Satunnaiset kuvat

Ensimmäinen oikea LOHI

Uusimmat

Blogin arkisto

156 Monimuotoisuus ja puolueeton lehdistö

Tiistai 1.12.2020 klo 11:33 - yrjöpoeka

Helsingissä aiotaan kokeilla, kuinka henkilöstön monimuotoisuutta voitaisiin lisätä. Helsingin kaupungin edustaja Aino Lääkkölä-Pyykkönen kertoo, että tätä kokeilua käytettäisiin vain muutamissa rekrytoinneissa. Kaupunki haluaa parantaa tällä kokeilulla joidenkin pienten ryhmien asemaa ja olosuhteita. Näitä aliedustettuja ryhmiä ovat esimerkiksi maahanmuuttajat, vammaiset ja yli 55-vuotiaat.

Koska tässä Helsingin kaupungin kokeilussa mainittiin maahanmuuttajat, se aiheutti heti äläkän persumediassa. Suomen Uutiset otsikoi 1.12 juttunsa aiheesta näin: Maahanmuuttajat ohituskaistalta kaupungin töihin Helsingissä: ”Positiivista erityiskohtelua”. Lehden juttu oli sinällään ihan ok, mutta tarkoitus tällä otsikolla saavutettiin välittömästi. Jutun alta voi nähdä mikä ryhmä osasi lukea vain otsikon. Kukaan kommentoijista ei huomannut, että näistä erityisryhmistä mihin kokeilu kohdistuu, on valtaosa ihan kantasuomalaisia.

Tässä ei tietenkään ole mitään ihmeellistä, että persujen kannattajat kiihoittuvat maahanmuutosta. Koska Halla-aho on julkisesti ilmoittanut haluavansa Helsingin pormestariksi, niin tämä uutinen on erinomaista polttoainetta vaalikarjalle. Näitä tämänkaltaisia otsikoita tulemme näkemään jatkossakin. Lehden toimitus on nyt sillä töin, että etsii kaikesta uutisvirrasta jonkin maininnan maahanmuuttajista. Siitä napataan omaan lehteen rapsakka otsikko. Se riittää, koska varsinaista juttua kannattajat eivät lue.

Paikallislehdet jakavat vuosittain Antti patsaan sille henkilölle, joka on parhaiten nostanut esille paikallislehtien asemaa. Tänä vuonna sen saa Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hän on vuoden aikana lausunut usein puolueettoman lehdistön ja median merkityksestä. Siinä arvioinnissa hän on korostetusti nostanut paikalliset lehdet oikean tiedon tuottajina ihan ykkösasemaan. Tämä on erityisen tärkeää juuri nyt, kun mediakenttä on revennyt kymmeniksi, jopa tuhansiksi tiedon lähteiksi. Näin siis Sauli Niinistö. Nämä uudet tiedonlähteet kertovat olevansa vaihtoehto valemedioille. Näillä he tarkoittavat esimerkiksi YLEä, Helsingin sanomia ja muita suuria lehtiyhtiöitä.

Tietyllä tavalla Niinistö on oikeassa, mutta paikallislehdillä on myös oikeasti ongelma. Paikallislehti elää hyvin rajatussa ympäristössä ja sen on huomioitava erityisen tarkasti esimerkiksi yrittäjät, pankit ja suurtet puolueet. Lehdet eivät elä kovin kauaa, jos ne erehtyvät kirjoittamaan jotakin negatiivista näitä tahoja vastaa. Lehti elää mainoksilla ja ja jos ne loppuvat, voi lehti sulkea toimituksensa rauhassa. Pohjoisen kunnat ovat tässä erityisen huonossa asemassa. Pian 100-vuotta paikallispolitiikkaa on hallinnut eräs maaseutupuolue. Puolue on myös miehittänyt paikallisen Osuuspankin ja paikallisen S-ryhmän hallinnon. Seurakuntaa unohtamatta.

En ole kertaakaan törmännyt missään sellaiseen uutiseen, jossa paikallislehti tekisi jutun, kuinka yhden puolueen politiikot ovat miehittäneet kaikki vaikutuskanavat. Niin kauan kun lehti kertoo seurakuntauutisia ja kuinka Osuuspankin Hippohiihdoissa ovat lapset sijoittuneet, on kaikki hyvin. Lehdelle on myös erittäin tärkeää kirjoittaa kuvien kera, kuinka tämän puolueen satraapit ovat jo johtaneet kuntaa 40- tai jopa 50-vuotta. Koska puolueen lonkerot ovat kaikkialla, niin paikallislehti julkaisee huomaamattaan vain oikeita uutisia.

Nämä esimerkit kertovat, millä tavoin meille tuotetaan ”oikea” tieto.

Avainsanat: suomenuutiset, henkilöstönmonimuotoisuus, maahanmuuttajat, paikallislehdistö, anttipatsas, sauliniinistö, oikeatieto

147 Kahvia ja turinointia

Torstai 13.7.2017 klo 10:51 - yrjöpoeka

Olen nyt päättänyt aivan tosissani ottaa tavakseni käydä aamukahvilla ja myös päivisin istuksimassa Suomussalmen torikahvilassa, toisena vaihtoehtona minulla on Risteen kauppakeskuksen kahvio. Hyvän kahvin, pullan ja leivosten lisäksi paikalla pääsee tapaamaan vanhoja tuttuja. Jotta ei meni itse aivan umpioon, on hyvä jutella myös käypäläisten kanssa. Kotimaan turisteilla on tarjota oikein hyviä juttuja, joiden avulla voi miettiä oman kunnan käytäntöjä.

Kirjoitin kesäkuussa naapurimaan kansalaisista ja kotouttamisesta. Olen saanut siitä hieman postia ja palautetta myös torikahvilassa. Usea ymmärtää ajatukseni, mutta on myös niitä jotka katsovat minun lietsovan Venäjä vastaisuutta. Sitä se ei missään nimessä ole. Minun motiivini on täysin normaalia epäluuloa suuren naapurimme nykyiseen menoon ja käytöstapoihin. Minä pidän ja pidin oman kuntamme toimintaa osin liiallisena nuoleskeluna.

Sain torikahvilassa palautetta siitä, etten ole puuttunut asioihin kunnanhallituksen pöydän ääressä. Toistan vielä yhden asian. On todella vaiketa keskustella aiheesta yhtään mitään, mikäli suurimman ryhmän johto ilmoittaa ykskantaan kunnanjohtajan tehneen heidän mieleisensä esityksen. Kyllä tekee, kun ykköspuheenjohtajat istuvat kunnanjohtajan kanssa omissa palavereissaan. Sieltä ne tulevat muille pelkkinä ilmoitusasioina.

Eniten on oltu käärmeissään siitä väitteestäni, etteivät venäläiset maahanmuuttajat ole parhaita pakolaisten kotouttajia. Olen väitteisiin vastannut ja vastaan vielä tässä kirjallisesti. Suomussalmelle muuttaneet venäläiset ovat muuttaneet paremman elintason ja sosiaaliturvan piiriin omasta tahdostaan. Pakolaiset tulevat sotaa pakoon ja he eivät tule omasta tahdostaan. Syyrialaisten kohdalla he tulevat pakoon venäläisten pommituksia heidän kaupunkeihinsa. Nyt he törmäävät näihin kotouttajiana. Toistan sen minkä kirjoitin kesäkuussa. Paras kotouttaja on suomalainen alan asiantuntija. Suomen kielen ja tapojen tuntija. Perinteiden tuntija.

Kuuntelin korvat höröllä torikahvilan pöydässä käytyä keskustelua maahanmuuttajista. Tarinointi sai alkunsa torilla käyneisiin pakolaisiin, eli kuntamme uusiin asukkaisiin. Eräässä pakolaisia vastaanottavassa kunnassa oli löydetty työpaikka pakolaismiehelle kunnan organisaation sisältä. Jutun mukaan siitä ei ollut tullut mitään, kun kunnan työntekijät olivat istuneet pakolaisen ulos. Tämä voisi tapahtua myös meillä, koska olen tunnistanut organisaatioiden sisällä olevan vastarinnan pakolaisten kuntaan muuttoon.

Kyse voi olla tietysti yksittäisistä vastustajista, mutta heillä on yleensä kantavampi ääni. Sama ilmiö näkyy myös Suomen kaduilla. Pieni äänekäs joukkio mekkaloi Suomen lippujen alla. Toivottavasti meillä Suomussalmella osataan kunnioittaa sotaa pakenevia ihmisiä. Vastustajat voisivat kiinnittää huomionsa niihin, jotka etsivät Suomesta leveämpää leipää ja parempaa sosiaaliturvaa. Heitä ei vain huomata, koska he ovat kiipineet järjestelmään sisälle. Suomalaisten hyväuskoisten hölmöjen avustuksella.

Lupaukseni mukaan, olen tänään taas päiväkahvilla torikahvilassa.

Avainsanat: suomussalmentorikahvila, risteenkauppakeskus, suomalainenonparaskotouttajasuomenasioihin, elintasomaahanmuuttajat, venäläistenpommituksetsyyriassalisäävätpakolaisuutta,