Satunnaiset kuvat

Ilves pariskunnan jälkijono

Uusimmat

Blogin arkisto

160 Tauko paikalla

Perjantai 4.12.2020 klo 14:48 - yrjöpoeka

Kirjoittaminen on tänään ninn hidasta ja joudun korjaamaan tuskastuttavatb kauan tekstejäni. Kirjoitin aiemmin silmieni näön heikentymisestä ja se on syynä ongelmiin. Koska en vielä pysty uusimaan lasejani, näkö on epäsuhtainen toisen leikatun silmän osalta. Toinen silmä odottaa leikkausta ja tauosta tulee pitkä. Ensimmäinen leikkaus tehtiin jo elokuussa ja silmä ei ole valmis vieläkään laser korjaukseen. Ongelma on nimenomaan tarkassa lähinäkemisessä. Sitä on myös kaukonäkemisessä, mutta se ei ole sellainen ongelma kuin tämä lähinäkeminen.

Koska kirjoittaminen on nyt tuskatuttavaa, minun on jätettävä kone tauolle. Sitä en tiedä onko paluuta edes olemassa. Sen aika näyttää.

Kiitän lukijoitani ja vakituisia soittajia tuesta ja kommentoinneista.

Toivotan kaikille erinomaisen Rauhallista Joulua ja koronavapaata Uutta vuotta 2021!

4.12.2020 Hyrynsalmi

yrjöpoeka

Avainsanat: matalapaineglaukooma

149 Mikäkö vikana

Tiistai 17.11.2020 klo 9:00 - yrjöpoeka

Olen saanut palautetta kirjoituksistani viime viikoilta. Suurin osa asiallista, mutta osa myrkyllistä. Palautteissa on ihmetelty suurta kirjoitusvirheiden määrää jutuissani. On epäilty vanhuuden höperöintiä syyksi virheisiin. Höperyydestän en mene takuuseen, mutta iällä on merkitystä tässä jutussa.

Sain vuoden alussa tietää sairastavani matalapaine glaukoomaa. Silmänpaineiden hoito tipoilla ei onnistunut ja toinen silmäni leikattiin elokuussa. Silmän takaosaan tehtiin reikä jolla painetta saatiin laskemaan. Leikkauksen jälkeen meni kaksi ensimmäistä kuukautta opetellessa näkemään suttuista ja epäterävää kuvaa. Toinen silmä sameana ja toinen vielä joltisessa kunnossa. Tarkka näkeminen oli ja on edelleenkin todella vaikeraa. Kirjoitetun teksitin seuraaminen vaatii katseen kohdistamista melkein jokaiseen kirjaimeen kerrallaan. Tästä syystä kirjoitusten stilisointi on todella vaikeaa.

Edessä on vielä leikkauksen jälkihoitona laserkorjaus leikattuun silmään. Sen jälkeen on vuorossa toisen silmän samankaltainen operaatio. Tämä tietää sitä, että tuleva vuosi on samankaltaista erittäin epätarkkaa näkemistä. Leikkaukset on pakko tehdä, ellei halua sokeutua kokonaan. Jos on lukeminen hankalaa, niin kirjoittaminen on moninkerroin hankalampaa. Virheitä tulee ja niiden korjaaminen on työlästä. Tästä johtuen virheitä jää väkisin myös lopputuotteeseen ja se harmittaa itseäni vielä enemmän kuin lukijoita.

Olen tästä syystä joutunut jo pohtimaan, onko minun lopetettava kirjoittaminen kokonaan. Varmasti siinä vaiheessa kun toinenkin silmä leikataan ja edellinen silmä ei ole saanut silmälasikorjausta, voi tulla pakkotilanne eteen. Mutta sitä on turha murehtia etukäteen. Toiveissa on, että hoitojen jälkeen voisin saada silmälaseilla vielä kohtuullisen hyvän näkemisen.

Näillä näkemisillä mennään huomista kohti.

Avainsanat: kirjoitusvirheetvaivana, matalapaineglaukooma, leikkaushoito

120 Sumua ja sokeutta

Torstai 3.9.2020 klo 15:32 - yrjöpoeka

Viimeiset viikot olen joutunut opiskelemaan, miltä tuntuu olla heikkonäköinen. Huono näkeminen on tuskallista, koska olen oppinut kirjoittamaan jotakin joka päivä. Kaikki viimeiset päivitykset voivat sisältää kirjoitusvirheitä, koska tekstin tarkastaminen on hidasta ja suorastaan tuskallista. Vaikka vain toinen silmäni leikattiin, niin silti myös toinen silmäni on nyt tulehtunut. Leikattu silmä on samea vielä pitkään ja todennäköisesti leikkausta joudutaan korjailemaan vielä laserilla. Kun leikattu silmä toipuu, edessä on toisen silmän korjaaminen.

Lääketiede on kehittynyt valtavasti ja sain sen itsekin kokea. En tiennyt, että silmää voidaan leikata ja tehdä siihen ns. venttili silmämunan taakse. Nyt tiedän ja myös tunnen miltä tikit tuntuvat silmäluomen takana. Pientä kirvelyä ja ulkona silmän kuivumista. Odotin eilen näköni äkillistä paranemista, kun silmästä poistettiin leikkauksen jälkeinen suuri piilolinssi. Sumu ja sameus näössä ehkä hieman parani, mutta silmän kirvely tuli tilalle. Onneksi kuitenkin jotakin näkee ja voi edes hetken kirjoittaa. Tekstin tarkastus on se vaikein puoli. Sanoja ja tekstiä ei näe kunnolla, vaan kirjain kerrallaan tarkentuu näkyviin. Onkin mielenkiintoista nähdä joskus jälkeenpäion, kuinka paljon näissä teksteissä on virheitä.

USAn presidentin vaaleilla on merkitystä myös muualla maailmassa. Trumpista on tullut kaikkien hörhöjen esikuva. Yksi puolue ja sen edustajat puolustavat meilläkin Trumpin tekemisiä. Hänen aloittamansa toisten ihmisten solvaaminen ja julkinen valehtelu on tarttuvaa. Se ei tunnu hupaiselta, että kannattajat nielevät tämän kaiken jumalallisena totuutena. Jokainen politiikkaa seuraava tietää, mikä puolue Suomessa on innoittunut Trumpista. Tästä joukosta löytyy myös toisen kahjon, Putinin trolleja. Nämä kahjot luottavat sokeasti väkivaltaan ja erimielisten eliminoimiseen.

Nämä kahjot, käytän heistä tätä nimitystä, koska he todella ovat kahjoja. Heille ei riitä se, että he lietsoisivat vihaa vierasta valtaa kohden. Ei, vaan he lietsovat vihaa oman maan kansalaisia kohtaan. Tämä viha tunnetaan myös meillä. Ei tarvitse kuin lukea esimerkiksi pääministeristä kertovia uutisia. Välittömästi jutun kommenteissa alkaa vihaa tihkuvat viestit. Tänään on arkipäivää, että meilläkin jotkut tahot ovat julkisesti sitä mieltä, että saunan takana on tilaa. Paljon kovempaakin tekstiä on näkynyt. Se mikä tässä on huolestuttavaa, on se, että suurin viha kohdistuu oman maan kansalaisiin.

Kaikkialla ja myös meillä Suomessa, populistiset puoluet kohdistivat aluksi vihan ja katkeruuden ulkomailta tulleita kohtaan. Kuin huomaamatta se viha on siirtynyt entistä selkeämmin kohdistumaan omaan väestöön. Siihen kansalaisten joukkoon, joka on erimieltä näiden kouhojen kanssa. Tänään ulkomaalaisviha on kuriositeettina ja koohderyhmä ovat muut suomalaiset. Erityisesti vihervasemmisto ja pääministeri Sanna Marin. Jatkossa on ilmanmuuta selvää, että looputkin erimieliset jouituvat vihan kohteeksi ja sitä ei tarvitse odottaa enää kauan.

Tästä syystä odotan USAn vaalien tulosta ja muutosta suurvallan käyttäytymiseen. Trumpin häviö toisi vielä toivoa maailmaan. Jatkuva vihan ja kaunan lietsonta ei sitä tee. Ongelma on vain siinä, että näiden kouhojen kannattajat ovat sokeita ja kuuroja.

Tätä sokeutta oli 1930-luvulla Sokeus aiheutti kymmenien miljoonien ihmisten kuoleman.

Avainsanat: matalapaineglaukooma, donaldtrump, vladimirputin, natsismi

114 Näkemisen sietämätön keveys

Sunnuntai 23.8.2020 klo 19:32 - yrjöpoeka

Matalapainenglaukooma on salakavala tauti, joka hiljalleen tuhoaa silmänpohjan näköhermot. Hiljalleen tuleviin näköhäiriöihin tottuu ja hyvin helposti kuvittelee sen johtuvan ikääntymisestä. Näin kävi hieman itsellekin. Tautia voi hallita silmiin laitettavilla tipoilla, joilla lasketaan simien painetta alas. Viimeisenä hoitokeinona on silmien leikkaus, jossa silmän takaosaan tehdään portti, josta paine pääsee ulos.

Sain itsekin kokea miltä tällainen leikkaus tuntuu. OYSn Medipoliksessa hohti kaikki uutuuttaan ja siellä sai tuntea olevansa osaavan henkilökunnan käsissä. Leikkauksen jälkeisenä päivänä sain lähteä potemaan silmää kotiini. Kaikkinainen ponnistelu on nyt kielletty ja se tuottaa juuri nyt suoranaista tuskaa pitää kätensä irti työkaluista. Leikattu silmä on sumea ja ensimmäiset vuorokaudet ovat olleet opettelua, koska silmien streonäkeminen on kadoksissa. Lukeminen ja kirjoittaminen on todella vaikeata, mutta nyt sinnittelen hieman näppäimistön parissa, jottei kirjoittamisen taito ruostuisi.

Leikkauksen jälkeen sain todella hyvää palvelua ja siitä on ilo kirjoittaa näin jälkeenpäin. Näkevä silmäni oli leikkauksen jälkeen sumea ja kävelemisen kanssa oli oltava tarkkana. Siirryin yön ajaksi hotelliin nukkukmaan ja hakemaan tullut takksikuski osoitti millaista on hyvä palvelu. Hän ohjasi kädestä pitäen portaat alas ja huolehti myös hoteöllilla vastaanottotiskin eteen. Se oli luontaista hyvää palvelua.

Hotellilla hyvä palvelu jatkui. Hotellilla kanssani olivat tekemisissä nuorehkot ihmiset ja minusta todella huolehdittiin viimeiseen asti. Saateltiin huoneeseen ja myös sieltä pois. Koska olin hieman tokkurainen ja sumea näkö tuotti ongelmia sain ruokailun huoneeseeni, samoin aamupalan. Kaikki palvelu tapahtui todella miellyttävässä ilmapiirissä ja minun on todella helppo suositella hotellia tutuilleni. Kaiken lisäksi hotelli oli todfella hiljainen, vaikka siellä olivat huoneet täydessä käytössä.

Yövyin nuorempana usein hotelleissa ja silloin törmäsin usein aika leipääntyneisiin työntekijöihin. Nuoremmasta ikäpolvesta on puhuttu, etteivät he osaa palvella ja ovat laiskoja vielä kaiken hyvän päälle. Lyhyt reissini Ouluun osoitti kyllä toista.

Odotan sitä päivää, että leikatun silmän sumeus häipyy ja näön tarkkuus palautuisi. Ilmeisesti käy kuitenkin niin, että edessä on useita silmälasien uusintoja. Toinenkin silmäni joutuu puukotettavaksi talven aikana, mikäli nyt leikattu silmä paranee normaalisti.

Pahinta tässä on se, etten pysty lukemaan tekstiä. Lukeminen on aina ollut intohimoni ja nyt sitä kaipaa koska olisi aikaa sitä tehdä.

Sitä’ odotellessa holehditaan silmistämme. Niiden merkityksen huomaa vasta sitten kun ne ovat ongelmissa.

Avainsanat: matalapaineglaukooma, oysmedipolis, scandicstationoulu