Satunnaiset kuvat

Tammikuu

Uusimmat

Blogin arkisto

098 Hossa ja menneisyyden haamut

Keskiviikko 3.5.2017 klo 15:42 - yrjöpoeka

Lopultakin on varmaa, että Suomi100-vuoden kunniaksi perustetaan Hossan kansallispuisto. Tiistain täysistunnossa eduskunta hyväksyi lain ympäristövaliokunnan mietinnön mukaisesti. Monta mutkaa koetettiin työntää eteen vielä loppumetreillä. Vielä vappujuhlien aikaan sain ja useat saivat viestejä henkilöltä, joka koki omia oikeuksiaan loukatun. Tämä oli selkeästi näkyvissä näissä lopun irtiotoissa, että yksittäiset ihmiset ja erittäin pienet ryhmät yrittivät saada omat näkemyksensä lain lopputulokseksi.

Tämä samankaltaisuus on ollut näkyvissä viimevuosina. Yhteisön yhdessä sopimissa asioissa ilmaantuu loppumetreillä yksittäisiä henkilöitä kertomaan, että vain hänen ajatuksensa ovat ainoita oikeita. Usein on kyse siitä yksinkertaisesta asiasta, että mitä tietämättömämpi henkilö on asian yksityiskohdista, sitä varmempi hän on omasta erinomaisuudestaan. Tämä ilmiö näkyi osaltaan myös kotikuntani tekemästä päätöksestä, korjata valtatie-5 tieviitoituksia kunnan keskustaajaman läheisyydessä olevissa risteyksissä.

Paikallislehdessä oli valtuustokauden aikana juttuja kunnan tavoitteista muuttaa viitoituksia. Viitoitusten nimien muuttaminen on jäykkää työtä. Tieviranomaisten ja muiden asianosaisten kanssa käytävä neuvonpito kestää useita vuosia. Nyt pitkällisten neuvottelujen jälkeen asiassa päästiin yksimielisyyteen. Paikallislehti julkaisi jutun ja tovin jälkeen ilmaantui valmiin asian kritisoijaksi kyläyhdistys. Paremminkin voisi sanoa, että kyläyhdistystä käytettiin keppihevosena. Raflaavat otsikot nousivat paikallislehden sivulle tilaisuudesta, jossa kunnan virkojohto kertoi syistä, miksi muutos on tehty. Näen tämän olevan suoraa jatkumoa sille, että valmista asiaa yritetään jälkikäteen muuttaa.

Kunnalle lähetetyssä valituskirjeessä nostetaan esille sellainenkin syy, etteivät kylälle osaa ensikesänä paikallisella seurantalolla häitään viettävien 11-parin häävieraat. Kyseessä ovat paikkakunnalta poiusmuuttaneet tai kylällä vielä asuvat parit. Vastustajat eivät ole kuulleet osoitetietorekistereistä ja nykyajan navigaattoreista. Karttojen ja navigaattoreiden avulla olen ainakin itse löytänyt kaikkialta Suomesta hakemani paikan. Tienviitoista se ei ole koskaan jäänyt kiinni. Liian valmiissa maailmassa on tilaa erityisesti valittajille.

Keskustellessani vapun jälkeisestä ajasta tuttujeni kanssa, en voi välttyä ajatukselta, että me elämme liikaa menneisyydessä. Me nostamme esimerkiksi vapun juhlinnan kohteeksi sellaisia menneisyyden haamuja ja juttuja, joilla ei ole mitään jakoa nykyisyyden ja erityisesti tulevaisuuden kanssa. Tämä koskettaa erityisesti koko vasemmistoa ja ammattiyhdistysliikettä.Takerrutaan muistelemaan satavuotta sitten tapahtuneita asioita. Yritetään siirtää ne haalistuneet katkeruudet ja kaunat vielä nykyiselle ja tuleville sukupolville.

2000-luvulla vapunjuhlinta on selkeästi muuttunut kevään iloiseksi juhlaksi. Sellaisena se tulee jatkumaan ja muuttumaan entistä enemmän kaiken kansan juhlaksi. Työväen taistelujuhlaa siitä ei saa enää tekemälläkään. Mikäli tätä asiaa ei ymmärretä ja muututa ajassa, vasemmiston rooli on muistella katkeruuksiaan hämyisissä työväentaloissa. Näin on jo käynyt kotikunnassani. Kajaanissa marssittiin aamuaikaisella muistelemaan 1918- muistoja hautausmaalle. Revi siitä kevään räntäsateessa iloinen vappuilme.

Suomi100 juhlavuosi on menossa. Olisiko kaikkien aika päivittää kalenterinsa.

Avainsanat: suomi100, lakihossankansallispuistosta, medianvedättäminen, sisällisodanhaamut