Satunnaiset kuvat

Orpo

Uusimmat

Blogin arkisto

021 Ihmissuhdejohtaminen

Torstai 22.3.2012 klo 14:21 - yrjöpoeka


Sain erinomaisen tilaisuuden seurata erikoista ihmissuhdejohtamista Kajaanissa toimintakeskus Pihjalassa 20.3. Paikalle oli kutsuttu siirtouhan alla olevia kehitysvammaisten omaisia. Ihmiset olivat saaneet kutsun joko samana tai edellisenä päivänä. Ilmapiiri oli syystä todella ahdistava ja  sitä voisi nimittää jopa kuumaksi. Paikalla tilaisuuden kutsujana ja vetäjänä toimi vammaispalvelujen vastuualuepäällikkö Anna-Liisa Kainulainen. Kainulainen oli valinnut roolikseen tutun linjan. Kuuleminen tarkoittaa hiljaa olemista ja kuuntelemista, sekä kaiken hyväksymistä karvoineen kaikkineen.

Koska tämän päivän ihmiset eivät enää ole virkamiesten pompoteltavissa, myös vastalauseita ja murinaa alkoi kuulua. Tilaisuuden kuumetessa ja vastalauseiden voimistuessa Kainulainen antoi minulle puheenvuoron, toivoen minun rauhoittavan tilaisuuden. Kerroin siitä kuinka jatkossa tullaan toimimaan ja ettei suoraa päätöstä sosiaali- ja terveyslautakunta voi tehdä ilman tarkkoja selvityksiä. Sanoin myös suoraan, että hyvä hallintotapa oli unohdettu täysin ja lähdetty etenemään latvasta alaspäin.

Se ei rauhoittanut ainakaan tilaisuuden vetäjää, vaan hän veronmaksajien palvelijana alkoi käyttäytymään suoraan sanoen öykkärimäisesti. Kaiken saatteeksi hän alkoi lopettaa tilaisuutta nähdessään, ettei enää osaa vastata kysymyksiin. Oletukset eivät paikallaolijoita vakuuttaneet. Paikalla olijoiden oikeutettua kiukkua ei oltu mitenkään valmistauduttu vastaanottamaan. Äyskiminen tilaisuuden turhuudesta ja ettei hänen ole koskaan tarvinnut kohdata sellaista. Ihmissuhdejohtamiseen kuuluu myös erilaisten tilanteiden hallinta. Minun piti istua taustalla posket punaisina ja häveten. Kuinka olen voinut olla mukana hyväksymässä tällaisen työntekijän maakuntaan.

Kainulainen on käynyt 30 vuotta sitten vajaamieliskoulutuksen ja käyttäytymisen perusteella voisi jotakin oletuksia tehdä. Koska eduskunta on linjannut, ettei siellä voi käyttää toisista sanoja esimerkiksi valehtelija, vaan että joku puhuu totuutta säästeliäästi käyttäen. Siksi en minäkään sano vajaamielinen, vaan sanon haastavasti käyttäytyvä. Sain pyytämäni muistion tilaisuudesta vielä samana iltana. Siihen haastavasti käyttäytyvä virkanainen oli lisännyt sanomakseni sellaista, jossa oli totuutta säästeliäästi käytetty.

Lautakunta kokoontui asian tiimoilta keskiviikkona ja teki päätöksen siten, että päätösesitystä muutettiin ja lähetettiin asia tarkempaan valmisteluun. Valmistelussa on löydettävä lautakunnalle tarkkoja faktoja ja erityisen tärkeitä ovat eurot maakunnan tiukassa taloudessa. Pelkät oletukset asioista eivät vakuuttaneet suurinta osaa lautakunnasta. Saattaa olla, tai oletetaan,on mahdollisesti, en tiedä eivät tue vastuullista päätöksentekoa. Maakuntahallitus tulee saamaan aikanaan pyytämänsä selvityksen.

Eilen aloitin istumisen autossa ja kokouksissa aamulla klo 07.30 ja istuminen päättyi 21.15. Saunominen ja sen jälkeen istuminen koneella ja vastaileminen sähköposteihin jas puhelimeen veivät päivän kokonaan uuteen. Aamu on tuonut lisää kysymyksiä ja yhteydenottoja vanhempien suunnasta. Koska olen helposti suostuteltava, lupasin olla kokoonkutsumassa vanhempien yhteisen tilaisuuden.

Olen itse joutunut kokemaan vastaavaa ja siksi on paikallaan tukea ja auttaa muita löytämään vastauksia mieltä kaivaviin kysymyksiin.

Avainsanat: ihmisuhdejohtaminen, ihmistenpakkosiirrot, lohtaja, maahistentie, oletuksillaeitehdäpäätöksiä, vajaamielishoitaja, totuuttaonsäästeliäästikäytetty, ahdistuksenpurkaminen