Satunnaiset kuvat

Kuningastaimen

Uusimmat

Blogin arkisto

151 Erilaisia mielipiteitä

Perjantai 26.11.2010 klo 21:24 - yrjöpoeka

Kainuun Sanomien yksisilmäinen pääkirjoittelu jatkuu. Kokoomuksen Eero Suutari on lehden suosikki tulevissa vaaleissa ja tämä kirjoitus on politiikan toimittajilta mahalasku. Lehti ei missään vaiheessa kirjoita siitä, miksi se vanhusten huolto on oikein ongelmissa Kainuussa?

Eero Suutari valtuuston puheenjohtajana oli Kainuun muiden kuntien puheenjohtajien ja kunnanjohtajien seurassa Hossan retkellä lokakuussa. Siellä tämä konklaavi päätti maakuntavaltuuston asioista. Heidän mielestään on löydettävä lisää säästöjä sosiaali- ja terveydenhuollon alueelta. Tämän ohessa he tekivät päätöksen siitä, että johtajien määrää on soten sisällä lisättävä! Sitä ei ole kerrottu miksi ja mistä rahat siihen toimintaan. Sote ei niitä johtajia tarvitse.

Kainuun hallintokokeilun aikana sosiaali- ja terveydenhuolto on kuudessa (6) vuodessa säästänyt yli 70 miljoonaa euroa. Nämä vuodet ovat olleet kivuliasta sopeutumista ja se on jatkunut tähän päivään asti. Sosiaali- ja terveydenhuollosta tietämättömät tahot päättävät Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksesta. Tämän sanon siksi, että kuntienjohtajat ja kuntien valtuustot tekevät päätöksen rahoituksesta ja heillä ei ole juuri mitään kosketusta sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Hallintokokeilussa koko Kainuun maakunnan sosiaali- ja terveydenhuolto on yhden johdon alla, entisen yhdeksän (9) sijasta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on koko tämän vuoden sopeuttanut, eli leikannut kaikesta, koska kunnat eivät ole lisänneet rahoitusta tarvetta vastaavasti. Juuri kun lautakunta ja koko virkamiehistö oli saanut ensivuoden budjetin niihin niukkuutta tihkuviin vaatimuksiin sopeutettua. Silloin tuli mukaan Eero Suutari yleisönosasto kirjoituksen muodossa. Siinä kirjoituksessa ihmeteltiin ja moitittiin koko sosiaali- ja terveydenhuollon toimialaa huonosta taloudenpidosta ja vanhusten heitteillejätöstä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon koko toimiala on ollut tästä lievästi sanottuna pöyristynyt. Miksi maakunnan johtavan valtuuston puheenjohtaja ei ottanut asiaa esille Hossan tapaamisessa? Miksei hän ole kuntien tapaamisissa hoitanut asiaa ja lisännyt rahoitusta tarvetta vastaavasti? Tarvittavan tiedon hän olisi saanut omalta lautakunnan jäseneltään, tai sosiaali- ja terveydenhuollon virkamiehiltä. Tai yksinkertaisesti, miksi ei kysynyt valtuuston kokouksessa asiasta?

Koko asia näyttää vielä hullummalta sitä taustaa vasten, että yhtä aikaa Kainuun kunnat kylpevät rahoissa. Puolangan kunta oli vielä pari vuotta sitten selvitystilassa ja nyt joutui laskemaan veroprosenttiaan liiallisten tulojen takia. Kuntien hallinto on hyötynyt paljon kokeilusta, maakunta hoitaa sosiaali- ja terveydenhuollonpalvelun sillä rahalla mitä annetaan. Kunnat haluavat mieluimmin hoitaa kunnantalojen seiniä ja entistä raskasta hallintokoneistoa.

Sosiaali- ja terveysjohtajan sanavalinnoista voidaan olla montaa mieltä, mutta lautakunnan jäsenenä ymmärrän hänen ärtymyksensä. Kuntien vaatimuksesta lautakunta joutui leikkaamaan budjetti yli 6 miljoonaa euroa ja yhtä aikaa kunnat tekivät saman verran ylijäämää.

Mikäli olisin ilkeä, sanoisin Suutarin toimintaa iljettäväksi, mutta koska en ole, sanon vain, hyi-hyi Eero.

Kirjoitin aiheesta aamulla Kainarin nettisivuille, mutta sille tuli äkkilähtö. Politiikan toimittajat ovat vanhoja Kekkosen ajan toimittajia ja silloin oli hampaissa kepun vaatimuksesta SMP.

Avainsanat: maakuntalehdenvaalityö, sitoutumatonlehti, ilkeämielinehyökkäyssosiaalijaterveystoimeavastaan, hallintokokeilunhyötyjät, ylijäämäisetbudjetit, kekkosenajantoimittajat