Satunnaiset kuvat

Lohisaaren hopea

Uusimmat

Blogin arkisto

159 Kesäisiä ajokelejä

Tiistai 22.9.2009 klo 16:45 - yrjöpoeka

 

Eilen oli vuorossa maakuntamatkailussa Sotkamo ja valtuustosali. Ajelin pyörällä paikalle ja sain ajella pimeässä takaisin. Hirviä näkyi valoisan aikana, mutta yöllä ei ainuttakaan. Päivisin ne liikkuvat kotikuntani pohjois-osissa koirien takia, hirvimiehet treenaavat jo kuun viimeistä viikonvaihdetta varten.

Sotkamolaiset olivat perustyytyväisen oloisia ja ovat syystäkin, Sotkamosta puhutaan Kainuun Amerikkana. Tänäänkin matkailu vetää ja kaivannaisteollisuus tekee vahvaa tulosta. Eivät halua myöntää, vaikka ongelmia sattuisi olemaankin. Väkeä Sotkamon ilta tilaisuudessa oli todella vähän. Kotiin pääsin iltamyöhällä ja nukkumaan pääsin puolen yön jälkeen.

Aamulla olo oli hieman nuhjuinen, mutta aamusuihkun jälkeen hyppäsin autoon ja ajelin keskussairaalaan pH-mittarin asennusta varten. Vesi tirisi silmistä ja sieraimista sitä laitettaessa. Olin ollut aamun syömättä ja nälkäisenä menin syömään yhteen Kajaanin ruokapaikoista. Vanhempi herrasmies istahti vaimonsa kanssa vastapäiseen pöytään, mutta vaihtoi äkkiä paikkaa kun katsoi minua hetken. Ilmeisesti sieraimesta ulos tuleva piuha ei ollut oikein esteettinen ja vähensi ruokailun nautintoa.

Huomenna mittari poistetaan ja tuloksista saan vastauksen muutaman päivän kuluttua. Toivottavasti tutkimuksesta on hyötyä ja vaivaan löydetään oikeat hoitokeinot. Puoli vuotta meni hoitojonossa, eli jonotus tuli nyt sitten testattua.

Vaalirahoituksesta löytyy kaikkea ja joka puolue alkaa olla tikun nokassa. Erityisesti pitkään vallassa olleet puolueet ovat kehittäneet ”maan tavan”, joka heidän mielestään laillistaa korruption. Yhteiskunnan rahaa on juoksutettu omiin menoihin ja se on ollut helppoa. Omia miehiä on nostettu oikeisiin paikkoihin päättämään ”sulle-mulle” rahoista.

Yksi oikein hyvistä hyvä veli paikoista on ollut keskustan Jukka Vihriälällä, peräti 18 vuotta on saanut rahoitukset onnistumaan!

Yöjuna asia näyttää nyt etenevän kuin juna raiteilla ja se on hyvä asia.

Avainsanat: maakuntamatkailu, hoitojono, vaalirahoitus, yöjuna

152 Syksyisiä töitä

Sunnuntai 13.9.2009 klo 13:56

 

Ohjelmassa on ollut pihaistutusten siivoamista ja halkojen tekoa. Normaaleja syksyisiä toimintoja ja työt on saanut tehdä aurinkoisen sään vallitessa.

Vanhusten huollosta on juttua piisannut ja tänään oli taas oikein hyvä uutisointi Sirkka Liisa Kivelän kritiikistä. Vanhuksiamme makuutetaan sairaaloiden vuode osastoilla ja minun mielestäni vanhuus ei ole sairaus. Vanhus tarvitsee vaivojen lisääntyessä vain enemmän toisten ihmisten antamaa hoivaa ja huoltoa, selvitäkseen jokapäiväisistä toiminnoista. Nyt vanhuksia ylilääkitään hoidon helpottamiseksi ja sen seurauksena saadaan murtuneita lonkkia lisää.

Eräs hyvä ystäväni soitti minulle eilen illalla ja hämmästeli yhtä asiaa. Hän oli tutun porukan kanssa vaeltamassa jossakin päin Suomea ja siellä oli tullut kova riita politiikasta. Ystäväni oli kysyttäessä kertonut äänestävänsä Perussuomalaisia ja erityisesti jos minä olisin ehdokkaana. Kaverit olivat todella suuttuneet ja antaneet ystävälleni todellisen ripityksen. Ystäväni oli hieman hämmentynyt asiasta ja ihmetteli minulle sitä, kuinka voi jokin aate saada ihmiset sekaisin. Myös minun vaatimaton persoonani oli lytätty oikein kunnolla. Lohdutin ystävääni kertomalla minun tottuneen monenlaiseen ja se, että muilla on mielipide, on minusta hyvä asia. On ainakin jotakin minkä puolesta toimia, kun vastustaa minua ja edustamaani politiikkaa. Vaellus kuitenkin kuului jatkuvan ja oli jo sovittu, ettei loppuvaelluksella intetä enää politiikasta. Vihjeeksi annoin hänelle vinkin puhua vaikka vanhusten huollosta ja kun se olisi käsitelty, voisi keskustelun aloittaa vaalirahoituksesta.

Tänään olen ehtinyt huoltaa myös moottoripyörää ja sen tuloksena on kiiltävä menopeli odottelemassa viimeisiä ajoja.

Vaimoni on ohjelmoinut iltapäiväksi puolukan poiminta ja sienien keräilyä. Ilmojen puolesta näyttäisi onnistuvan

Tuleva viikko on sitten todella maakuntamatkailua, viitenä päivänä kierrän eripuolilla maakuntaa ja myös kotikuntani terveyspalvelut tulevat tutuksi. Toivottavasti pyöräilykelejä vielä riittäisi ja tuntumaa ajamiseen saisi lisää.

Avainsanat: vanhustenhuolto, politiikka, maakuntamatkailu

151 Potunnosto päivä

Torstai 10.9.2009 klo 18:37 - yrjöpoeka

 

Aurinkoa ja todella kovaa tuulta on piisannut tänään. Aamuaikaisella kuokin potut pellosta ja nostin sipulit penkistä. Aamupäivä hujahti siinä, hiki ei päässyt pintaan, oli nimittäin tuuli sitä luokkaa. Kaksi päivää on riittänyt todella kovaa ja myrskyistä tuulta, tämän myräkän jälkeen ilmat pääsee sitten jäähtymään.

Eilen oli maakuntamatkailua, vuorossa reissu kokoukseen Kajaaniin.

Eilen ja tänään olen saanut palautetta edellisestä kirjoituksestani blogiin. Puhelut ovat olleet hyvin ahdistavia, vanhukset pelkäävät todella sitä vaihetta, kun ei enää itse pysty huolehtimaan itsestään. Kuoleman pelko on se pienin, suurin pelko on joutua toisten armoille. Ihmiset muistavat vielä edellisen vuosisadan syytinkiajat ja he näkevät yhtymäkohtia siihen tämän päivän tilanteesta. Mitä vähemmän on henkilökuntaa, sitä halvempaa on hoito ja siitä kärsivät ensiksi hoidettavat. Julkinen keskustelu tiedoitus välineissä koetaan hyvin ahdistavana. Keskusteluissa on esillä koko ajan raha ja kuinka kalliiksi vanhusten hoito tulee.

Kilometrejä on pikkuhiljaa kertynyt moottoripyörän mittariin. Ostin pyörän 16. heinäkuuta ja tänään tuli täyteen 5000 kilometriä. Ajelin tänään iltapäivästä kovassa tuulessa 300 kilsaa ja mukavaa oli. Pitkästä aikaa oli aurinkoinen ilma, tuuli ei haitannut ajamista juuri mitenkään, vähän ravisteli ajoittain. Uusi takarengas paransi huomattavasti ajotuntumaa ja levottomuus urissa loppui siihen. Kesä on valitettavasti myös loppumassa, mutta aikansa kutakin. Nyt on syksy ja olen aina nauttinut myös siitä, sitä paitsi, kohta pääsen hiihtämään!

Avainsanat: aurinko, maakuntamatkailu, moottoripyörä

145 Syyskuu ja alkoi sateella

Tiistai 1.9.2009 klo 10:05 - yrjöpoeka

 

Kyllä on jo pimeää ja sade tuo harmautta jo mieleen, ajokelit moottoripyörällä vähenee koko ajan. Toki syksyssä on hyviäkin asioita, suksikeli lähestyy. :)

Maanantaipäivä meni maakuntamatkailun merkeissä, neljä tuntia istuin asumiseen liittyvässä seminaarissa Kajaanin kirjastossa. Tilaisuus oli oikein hyvä ja antoi monta uutta näkökulmaa ajateltavaksi. Maakunta potee väestöpakoa ja yhtä aikaa omia kansalaisia on ilman oikeaa asuntoa, ihmisten pitää asua joko veneen alla, tai kavereitten parvekkeilla. Jokaisella Suomen kansalaisella on oikeus omaan asuntoon, eli nimeen ovessa. Toivottavasti pian löytyy ratkaisu tilanteeseen, talvi on lähestymässä kovaa vauhtia.

Iltapuhde meni sitten Hyrynsalmen palaute tilaisuudessa ja siellä oli paikalla iäkästä ja aktiivista väkeä. Kunta jolla lääkäritilanne on kunnossa, pitää sisällään tyytyväisiä asukkaita. Hyrynsalmen kohdalla on myös kyse siitä, että terveysasemalla työskentelee henkilöstö yhteen hiileen puhaltaen. Kaiken lisäksi suurin osa väestöstä asuu kuntakeskuksessa ja etäisyydet ovat kohtuulliset. Paikalla ei kyllä ollut väkeä sieltä reuna alueilta ja se on puute palautteen osalta. Työikäinen väestö puuttui melkein kokonaan molemmista tilaisuuksista, sama tilanne on jokaisessa Kainuun kunnassa. Valtuuston puheenjohtaja Esa Kemppainen toi omassa puheessaan myös uutisen, kuntaliitoskeskustelut ovat Hyrynsalmen osalta käyty ja kunta jatkaa itsenäisenä. Oikein hyvä, ettei ruutia enää polteta asiaan, vaan pyritään tekemään yhteistyötä muutoin.

Kajaanin kirjastossa panin merkille ilmiön, joka jäi mietityttämään? Kirjaston aulatiloissa ja oviväliköissä makaili terveitä nuoria miehiä pitkin päivää. Panin ilmiön merkille myös talvipakkasten aikaan kaupungintalolla, samalla tavoin nuoret miehet makailevat kuka missäkin. Mietin jo talvella asiaa siten, että jos kyseessä olisi suomalaista syntyperää olevia kansalaisia, heidät poistettaisiin tiloista poliisia apuna käyttäen. Ensi talvena olen ajatellut johdatella samoihin tiloihin lämmittelemään oman maan kansalaisia, aivan yhdenvertaisuuden takia. Onhan toki paljon mukavampaa lojua pehmeillä istuimilla oikeassa lämmössä, kuin kauppojen ulko-ovien läheisyyden kylmillä kivillä. Lisäksi tällainen säästää terveydenhuollon kustannuksia vähentyneinä alapää vaivoina. Kyllä kai yleiset verovaroin tuotetut tilat ovat myös omia kansalaisia varten?

Avainsanat: maakuntamatkailu, nuoria, lojua

143 Maakuntamatkailu jatkuu

Keskiviikko 26.8.2009 klo 20:10 - yrjöpoeka

 

 

Eilen aamuaikaisella ajelin Puolangan terveyskeskukseen ja tutustuimme sen toimintaan. Eroja maakunnan eri puolilla on selkeästi nähtävissä, yhteinen nimittäjä on kaikilla yksi, pitää päästä pois ambulanssi rallista. Kaikki kokevat sen erittäin vastenmielisenä ja omaisten kannalta on todella ongelmallista, kun ei tiedä minkä kunnan terveysaseman käytävällä mummo tai pappa makailee.

Iltapäivästä kävin paluumatkalla Ämmänsaaressa ja osallistuin kehitysvammaisten uuden asunto/työ kompleksin suunnittelu kokoukseen. Siinä se päivä täyttyi, lähdin liikenteeseen klo 06 ja olin kotona 16.30.

Tänään kävin sitten Yamahalla matkailemassa pohjoispohjanmaalla, lähinnä ja Taivalkoskella ja Kuusamossa. Ostin reissun aikana vielä yhdeksi vuorokaudeksi kalastusluvan Kuusingille. Tarkoitus on käydä nyt viikonlopun aikana ja samalla tuoda asuntovaunu sieltä pois. Makkaran paistoa ja tuttujen kanssa turisemista, siinä voi vielä kalastajat levitellä käsiään. Kyllä se on kohta uskottava, kalastuskausi on päätöksessään ja kesä, se on lopussa.

Tämän jälkeen alkaa totinen puurtaminen maakuntapolitiikassa ja erityisesti sosiaali- ja terveystoimen puolella. Matkailuun menee valitettavasti paljon aikaa, todella paljon. Maakunta toisaalta on alkanut kutistua, kun joutuu kulkemaan sitä pitkin poikin.

Kävimme vaimon kanssa kaikesta huolimatta ajelemassa polkupyörillä, mutta vain muutama sata metriä viitostietä. Päälle lämmitimme sauna ja nyt vietyämme iltaa kotoisasti.

Ja vatsa on liian täynnä hyvää ruokaa..

Avainsanat: terveysasema, maakuntamatkailu, polkupyöräily