Satunnaiset kuvat

Tammikuun valo 2010

Uusimmat

Blogin arkisto

173 Hajautettu tuotanto

Maanantai 20.8.2018 klo 19:36 - yrjöpoeka

Viime vuosisadan alussa olivat suomalaiset tiukan edessä. 1902 oli nälänhätä suurimmassa osassa Suomea. Sen seurauksena maassamme alkoi maanviljelysseurojen perustaminen. Maanviljelysseurojen tärkein tehtävä oli kouluttaa maanviljelijöitä runsaamman sadon saamiseksi ja maan saattamiseksi omavaraiseksi. Suomen itsenäistymisen jälkeen Venäjä lopetti viljan tuonnin ja sen seurauksena suuri osa Suome koki uuden nälänhädän 1918 alkaen. Suomi oli ollut erittäin riippuvainen Venäjän tuottamasta viljasta.

Sotien jälkeen tuotanto läksi rajuun nousuun ja sen tuloksena tuli ylituotanto. Tänään kaikki maanviljelystilat ovat suuri yksiköitä. Niiden perustaminen on suurien rahojen siirtämistä ja viljelijät sitovat itsensä pankkien löysään hirttonaruun. Tänään puhutaan valtion mukaan tulosta useammalla sadalla miljoonalla, jotta suurilta konkurssi aalloilta vältyttäisiin. Kriisin on laukaissut kesän kuivuus ja yhtäaikaa päälle tulivat energian hinnannousu ja lannoitteiden hintapiikki.

Sitä en tiedä mihin eduskunta asiassa päätyy, mutta ruoantuotannossa meidän tulee parantaa hyvin nopeasti omavaraisuutta. Kaiken lisäksi tutkimukset todistavat, että meillä tuotetaan ja syödään maailman puhtainta ruokaa. Se on erinomainen valttikortti aivan lähitulevaisuudessa, kun ilmaston lämpeneminen tuottaa eteläisissä maissa suuria vaikeuksia. Ratkaisu ei voi olla valtavan suurien yksiköiden perustaminen. Suuret yksiköt ovat hyvin pian samankaltaisia kuin muuallakin maailmassa. Ne tarvitsevat runsaasti antibiootteja ja muita lääkeaineita. Torjunta aineista puhumattakaan.

Pidän erittäin todennäköisenä, että näemme maailmassa hyvinkin lähellä suoranaisia nälänhätiä. Siitä syystä pohjoiset maat ovat nyt erittäin hyvässä asemassa. Meillä on valttina monta sellaista asiaa, alkaen kunnon talvesta. Suomen syrjäisyys ja pakkaset ovat säästäneet meidät monelta. Kaiken lisäksi meillä on vielä runsaasti puhtaita vesiä valmiina ruoantuotannon lisäämiseen. Olemme edellisen vuosisadan aikana tottuneet kuulemaan, että Suomi elää metsistä. Se pitää paikkansa, mutta sen rinnalle nousee jatkossa varmasti puhtaiden elintarvike raaka-aineiden tuotanto.

Kirjoittaessani oman maanmieseuran historiikkia näin kuinka ympyrä sulkeutuu. Omavaraisuus on jälleen nousemassa yhdeksi Suomen selviämisen ykkösaiheeksi. Nyt pitäisi helpottaa aivan ensimmäiseksi byrokratian viidakkoa. Maatilojen perustamista pitäisi helpottaa ja sallia myös pienten tilojen perustaminen. Ne pienet tilat pelastivat Suomen erityisesti sodan jälkeen. Pienet yksiköt elättivät tekijänsä ja vielä jäi tuotteita myytäväksi. Rakenteellisen työttömyyden alueilla tämä poistaisi sen ja antaisi ihmislle työtä ja toimeentuloa. Nämä pienet yksiköt eivät nostaisi kuluttaja hintoja, vaan päinvastoin.

Tänään elää kuvitelma siitä, että vain suuret yksiköt pelastavat maamme. Isot yksiköt ovat herkkiä ongelmille. Yhdenkin sellaisen tuhoutuminen vaikka tauteihin olisi vaikutuksiltaan samaa kuin suuren sellutehtaan kaatuminen. Hajautettu tuotanto sen sijaan vain porskuttaa ja pitää maan asuttuna. Valitettavasti tätä ei kannata edes keskustapuolue. Puolue puhuu, muttei tee mitään sen hyväksi. Sumutetaan vain vaalikarjaa.

Mikä poliittinen ryhmittymä uskaltaa ryhtyä puhumaan tämän puolesta? Ei ilmeisesti yksikään. Pian puhuminen on myöhäistä. Ilmasto ei odota.

Avainsanat: 1902nälänhätä, maanviljelysseurojenperustaminen, elintarvikeomavaraisuus, ilmastonlämpeneminen, hajautettutuotanto