Satunnaiset kuvat

Syyskuinen aamu

Uusimmat

Blogin arkisto

110 Vannehtemista meillä ja muualla

Torstai 18.5.2017 klo 12:52 - yrjöpoeka

Eilisen kirjoitukseni jäljiltä sain nyt satikutia. Lisäksi paikallislehti antoi tilaa mielipiteelle, jossa kehutaan jonkun osaamista. Tästä minua suomennettiin. Jos olisin tosikko käsittäisin osan puheista uhkailuina. Onneksi olen saanut rokotuksen sellaiselle. Politiikan oppivuoteni aikoina olen kokenut enemmän vastamäkeä ja arvostelua. Siksi tämä ei liikuta minua, mutta annan yhden ohjeen näin kirjallisesti.

Kansainvälisellä partioliikkeellä on tunnuslause, ”Ole valmis.” Aivan samoin myös minä olen valmistautunut kaikenlaiseen. Mutta pelkkä puhe ei haittaa. Jotkut tahot ovat kokeneet, etten arvosta kokemusta. Kyllä arvostan sitä. Kokemus ei kuitenkaan anna valmiuksia kaikkeen. Yksittäisen asian vankka kokemus ei anna valmiuksia välttämättä johtamiseen. Numeroitten osaaminen ja niiden pänttääminen ja sillä elvistely, vielä vähemmän. Kokeneita pelureita Kainuussa riittää, tunnen niistä jokusen. Osaavat numeroita ja myös muuta pientä. Eivätkä säikähdä vähästä. Mutta jokainen tekee niinkuin tahtoo.

Lohijokemme Tenon tilanne on todella huolestuttava. Tai paremminkin Utsjoenkunnan ja alueen yrittäjien tilanne. Seuratessani facebookin suljettua ryhmää ja sen keskusteluja tilanne on suorastaan kauhistuttava. Suomen valtion päätöksellä yrittäjiltä viedään elinkeino, ilman että heillä olisi mitään mahdollisuutta vaikuttaa tilanteeseen. Nyt kun tiedetään lupien määrä ja varaukset, voi suoraan olettaa erään yrittäjän ilmoittaman esimerkin mukaisesti, että tuloista leikataan 70%!

Utsjoenkunnan aluetalous syöksyy kuralle, koska kesäinen kalastajien tuoma rahavirta on pitänyt alueen matkailuelinkeinon elinkelpoisena. Paikalliset yrittäjät ovat vasaran alla hyvin nopeasti. Mikä on vaihtoehona, jos yritykset ajetaan konkurssiin eduskunnan päätöksellä? Matkailuun investoineet yritykset eivät hevin löydä korvaajaa kalastajien katoamiselle. Kalastajien tuoma rahavirta aluetalouteen on kokonaan toinen kuin normimatkailijan yksiöinen yöpyminen.

Olen itse laskenut varovaisesti, että pelkkä viikonlopun reissu Tenolle puistelee rahapussistani jokivarteen 500 – 600 euroa. Yleensä olen viettänyt siellä kokonaisen viikon ja se on puhdistanut lopullisesti minun rahapussini. Vaikka kuinka yrittäisi olla pihi, saa helposti jäämään alueen liikkeisiin ja yrityksiin 1000 – 1500 euroon. Siinä ovat kaikki polttoaineista lähtien. Nämä rahavirrat ovat pitäneet yritykset hengissä. Talvisin he ovat investoineet uusiin mökkeihin ja veneisiin. Nyt ne tulevat pian myyntiin.

Esitän olettamuksen tulevaisuudesta. Aivan omasta päästäni sen kiskon. Kun yritykset joutuvat ulosottoon ja ne myydään, ostajina ovat rintamaiden ostajat. Pienen tovin jälkeen kalastus palautuu ennalleen ja yritykset aloittavat uudelleen uusien omistajien ohjauksessa. Rintamaiden uusilla yrittäjillä on paremmat suhteet korruptoituneeseen eduskuntaan. Tämä tapahtuu kaikenlisäksi hetkellä, jolloin Suomen talous lähtee nousuun.

Paikallisten luoma varallisuus sosialisoidaan sellaisille tahoille, joilla on mahdollisuus siirtää omaisuuttaan piiloon ulkomaisiin hallintarekistereihin.

Tämä on mahdollista vain Suomessa.

Avainsanat: vannehtia, partioliike, olevalmis, utsjoenkunta, tenonkalastusmatkailu, mahdollistavainsuomessa

155 Monopoli peli

Keskiviikko 16.11.2016 klo 15:11 - yrjöpoeka

Kyllä suomalainen sääntöjärjestelmä tuottaa aina yllätyksiä. Suomessa on jo sanonta, että mahdollista vain suomessa. Lukiessani Hesarin mielipidettä ja siitä tehtyä uutisointia Iltasanomissa, en oikein tiennyt, voiko tässä kohden itkeä, vai pitäisikö nauraa?

Täysi-ikäinen Anttoni Saarinen oli ostoksilla Helsinkiläisessä ALKOssa. Yrittäessään ostaa itselleen pullon konjakkia, hän törmäsi todelliseen ongelmaan. Myyjä ei suostunut myymään täysi-ikäiselle suomalaiselle miehelle yhtä ainoata pulloa konjakkia. Normaalisti myyjä tarkistaa ostajan humalatilan ja tekee sen mukaan päätöksen, myykö tai ei. Mitäpä teki myyjä tässä tapauksessa?

Anttonilla oli mukanaan puoliso ja myyjä ryhtyikin tarkistamaan puolison henkilötietoja. Saatuaan selville sen, että puoliso oli 19-vuotia myyjä tylytti ostoaikeet. Myyjän mukaan oli mahdollista että puoliso alaikäisenä riipaisee siivut konjakista ja se ei käy. Myyjä tietysti esitti väkevät perustelut asialle. Laki kaikessa ankaruudessaan oli tietysti hänen takanaan.

Luettuani tarinan tuli kyllä mieleeni se, että taas oli yksi pilkunviilaaja päässyt tärkeilemään ja näyttämään mahtinsa pullojenvartijana. Elävästä elämästä hän ei välittänyt mitään ja arjen todellisuudesta. Sai ainakin yhden mielen pahoitettua. Toivottavasti Anttoni siirtyy ostamaan väkevät juomat lahden takaa Virosta. Siinä on tietysti pelkona aivan samankaltainen pilkunviilaaja iskee satamassa tullimiehen arkisen karussa olomuodossa.

Miten on mahdollista, että meillä voi jokin pilkunviilaaja tehdä saman kuin tuomari? Normaali menettely lakituvassa on, että pitää olla selkeä näyttö lainvastaisuudesta. Nyt myyjä teki päätöksen pillkkuaviilatessaan. Myyjälle riittää pelkkä olettaminen? Olisiko myyjä viilannut pilkkua noin tarkasti, mikäli ostajana olisi ollut ulkomaalainen? Ei varmasti. Julkisuuden pelko olisi hillinnyt kokeilun. Onneksi meillä suomessa voi kurmottaa sääntöjä kunnioittavia alkuasukkaita.

ALKOn viestinvastaava Elina Tompuri pitää haastavana tehtävänä sitä, että jokaisen asiakkaan kohdalla on mietittävä mahdollisia väärinkäytöksiä. Tompurin mukaan aukioloaikoina tehdään ikärajatarkastus joka kolmas sekunti. Ei alkoholia voi muut väärinkäyttää kuin poliisit. He kaatelevat viinaa viemäreihin ja kaljaa pusikoihin. Normaali suomalainen juo viinat kuten kuuluukin tehdä.

ALKO monopoliasemassaan voi päättää kenelle myy. Heidän ei tarvitse miettiä mitä vaikutuksia sillä on ostajan elämään. Monopoli takaa tulon ja siinä voi välillä jakaa maanatai-ilmeensä myös asiakkaille. Tämä on mahdollista vain Suomessa.

Tämän jutun jälkeen aloin kaivata hallitukselta todellisia toimia sääntösuomen muuttamiseksi ihmistä palvelevaksi. Ensimmäin tehtävä on purkaa ALKOn monopoli. Suomessa on siirryttävä Eurooppalaiselle tasolle ja tavoille. Siellä ihmiset itse päättävät juomisensa. Ei sääntösuomen mahdollistamat pikkunilkit.

Nyt tuli jano. Minäpä lähden ALKOon.

Avainsanat: mahdollistavainsuomessa, alkonmonopoli, pilkunviilaajat, sääntösuomi