Satunnaiset kuvat

Sininen valo

Uusimmat

Blogin arkisto

012 Kolmoslaatua

Torstai 11.2.2021 klo 15:15 - yrjöpoeka

Olen joskus aiemmin kertonut yhdestä Kainuuta vaivaavasta ongelmasta. Ongelma on pysynyt ja siihen ei varmasti ole lähitulevaisuudessa muutosta tulemassa. Puhun Kainuulaisten poliitikkojen hiljenemisestä, kun he siirtyvät eduskuntaan ja puolueidensa tehtäviin. Kainuulaiset kelpaavat takarivin täytteeksi, yhdestäkään ei ole tullut ykkösluokan tekijää. Siellä he istuvat hiljaa takariveissä, heistä ei sen kummemmin ole ollut sitten haittaa oikeille tekijöille. Tässä puhun pääosin miespuolisista henkilöistä. Vain yksi näkyvä poikkeus on ollut ja se oli vasemmiston Merja Kyllösen nousu liikenneministeriksi takavuosina.

Vasemmisto toimii kuten muutkin puolueet ja toimitti Kyllösen puolueen edun nimissä Europarlamenttiin politiikkojen hautausmaalle. Siellä Kyllönen on hiljentynyt ja hänestä ei enää puhuta. Kyllönen pyrki myös puolueensa johtotehtäviin, mutta ilmeisesti hänen esiintymistyylinsä ei käynyt laatuun vasemmiston vallanpitäjille. Tänään Kyllöstä tarvitaan vain puolueen edun nimissä keräämään ääniä. Miehiä on kulkenut eduskunnassa ja mennessään heillä on ollut suuria puheita. Yksikään ei ole tullut valituksi puolueidensa johtotehtäviin. Yksikään ei ole päässyt eduskuntaryhmissään mihinkään näkyvään tehtävään. Kainuulaiset ovat todella valittu kolmanteen laatuluokkaan, siihen sakkiin, joka kuuliaisesti täyttää takarivin penkit. Siellä heistä ei ole haittaa kenellekään.

Annas olla kun puhutaan vaaleista ja ehdolle asettumisesta. Silloin he nousevat esiin ja kuvia ilmaantuu maakunnan medioihin. Näiden ilmoitusten perustella maakunnan asukkaat saavat sitten tiedon, kuinka väkevästi edustajat ovat isolla kirkolla puuhastelleet. Kovaa työtähän se on reissata kotimaan reiteillä. Onneksi eduskunnassa on mahdollisuus päästä rantalomille ulkomaille. Näissä kolmosluokan kopparit sitten kyllä pitävät puolensa. Onhan se saatava vaikka Ambomaan viemäröinnnin tilasta selvyys ja sieltä voi saada hyvää oppia kotimaan viemäröinteihin. Varmasti yksi kaikkein ekologisimmista tuonti tuotteista olisi etelän lehtipuusta valmistettu riuku. Suomalaiset muistavat hämärästi vielä riukuvaiheen ja tässä olisi mahdollisuus muuttaa Suomi hiilineutraaliksi.

Eduskunnan keskustelu on muuttunut ja siellä kilpaillaan tänään siitä, kuka parhaiten jeesustelee raamatun lauseilla.. Tämä närkästytti eilen kristillisten Essayahia. Hän julisti, että vain kristillisillä on oikeus heitellä raamatulla toisia molemmille poskille. Vasemmiston edustajat ovat myös lukleneet raamatun, koska sieltä löytää evästä millä suomia uskovaisia ja uskottomia. Olisin jo eilen odottanut, että puhemies rajoittaisi keskustelua, koska kyse oli EU:n vakauttamisrahastoon liittyvistä asioista. Mutta eipä puuttunut ja jeesustelu sai jatkua. Tämä vaihde olikin sitten kaikkein viihdyttävin koko debatissa.

Saan nyt jatkuvasti kommentteja siitä, että kirjoituksissani vilisee tänään virheitä. Kehoitan seuraajia lukemaan kirjoitukseni joulukuulta 2020. Siinä kerroin kirjoittamiseen liittyvistä ongelmista. Vaikka aioin pysytellä kokonaan erossa koneelta, ei se ole helppoa kun siihen on tottunut. Aikaa menee blogin tekemiseen ja vaikka kuinka yritän lukea tekstin siihen aina jää virheitä. Huomaan itsekin joitakin, mutta sitten enemmän kun siitä huomautetaan.

Onneksi on pakkasia. Taloa lämmitettäessä on aikaa hakata konetta ja tehdä kolomoslaadun tekstiä.

Avainsanat: kolmoslaatua, takarivinkainuulaiset, merjakyllönen, jeesusteluaeduskunnassa

152 Tulokset ovat pöydällä

Maanantai 27.5.2019 klo 18:11 - yrjöpoeka

Eurovaalit tulivat ja menivät. Niissä kävi melkolailla niinkuin olin arvellutkin. Turhaa oli maakuntalehden työ kolmannen kansanedustajan saamiseksi eurovaalien avulla. Varasijalle jäänyt kävi vaalikamppailua kiertäen toreja Eurovaaliehdokkaiden mukana. Naurettavaksi mennyt touhu loppui lyhyeen ja nyt pitäisi jokaisen uskoa, että tulokset tehdään eduskuntavaaleissa. Kainuun Sanomat jaksaa yhä edelleen pohtia millä keinoin tilanteen saisi muuttumaan. Minä voin kertoa miten. Neljän vuoden kuluttua ovat uudet vaalit.

Merja Kyllösen tie oli karu ja tuolla tuloksella voi hän unohtaa mahdollisen ministeripostin vasemmiston riveissä. Kainuusta hän sai mitättömät 1481 ääntä uskollisimmilta ummikoiltaan. Koska hän ei kampanjoinut tuloksen eteen, se söi koko vasemmiston kannatusta. Kyllönen joutuu maksamaan sen menetettynä ministerin paikkana. Kainuussa uskoteltiin vahvasti eduskuntavaalien jälkeen, että vasemmisto laittaa Kyllösen ministerin tehtäviin. Ei pitäisi nylkeä karhua ennen aikojaan. Nyt meni mahdollisuus ja omalle poliittiselle uralle myös melkoinen mahalasku. Suomussalmelaiset ihmiset kertoivat jo ennen vaaleja, etteivät he voi ymmärtää tuollaista ketkuilua. Kerran menettettyjä äänestäjiä on vaikea saada takaisin.

Jotenkin tuntuu siltä, että Kainuussa on käännytty sisäänpäin ja haaveillaan sellaisesta jota ei ole. Kevään molemmissa vaaleissa suurin lamaannuttaja on ollut maakuntalehti. Lehti on huseerannut keskustan ja perussuomalaisten puoluelehtenä ja sillä on hintansa. Vaikka lehdestä on tullut kääpiö levikiltään, sillä on satelliitteina kaikki Kainuun paikallislehdet. Yhdessä ne viestittävät sitä, että lehden toimituksessa määritellään se, ketkä asetetaan eri puoluiden ykkösehdokkaiksi. Sen jälkeen vain heillä on palstatilaa lehdissä. Muiden on maksettava kiskurihintoja pienestäkin mainoksesta. Tämän kevään vaaleissa tuli lehden suosikeille totaalinen mahalasku. Nyt toimituksessa haaveillaan kuinka vaalitulosta voisi muuttaa.

Viikonloppuna ovat suomalaiset saaneet nauttia MM-jääkiekosta. Erityisesti siitä syystä, että Suomen Leijonien peli on kulkenut. Kaikki loppupeleissä vastaan asettuneet ovat saaneet poistua hävinneinä. Ensin kaatui väkivahva Ruotsi, maailmanmestaruuden puolustaja. Seuraavaksi oli Venäläisten vuoro nöyrtyä tuntemattomien nuorukaisten edessä. Kaiken kruunasi eilisen illan voitokas kamppailu jääkiekon todellista mahtimaata Kanadaa vastaan. Pelin päätyttyä alkoivat suomalaisten voitonjuhlat. Sen huipennuksen näkevät suomalaiset tänään Helsingin Kaivopuistossa.

Itse en jaksa seurata peliä ja seuraan tuloksen sitten uutisista. Silloin saan nähdä jokaisen maalin ja rangaistukset, sekä kiekkoviisaiden kommentit. Koska Kaisaniemen juhla on nyt alkuillasta, aion katsoa edes sen. Nyt on suomalaisten syytä olla ylpeitä joukkueesta joka pystyi ihmeeseen. Yhden Kanadalaisen pelaajan vuosipalkka on isompi kuin koko Suomen joukkueen. Se kertoo millaisia pelaajia vastaan voitto tuli. Taskurahoista pelaavat pojat voittivat monimiljonäärit.

Kiteytettynä, kyseessä oli hengen voitto aineesta.

Avainsanat: eurovaalientulokset2019, merjakyllönen, jääkiekonmm2019, suomenleijonat, hengenvoittoaineesta

151 Munattomat miehet ja maakuntalehti

Sunnuntai 26.5.2019 klo 13:11 - yrjöpoeka

Tänään on maassamme voimassa tapa, jossa yritetään uhkailemalla hiljentää toistamieltä olevat. Kohteena voivat olla oikeudenjakajat, eli tuomarit. Toisena yleisenä kohteena ovat naispuoliset toimittajat. Heille on helppoa jakaa alapäätyylisiä viestejä ja uhkauksia elämän hankalaksi tekemisellä. Kuin kruununa saimme vastaikään seurata kunnianloukkaus oikeudenkäyntiä Oulusta. Naistoimittaja oli kutsunut natsiksi erästä Oululaista kaupunginvaltuutettua. Koska kyseessä oli toimittaja, siitä piti saada aikaan oikeudenkäynti ja uhriutuminen. Sillä ei ollut väliä, että kyseessä oli oikea natsi.

Viimeisenä ja vähäpätöisimpänä kohteena voi olla tavallinen kadun ihminen, kuten vaikkapa allekirjoittanut. Näin kävi viimeisimmän blogini kohdalla. Joidenkin vaahtopäiden mukaan haittaan kirjoituksillani uuden Kainuulaisen kansanedustajan mahdollisuuksia päästä eduskuntaan. Vaahtoamisen loputtua kyselin numeropalvelusta kuka soittaa, mutta tietoa ei löytynyt. Näin toimivat nämä rohkeat suomalaiset miehet. Nämä ähisijät ovat sataprosenttisesti miehiä. Olen saanut arvostelua joitakin kertoja naisilta, mutta he ovat aina kertoneet nimensä ja perustelleet asiansa. Vain munattomat miehet salaavat nimensä. Perusteluja heillä ei ole.

Nyt onkin oikea aika palata tuohon mahdollisuuteen saada uusi kansanedustaja Kainuuseen. Kainuussa jopa maakuntalehti julistaa mahdollisuutta, että perussuomalaisten ehdokas voisi nyt nousta eduskuntaan. Varasijalle jäänyt ehdokas kuvittelee nyt yhdessä muiden kouhojen kanssa, että Oululainen kansanedustajan istuva ehdokas menee Eurovaaleissa lävitse. Maakuntalehti uskoo vakavissaan, että hienosti sanottuna kouho pelle tuo Kainuulle kansanedustajan paikan. Kainuun onneksi ei tuo. Kainuun Sanomien levikki laskee kuin lehmänhäntä. Siitä on tulossa perussuomalaisten paikallislehti.

Kainuusta on ollut viimekaudella kolme kansanedustajaa. Jokainen heistä putosi. Juuri siitä syystä, ettei heistä ollut hyötyä äänestäjille. Nyt Kainuusta on kaksi uutta kansanedustajaa. Toinen heistä, Merja Kyllönen (vas) pyrkii nyt eurovaaleissa takaisin mepiksi. Hän on ilmoittanut, ettei edes mene sinne. Se oli laittamattomasti kerrottu. Äänestäjät eivät tätä ymmärrä ja nyt hänen äänimääränsä suorastaan romahtaa. Tämän päivän äänestäjä vaatii ehdokkailtaan suoraselkäisyyttä ja heille ei kelpaa puolueen etu selitykseksi. Kaikki kohtaamani ihmiset ovat kertoneet joko jättävänsä äänestämättä, tai sitten he vaihtavat suoraan eri ehdokkaaseen.

Maakuntahallinto ja Kainuun Sanomat ovat aina rummuttaneet siitä, kuinka tärkeätä on saada omia kansanedustajia eduskuntaan maakunnan etujen ajajaksi. Tämä on ollut pelkkä keskustalaista propagandaa. Ylivaltaa pitävä puolue ei ole saanut mitään konkreettista aikaiseksi. Sen ymmärsivät äänestäjät eduskuntavaaleissa. Hiljaiset napinpainajat saivat vaaleissa murskatappion. Tämä ei vielä riittänyt avamaan Kainuun Sanomien toimittajien silmiä. Nyt he yrittävät saada Kainuulaiset äänestämään Oululaista kouhoa, jotta saataisiin yksi Kainuulainen kouho eduskuntaan.

Levikkinsä hukannut ja mädättänyt maakuntalehti saa todellakin jatkossa keskittyä kepun ja persujen paikallislehden rooliin. Maakuntahallinto voi myös pikkuhiljaa totutella siihen, että Kainuun tulevaisuus on Oululaisten käsissä.

Se ei ole huono vaihtoehto. No, on siellä enemmän kouhoja

Avainsanat: tuomarienmaalitus, toimittajienvainoaminen, pelonilmapiirieurovaalit, merjakyllönen

135 Ollakko vaiko ei olla

Torstai 2.5.2019 klo 21:37 - yrjöpoeka

Siinäpä vasta kysymys. Perussuomalaiset eivät tänään tiedä mitä he oikein ovat. Kaikki muut tietävät heidän politiikastaan heidän olevan äärioikealla. Kokoomusta kovempaa politiikkaa. Kun eduskunnassa on käyty keskustelua perussuomalaisten siirtämisestä salin oikealle laidalle, se ei käy persuille. He kuvittelevat olevansa lähelä keskustaa. Siinä he ovat oikeassa vain silloin, jos muuan Sipilä on johtamassa keskustaa. Sipilän aikakaudella keskusta ajoi kokoomuksen oikealta puolen ohitse. Kyllä kaiken näkemäni ja lukemani perusteella persut ovat äärioikeistoa.

Ei tarvitse kuin kuulla Jussi Halla-ahon sanomana, että työttömyys- ja sosiaaliturva on luksusta. Se ei todellakaan kuulloista keskitien kulkijan lauseelta. Siinä he ovat kepulaisten kanssa kyllä samaa mieltä, että ay-liike on yhteinen vihollinen. Soinin aikana puhuttiin vielä suomalaisesta työstä. Se puhe loppui heti, kun puolue sai jytkyn. Siitä alkoi puolueen liukuminen oikealle. Se liukuminen ei ole vielä edes loppunut. Siinä vaiheessa kun puolueen johtoon nousi Halla-aho, unohtuivat puheet myös Vennamolaisuudesta. Nykyisellä puolueella ei ole enää mitään siteitä keskustalaisuuteen.

Istuin alkuillasta kuuntelemassa Arvo-luentosarjan toiseksi viimeistä luentoa EU:n arvoista. Kotikunnan ensimmäinen ja ehkä ainoaksi jäävä meppi Merja Kyllönen alusti aiheesta. Selkeää puhetta ja jokainen paikalla ollut voi kotimaassakin allekirjoittaa samat arvot. Ne arvot, jotka Suomi hyväksyi liittyessään EU:n. Alustuksen loppupuolella tuli jo tunne, että kuuntelimme eurovaaliehdokkaan puhetta. Tosiasiassa niitä on varmasti vaikea erottaa toisistaan juuri näin vaalien kynnyksellä.

Vielä ennemmän tämä ehdokkuus tuli ilmi tilaisuuden keskusteluosiossa. Sujuvan ulosannin ansiosta se ei ollut häiritsevän päälleliimattua. Ehdokas ei epäröinyt nostaa omaa taustaansa esille. Rempseän puheen seassa oli näkyvissä se moraalinen ja eettinen tausta, mistä hän on lähtöisin. Toisaalta hän kertoi myös avoimesti, että usean vuoden sanailu Brysselissä on tehnyt hänestä kovakorvaisemman kotimaan politiikassa. Mielenkiintoista nähdä, onko hän mukana mahdollisessa hallituksessa. Osaamista hänellä on taatusti enemmän kuin muilla puolueen jäsenillä.

Merja Kyllönen toi keskustelussa esille sen, kuinka sixpak-hallituksessa hänestä oli tuntunut, ettei tästä tule mitään. Nyt hänellä oli kokemusta 28 erilaisen EU-maan meppien erilaisuudesta ja kädenväännöstä. Nyt hän uskoi olevansa valmiimpi kestämään tulevat koitokset kotimaan politiikassa. Tässä kohden minun oli pakko kertoa hänelle, että kotimaassa on sillä aikaa tapahtunut muutoksia. Tulevan hallituksen nimitys voi olla mäyräkoira, koska puolueita on niin tavattomasti.

EU:n arvoista käyty keskustelu oli antoisa, vaikka hetkittäin ajattelin sen olevan ehdokkaan tupailta. Siitä huolimatta erilaisia ajatuksia syntyi ja päällimmäisenä huolena tuntui olevan se, kuinka EU:n käy? Pysyykö se kasassa, vai saavatko erilaiset ääriliikeet siinä liiallisen jalansijan. Se vaara on ilmeinen, kun persut haluavat tehdä vaaleissa yhteistyötä erimaiden äärioikeistolaisten ryhmien kanssa. Illan antina tuli entistä selvemmäksi ainakin minulle yksi asia.

Perussuomalaiset ovat eduskunnassa jatkossa aivan oikealla paikallla.

Avainsanat: eduskunnanistumajärjestys, ollakkovaikoeiolla, eunarvot, merjakyllönen, sixpakhallitys, mäyräkoirahallitus

125 Eurovaalit valinkauhassa

Lauantai 20.4.2019 klo 18:39 - yrjöpoeka

Eurovaalit ovat pian edessä ja jo nyt voi varmuudella sanoa, ettei vähempää voisi kiinnostaa. Ääänestäjillä ei ole ollut intoa ja tutkijat kummastelevat mikä äänestäjiä vaivaa. Tämän kertaiset vaalit ovat entistä oudommat. Isojoukko vastavalittujua kansanedustajia lähtee ehdolle eurovaaleihin. Osa aikoo tehdä sitten ”väyryset”. Paavo Väyrynen aloitti tämän pelaamisen. Ollakko euroedustaja vai kansanedustaja. Äänestäjän antamilla äänillä ei ole mitään merkitystä. Kuka viheltäisi pelin poikki tällaiselta menolta?

Hyvä esimerkki opn kotikuntani meppi Merja Kyllönen. Hän istuu vielä europarlamentissa ja tuli nyt valituksi kansanedustajaksi. Hän ilmoittaa keräävänsä ääniä omalle puolueelleen ja aloittavansa kansanedustajan työn joskus tänä vuonna. Minä en ymmärrä tätä, vaikka ymmärrän puolueen edun. Äänestäjällä ei ole tässä tapauksessa mitään kuvaa kuka lopulta edustajaksi tulee. Tämä menee jo loton puolelle. Minä ymmärtäisin tämän jos vaalijärjestelmässä äänestettäisiin pelkkää puoluetta ja puolue nimittäisi sitten omat valittunsa tehtäviin. Valtakunnallisena henkilövaalina tämä ei palvele enää äänestäjiä.

Perussuomalaisia on myös joukko kansanedustajia lähdössä EU-vaaleihin. Heistä ei tiedä mitä he oikein aikovat. Menevätkö Brysseliin jos tulevat valituiksi, vai istuuko siihen sitten joku muu rikollinen. Pakko käyttää tätä nimitystä, koska näitä rikoksista tuomittuja on erityisesti persuissa. Toki äänestäjät tiettävät, että laatu pysyy samana. Kaiken lisäksi näissä vaaleissa voivat kaikkein innokkaimpia äänestäjiä olla perussuomalaisten kannattajat. Muilla on on sitten tekemistä kun äänestäjät viittaavat kinttaalla vaaleille. Erityisesti tämän ”väyrystelyn” takia. Äänestäjällä ei ole kuluttajansuojaa.

Kokoomus on aloittanut vaalien jälkeisen pyykinpesun. Kokoomusta todella kismittää Hjallis Harkimon Liike Nyt. Tämä ryhmä teki sen, mitä osasin jo ennustella ennen vaaleja. Pienet sirpalepuolueet vievät tärkeitä ääniä juuri näiltä isoilta ja pudottavat kannatusprosenttia. Suurten puolueiden tulisi käydä keskustelua siitä, mikä hajoittaa olemassa olevia puolueita. Harkimosta puhuminen on turhaa jos ei käydä kunnon keskustelua siitä, ovatko vanhat puolueet jämähtäneet muistelemaan entisiä aikoja. Suomessa on tänään liian suuri määrä erilaisia pienpuolueita.

Tottahan jokainen voi perustaa uuden puolueen, jos eivät entiset saa syttymään. Kun kuuntelen keskustalaisten ääniä, heillä on nyt unelma palaamisesta entiseen aikaan. Vanhoja hyviä asioita ei pidä heittää romukoppaan, mutta kuinka uudistaa puoluetta tähän aikaan, siinä on heillä puuhailtavaa. Voisin antaa sellaisen vinkin, että rajoittakaa edustajien istuntokausien määrää. Minä olen puhunut sen puolesta, että kansanedustajien kaudet rajattaisiin kolmeen. Tämä pakottaisi puolueet uudistumaan ja samalla se toisi jatkuvan uudistumisen olemassa olevaan aikaan.

Nyt muutamat henkilöt pysäyttävät puolueiden kehityksen kymmeniksi vuosiksi. Eduskunnassa tulisi olla samankaltainen urakierto, kuten muissakin työpaikoissa. Uskallan väittää, että tämä saisi suuren osan pienpuolueista katomaan. Suurten puolueiden vetovoima kasvaisi urakierron takia. Suurista ryhmistä olisi helpoin päästä eduskuntaan.

Kuka suurista tekisi aloitteen uudelle eduskunnalle?

Avainsanat: eurovaalit, merjakyllönen, äänestäjänkuluttajansuoja, eduskuntakausienrajoittaminen, urakierto

096 Kainuun vaalimatematiikkaa

Maanantai 18.3.2019 klo 10:44 - yrjöpoeka

Jäin pohtimaan tulevia vaaleja Kainuun näkökulmasta, kun tuttavani kävi kanssani pitkän keskustelun aiheesta. Meillä molemmilla on samankaltainen käsitys siitä, että Kainuu kokee murskatappion edustajien määrässä. Varmana pidän vasemmiston Merja Kyllösen läpimenoa. Siinäkin on tulossa varmasti laskua koska Kyllönen on viettänyt liiaksi aikaa Brysselin lihapatojen äärellä. Lisäksi on tiedossa, että hän pyrkii heti kuukauden päästä takaisin Brysseliin. Minä en ole yksin, kun sanon sen tekevän todellista hallaa Kyllösen äänisaaliille kansanedustajan vaalissa. Laskusta voi tulla todella raju.

Kainuulaiset ovat tunnetusti herravihaista sakkia ja Kyllösen tapa sotii Kainuulaista oikeudentuntoa vastaan. Tiedän kyllä puolueen edun vaativan Kyllösen mukana oloa vaaleissa. Mutta kyllä itselläkin pitäisi olla rehellistä kunniantuntoa olla täysillä mukana vaalissa jossa aikoo myös edustaa. Kyllönen on urakoinut kaikissa vaaleissa, myös kuntavaaleissa. Vanha uskollinen äänestäjäsukupolvi on vähenemässä ja heidän sijoituksensa on paikallisella kirkkomaalla. Uusia ei nyt synny ja siksi myös oman alueen äänet putoavat rajusti. Samaan aikaan Oulun väestömäärä on lisääntynyt maaltamuuton ansiosta työikäisellä väestöllä. Siellä äänet menevät muille kuin vasemmistolle.

Kokoomus todennäköisesti uusii Eero Suutarin avulla edustajan paikkansa. Hänellä on kokemusta kampanjoinnista Oulussa jo kaksissa vaaleissa. Pelkillä Kainuun äänillä ei ole mitään mahdollisuutta. Laskua tulee nyt väistämättä äänisaalissa koskien Kainuuta. Vanhustenhuollon kohut lyövät nyt kokoomusta kynsille. Tämä merkitsee sitä, että Suutarin on saatava nyt Oulusta huomattavasti enemmän ääniä. Sekin voi olla todella vaikeata, koska siellä on nousussa demarit ja erityisesti vihreät.

Keskustalle povaan todella karua tulosta. Viime vaaleissa keskustan ehdokkaat Timo Korhonen ja Marisanna Jarva menivät jämäsijoilla eduskuntaan. Vain Kuusamon Ulla Parviainen oli heikompi. Nyt käy Sipilälle raju äänikato ja saman tien nämä juuri mainitut kolme ovat putoamassa suoraan. Keskustan nuoremmalla ehdokkaalla Tuomas Kettusella Kuhmosta on nyt elämänsä tilaisuus nousta uudeksi edustajaksi. Hänen etunsa on nuoruus ja uudenlaisempi ajattelutapa tulevaisuuden politiikasta. Hänen pahin uhkansa on keskustan sisällä. Entiset edustajat ja heidän tukijansa tekevät hiljaista myyräntyötä uusien ehdokkaiden kampittamiseksi.

Mikäli uusi ehdokas hyväksyy entisten suosittelemat kampanjointitavat, se tarkoittaa väistämättä tappiota. Istuvilla edustajoilla on näkyvyydessä etulyöntiasema. Heitä tukevat paikalliset mediat, usein myös erittäin tarkoituksellisesti. Tässä kohden heitän kivellä Kainuun Sanomia. Heidän kekkosenajan politiikan toimittajansa ovat käyttäneet lehteä härskisti keskustan hyväksi. En ole nyt huomannut minkäänlaista uutisointia Kuhmon edustajan tekemisistä. Marisanna Jarva ja Timo Korhonen patsastelevat lehdessä vähän väliä. Pääosin puhumalla potaskaa. Mutta se riittää äänestäjille. Pääasia on että edustaja oli lehdessä.

Muilla puolueilla ei ole näissä vaaleissa minkäänlaista saumaa läpipääsyyn. Vihreät ovat mahdottoman edessä. Samoin demarit. Piiraisen putoamien edellisisissä vaaleissa oli myrkkyä ja nyt Oulussa ovat uudet jakajat. Siniset, persut ja kansalaispuolue saavat ruikuttaa rannalla.

Yhteenveto. Lävitse kaksi (2). Kokoomus ja vasemmisto.

Avainsanat: merjakyllönen, brysselinlihapadat, kainuulainenherraviha, eerosuutari, tuomaskettunen

267 Tulppa on irti

Lauantai 8.12.2018 klo 21:13

Nyt ei ole kyse mopon tulpista. Nyt on puhe siitä, että lopultakin on vuotavan veneen tulppa irtoamassa. Olen kahden vuoden aikana usein kirjoittanut ennusteita siitä, millaiseen tulokseen päädytään tulevissa eduskuntavaaleissa. Olen kertonut nykyisten hallituspuoluieden joutuvan lopultakin totuuden eteen ja maksumiehiksi. Minulle on usein avoimesti naurettu straappien taholta. Olen huomannut nämä laskevat pohjavireet erityisesti Kainuulaisesta poliittisesta kentästä. Ne ovat näkyneet myös kaikkialla muualla. Kainuussa niihin ei ole uskottu ja ei uskota vielä nytkään. Eikä huomenna.

Täällä odotellaan keskustan nousua ahdingosta ja rakennellaan uutta uljasta maakuntaa. Maakuntaa, jolta loppuvat asukkaat ja varat kaiken ylläpitoon. Tänään sain lueskella kuinka Iltalehti on teettänyt Taloustutkimuksella kyselyn, jossa luodattiin isänmaallisuutta. Keskusta sai siinä pohjanoteerauksen ja se tukee niitä omia arvioitani puolueen tilasta. Puolueen satraapit ovat kiihdyttäneet ponnistuksiaan ja heidän lakeijansa maakunnissa kertovat kaiken olevan valmiina maakuntien mullistukselle. Sille mullistukselle, joka sinetöisi kepulaisten vallan maakunnissa. Mullistus todella tapahtuu ja sen mukana mullistuu keskustan kannatus. Se tapahtuu siksi, että unohdettiin isänmaallisuus ja sitä tukeva köyhä kansa.Kansa jota he sanovat edustavansa.

Lehden arviointi siitä, että kokoomus ja vihreät ovat parhaat menestyjät on mielestäni harhaa. Kokoomus ja tutkijat eivät ollenkaan ota huomioon Liike Nyt joukkuetta. Olen varma siitä ja muidenkin tulisi olla, että juuri he lyövät luun kurkkuun kokoomukselta. Ilmankos Petteri Orpo jo hätääntyneenä kertoo muille puolueille, että eiköstä me jatketa entiseen malliin sopuisasti. Hänen mukaansa nyt ei saisi toisia puolueita kurmottaa, eikä etenkään kokoomusta. Sipilä on tehnyt samansuuntaisia aloitteita. Hän puhuu tietysti ”kansan” nimissä. Valitettavasti se kansa tulee nämä molemmat kurmottamaan. Kotiin.

Olen arvioinut SDPN pääsevän valtaan vain siinä tapauksessa, että Antti Rinne pidetään hiljaisena vaaleihin asti. Sinä aikana puolueen ääntä tulisi käyttää Timo Harakan. Harakalla on kokemusta televisio toimittajana siitä, mihin ei saa kompastua suorissa lähetyksissä. Pelkään Rinteen menettävän vielä käsikirjoituksen ja antavan muille mahdollisuuden lyödä. Mitä vähemmän Rinne puhuu, sitä varmemmin puolue menestyy.

Tämä näkyy juuri nyt selkeimmin vihreiden kohdalla. Edellisen puheenjohtajan kompastellessa ja taputellessa pyllyjä kannatus laski. Uusi/vanha puheenjohta ei julkisesti ja näkyvästi taputtele ketään ja kas, kannatus nousee. Nyt ei vihreiden enää tarvitse edes puhua mitään ja siitä huolimatta gallupit tykkäävät. Valitettavasti siinäkin on suuri harha, jota eivät tutkijat ja puolue edes huomaa. Saati että uskoisivat. Demareitten ja vihreiden varjossa on luurannut vasemmisto.

Heillä on ydinkannatusalueillaan juuri nyt hyvät ehdokkaat omille äänestäjilleen. Sellaiset joita voivat myös muiden puolueiden kannattajat äänestää. Li Andersonin pitäisi nopeasti antaa tilaa Merja Kyllöselle. Kyllönen löisi muiden puolueiden satraapit ulkokehälle. Hän on puhe retoriikaltaan todellinen virtuoosi. Nyt olisi kaikilla puolueilla tilausta todellisille puhenaisille.

Eipä siis ihme, että hallituspuolueiden johtajia kylmää. Se on hyväksi unohdetulle kansalle.

Avainsanat: taloustutkimus, iltalehdenkyselyisänmaallisuudesta, liikenyt, vasemmistoliitto, merjakyllönen, varbaalinenihme

010 Turhakkeet

Tiistai 9.1.2018 klo 13:26 - yrjöpoeka

Istahdin eilen illalla todella vankasti telkun eteen. Halusin katsoa, kuina monta kertaa Paavo Väyrynen sanoo minä. Sekosin heti alussa. On ällistyttävää se tollous, jolla hän ulostaa itsestään kehuja. Pääsynsä ehdokkaaksi hän katsoo olleen johdatusta. Vain hän uskoo itseensä sekä joukko ylipuhuttavia kannattajia. Maailman muuttuessa hän kertoo myös muuttuneensa. Kuten hän itse ilmaisee, entistä paremmaksi ja oikeassa olevaksi.

Välillä tuli tunne, että lyön telkun kiinni ja lähden nukkumaan. Kovalla itsehillinnällä sain perseeni pysymään penkissä ja katsoin urhoollisesti itsekehun kyllästämää muumiota. Kaikki muut olivat väärässä ja erityisesti istuva presidentti. Media oli tietysti häntä vastaa. Se oli hänen mukaansa näkynyt syksyllä, kun hän ei ollut saanut julkisuutta tarpeeksi. Kannatuskortit eivät meinanneet täyttyä ja pihi Paavon piti ihan itse omilla rahoilla ostaa mainostilaa. Tätä se Paavo tarkoittaa, kun sanoo median olevan valtaeliitin puolella. Hän ei raskisi yhdestäkään eurosta luopua, vaan median pitäisi ilmaiseksi toistaa hänen kuolemattomia mietteitään.

Pohjois-Korean paksu muumi ja USAn Trump ovat taatusti kateellisia siitä, että Väyrynen ei ujostele puhua potaskaa ja toistaa sitä. Mukien myyminen tentin aikana on näiltä edellä mainituilta jäänyt tekemättä, koska he istuvat rahakasojen päällä. Väyrynen itse katsoo olevansa valmis neuvomaan näitä poikia. Hänellä on riittävästi omasta mielestään kanttia siihen. Tuttavallisesti Paavo puhui Donaldista etunimellä. Tuskin Donald kutsuisi Paavoa visiitille. Siitä ei kyllä ole muutoinkaan pelkoa nähdyn perusteella.

Kuuntelin eilen radiosta vasemmiston ehdokkaan Merja Kyllösen mietteitä. Tuttavallinen naapurintyttömäisyys eivät ole mielestäni parasta mainosta tasavallan presidentin paikalle. Hänen puheessaan on jo alkavaa yhteyttä Paavomaisuuteen. Hän käytti puheissaan Putinista tuttavallisesti Vladimir nimitystä, saman kohtelun sai myös Donald. Hänellä on naivia uskoa itseensä. Topakasti hän aikoi käydä sanomassa Vladimirille, että lopeta heti lentely Itämeren yllä. Lisäksi hän uskoi autuaasti, että juuri nyt tarvitaan rauhankyyhkyjä lentelemään sotakoneiden sekaan. Se olisi melkoinen näky.

Maailma on nyt sellaisessa asennossa, jossa isot pojat lennättävät muutakin kuin leijaa. Rauhasta voi puhua ja toivoa vaikka mitä. Ajankohtaista rauha on vasta sitten kun pojat ovat kyllästyneet tai rahat loppuneet kassasta. Näin kävi jo aiemmin kun Neuvostoliitto hajosi. Rodald Reagan aloitti sellaisen varustelun, että naapuriltamme loppuivat ruplat kassasta. Samaa voi odottaa myös nyt. Trump lisäsi sotilasbudjettia vaatimattomasti reilun 50 miljardia dollaria. Pohjakassaa oli jo valmiina 500 miljardia. Se on sellainen summa, etteivät seuraavat 10 sotilasmahtia yllä siihen edes yhdessäkään.

On taatusti varmaa, että saamme kuulla lisää uskomatonta hömppää seuraavilta ehdokkailta. Minulla on sellainen tunne, että jossakin vaiheessa puolueiden on todella mietittävä, ketä asettaa ehdokkaiksi. Koko presidentti instituutio kärsii näistä raakileista ja narsisteista ehdokkaina. Jokin taso on oltava ehdokkaillakin. Vuoden turhakkeesta äänestettäessä ehdokkaita on nyt tarjolla.

Suomella on aina ollut hyvä herraonni. Näin uskon käyvän myös nyt.

Avainsanat: presidentinvaalit2018, ehdokashaastattelut, paavoväyrynen, merjakyllönen, vuodenturhake

036 Positiivisessa hengessä

Maanantai 13.2.2017 klo 18:34 - yrjöpoeka

On pakko hieman taas kaivella juttua politiikasta. Tarkemmin sanoen kunnallispolitiikasta. Niin kunta- kuin valtakunnantasolla. Poliittiset puolueet ovat oikein mellevinä tutkailleet galluplukuja ja miettineet omia sinisiä ajatuksiaan. Vaalisloganit alkavat olla hahmoillaan. Kysyttäessä jokainen puoluejohtaja suu messevässä ja maireassa hymyssä, katsoo kohti kameraa ja kertoo kuinka hyvä meininki ja hyrinä on puolueessa.

Useampi puoluejohtaja pohtii jo suurempia kuvioita siinä sivussa. Istuvat ministerit pelkäävät kuntavaalien jytkyä ja miettivät, kuinka selvitä vaaliveloistaan. Osaamiseltaan heikkoja ministereitä poispotkiminen suorastaan helpottaa. Sipilä lienee jo alamaistensa tuella tutkaillut erilaisia vaihtoehtoja tehdä hallitusremontti. Pienten oppositiopuolueitten puheenjohtajat käyvät ostoksilla katselemassa uutta pukua ministerinvalaa varten. Vain Rinne lihottaa puoluettaan ja itseään.

Kunta ja maakuntasolla satraapit kertovat ehdokasasettelun sujuvan mainiosti. Ehdokkaita kerrotaan tunkevan ovista ja ikkunoista. Toki tämä on täyttää potaskaa, mutta medialle on jotakin kerrottava. Kaikissa väestötappiokunnissa on todella vaikeata löytää jäseniä vaalilautakuntiin kuolleitten ja poismuuttaneiden tilalle. Mitä olen kuulostellut, ehdokkaiksi alkavat kelvata kaikki, joissa vähänkään henki pihisee. Terveys saa olla missä kuosissa tahansa, ei tarvitse muuta kuin antaa nimensä puolueen käyttöön.

Oman kuntani tilannetta olen jonkin verran tutkaillut enemmän. Valtapuolue keskusta on heittänyt väkevät verkot kaikkialle. Erityisesti heitä kiinnostavat perussuomalaisten viimevaaleissa olleet ehdokkaat. Sen verran hyviä täkyjä on jo luvattu, että ensimmäinen loikkaus keskustan ryhmään tapahtunee 21.2 olevassa valtuuston kokouksessa. Viimevuoden puolella ainoa naisvaltuutettu erosi puolueesta ja perusti oman ryhmän. Hän on saamassa seuraa samaisessa 21.2 kokouksessa. Perussuomalaisista vain yksi jää jäljelle.

Vihreät virittelevät verkkojaan ja hakevat myötätuulta Säynäjäsuon – Syväjärven metsäkiistasta. Voinen povata läpimenon olevan todella vaikeata. Kokoomuksen pitkäaikainen vahvamies jättää kuntapolitiikan ja siltä osin siellä on menossa uusjako äänissä. Mielenkiintoista nähdä, kuka sieltä nousee ja saako hän vahvaa asemaa kuntapolitiikkaan. Keskusta on jo niin suuri, että sen sisäiset rutinat vaikeuttavat vaalimenestystä. Voisiko syynä olla se, että vuosikymmenet valtaa pitäneet, eivät enää pysty pidättelemään nuoremman osaavan sukupolven nousua?

Vasemmisto porskuttaa ikääntymisestä huolimatta vahvasti. Heidän vaalivalttinsa on europarlamentikko Merja Kyllönen. Vasemmisto on aina osannut todella hyvin asettaa ehdokkaansa ja Suomussalmi on vasemmiston vahva tukialue. Todennäköisesti se on sitä jatkossakin. Demareilla ja muilla pikkupuolueilla ei ole sijaa kotikuntani Suomussalmen apajille.

Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka pienentynyt valta ja valtuuston koko, vaikuttaa ehdokasasetteluun ja vaalitulokseen. Jokatapauksessa 31 valtuutettua valitaan päättämään kunnan asioista seuraaviksi 4 vuodeksi. Itse toivoisin uusien kasvojen esiinnousua, koska pian ovat edessä maakuntavaalit. Näillä kuntavaaleilla on merkitystä, kun puolueet miettivät niiden vaalien ehdokkaita. Yksi asia on ehdokasasetteluissa jo varmistunut.

Jytky tuloo. Tämä jytky seisauttaa veret. Se on hyväksi demokratialle.

Avainsanat: kunnallisvaalit2017, vaalislogan, gallupkannatus, säynäjäsuosyväjärvi, merjakyllönen

016 Merkittäviä tekijöitä

Maanantai 2.2.2015 klo 19:47 - yrjöpoeka

Almamedia on taas kerran virittänyt koneistonsa muutamien kansanedustaja ehdokkaiden tueksi. Viime vaaleissa loppukiri oli viikko ennen vaaleja. Nyt Maakunnallinen taho levittää ilosanomaa ns. viisikosta, joita kaikkien pitäisi äänestää. Sitä maakuntalehti perustelee sillä, että Kainuulle on ehdottoman tärkeää saada mahdollisimman monta ehdokasta läpi. Perusteluina pidetään sitä, että siten meillä on suurempi päätösvalta. Hupaisaa todistelua. Vilkaistaan vaikka mennyttä vaalikautta. Mitä ennätysmäisen suuri joukko on saanut aikaan? Valitettavasti suuri joukko ei korvaa laatua.

Mutta onneksi yksi oli siellä, jolla todella oli munaa ja vaikutusvaltaa. Hän oli vasemmiston Merja Kyllönen. Hän oli nainen. Hän osoitti toiminnallaan todeksi sen, ettei siellä tarvita suurta joukkoa. Tomerana hän asetti isot virkamiehet sen tosiasian eteen, että ministeri on se joka päättää. Kainuulle riittää hyvin yksi ja osaava. Mukana oli yrittäjää, yöjunanpalauttajaa ja olipa mukana yksi pommikoneen lentäjäkin. Kyllä se on mennyt pelkillä Finnairin siivillä. Junassa he eivät kulje.

Valitettavasti Merja lähti Brysseliin. Toivottavasti hän myös siellä osoittaa todeksi sen, että kun laitat miehen asialle, on naisten se käytävä tekemässä. Miehille Brysseli on joko jäähdyttelyä ja korkoa kasvattava paikka. Sieltä sitten hypitään välillä eduskuntavaaleihin ja sitten äkkiä Brysseliin. Ovat lemmot niin eurojen perään. Ja ne Brysselin ravintolat! Simpukoita unohtamatta!

Koska Suomi tunnetaan pelienkehittäjä maana, politiikassa olevat isot pojat haluavat jatkuvasti pelata omia pelejään. Tavoitteena on aina omien joukkojen riveissä olevien kampittaminen. Tämä koskettaa kaikkia puolueita. Perussuomalaiset oppivat tämän pelin lyhyellä oppimäärällä, saatuaan joukkoihinsa muitten puolueitten kehäkettuja. Kovimmat pelurit tulivat skdl/vasemmistoliiton riveistä. Vuoden tai kaksi politiikassa olleita untuvikkoja on ilo pyöritellä oman totuuden taakse. SMP:n aikaisia vanhoja änkyröitä mitenkään unohtamatta. Heillä on pelaaminen verissä.

Koska olen saanut mahdollisuuden seurata monenlaista kulkijaa politiikan saralla, on mielenkiintoista seurata eri ihmisten toimintaa vaalien alla. Vuoden tai kaksi mukana olleet kuvittelevat maailman olevan avoin ja muu pelkkää julistusta. Pitempään mukana olleita vaivaa se, ettei heiltä irtoa vaalivuosien välissä minkäänlaisia julkisia ajatuksia, esimerkiksi mistä Kainuulle elinvoimaa. Nuoremmilta ei sitäkään vähää.

Sähköinen media on siitä kätevä, että täällä ei tarvitse kopioida paperille, kuten Siilinjärven maisteri teki. Tutkiskelee niinsanottujen viisaampien poliitikkojen vaalilmoituksia ja kopsailee sieltä. On helppoa ja kätevää. Omaa ajattelua ei tarvita. Kunhan vain muistaa ulkolukuna hakemansa hyvät asiat ja tavoitteet. Vielä helpompaa on ottaa käyttöön viime vaaleissa toteuttamattomat lupaukset. Voi aloittaa eläkeläisistä ja taitetusta indeksistä.

Tutkiskelin tässä erästä ehdokasta tarkemmin. On se sitten pätevä. Kaikki ihan desingia. Kielet sujuvat vettä valaen. Tuntee erilaisia ihmisiä. Sotilaita, poliiseja, kirkonmiehiä ja jopa nimeltä. Lapset (omat) ovat maailman parhaita ja suvussa menee hyvin. Eläkeläisistä on huolehdittava. Veteraanien asia on sydäntä lähellä. Kortistossa olevien on otettava mitä työtä tahansa vastaan. Työttöminä ei tarvitse olla, kaikki on omasta tahdosta kiinni.

Mummot ja papat hoidettava kotiin. On lähdettävä vaikka yrittämään. Ja miten hän on päättämässä melkein kaikista maakuntamme asioista. Mukana on saanut olla viime kuntavaaleista saakka. Avioliitto on hänelle pyhä ja homot, hui kauhistus. Maahanmuuton vastustaminen on perussuomalaisten invaasion takia kärsinyt inflaation, mutta mukana on sekin. Luonnosta on mainittava jotakin. Talvivaara varmuuden vuoksi on hui kauhistus. Sudet varmuuden vuoksi ammuttava, koska ne voivat elääkseen syödä jotakin. Kuten irrallaan olevia koiria.

Varma on aina varmaa!

Yksi asia minua huolestuttaa. Suomi niminen valtio on velkaantunut hirvittävää vauhtia. Seuraavan hallituksen on aloitettava kurjistumiskierteen katkaisu. Siksi ei kannata luvata tällä hetkellä mitään, ainoastaan vyönkiristystä. Pehmeät puheet ovat mukavia, Niillä ei valtion velka katkea. Päinvastoin. Onneksi on muutama joilla on ajatuksia muustakin kuin lupauksista. Heitä tulen seuraamaan tarkemmin. Aion julkaista oman listan ennen vaaleja sellaisista ehdokkaista. Se lista on erilainen kuin Almamedian.

Avainsanat: vaalitulokseenvaikuttaminen, merjakyllönen, suomipelinkehittäjienmaa, taitettuindeksi

052 Hullun hommaa

Torstai 7.11.2013 klo 9:47 - yrjöpoeka

Kansalaisten suosiota nauttiva Kataisen hallitus, on tarttunut harmaaseen talouteen jämäkällä otteella. Itse odotin jotakin muuta kuin nyt on julkisuuteen putkahtanut. Odotin todella, että suurten hankkeiden pääurakoitsijat olisi laitettu vastuuseen myös aliurakoitsijoistaan. Nyt tilanne ja meno on sellainen, että kuka vain halvimmalla työn tekee, se saa aliurakat. Pääurakoitsija ei ole vastuussa siitä, miten aliurakoitsija jättää kaikki velvoitteensa yhteiskunnalle suorittamatta. Lähinnä tämä koskee velvoitteita verottajalle. Minun mielestäni pääurakoitsijan laittaminen vastuuseen kitkisi kaikkein pahaiten harmaata taloutta.

Mitäpä mukavaa julkisuuteen on nyt saatu harmaan talouden kitkemiseksi?

"Harmaa talous saadaan hanskaan parin vuoden kuluttua", arvioi ylitarkastaja Keijo Päivärinta Etelä-Suomen Aluehallintovirastosta.” Kuinka tämä uskomaton väite saadaan aikaan?

Harmaa talous saadaan kuriin tarttumalla rapsakalla otteella omakotitalojen työmaihin. Tärkeimpänä harmaan talouden kitkentäkeinona aiotaan puuttua talkooapuun! Tällä kohden minun piti puhdistaa silmälasini kahteen kertaan, ennenkuin uskoin kirjoitettuun sanaan. Esityksen mukaan talkoo ja naapuriapu kuuluvat ilmoitusvelvollisuuden piiriin. Toisin sanoen, niistä on tiedotettava verottajalle kirjallisesti!

Näin nerokasta harmaan talouden kitkentäkeinoa on ehdottomasti vietävä muuallekin käyttöön otettavaksi. Brysselin virastoissa ollaan haltioissaan suomalaisten nerokkaasta ja ennakkoluulottomasta otteesta. Harmaasta taloudesta on mekastanut myös kotikuntani vasemmistolainen ministeri Merja Kyllönen. Suomussalmella on iankaikkisesti tehty talkoita ja annettu naapuriapua. Tämän tiedon terhakka ministeri on nyt vienyt hallituksen tietoon ja siellä on säikähdetty. Siellä ovat nohevat virkamiehet tehneet laskelmat menetetyistä talkoo ja naapuriapu veroista. Nyt hallitus on ottamassa niskalenkin kainuulaisten ikivanhoihista tavoista.

Aikaisemmin harmaan talouden työryhmä on uutisoinut yhden tärkeimmän keinon olevan käteisen rahan käytön vähentäminen. Paljoko auttaa kun mummot eivät saa enää nostaa pankista käteistä? Harmaat rahavirrat liikkuvat kuitenkin suurten pankkien sähköisissä verkoissa. Ei mummojen lompakoissa.

Ilmoitan julkisesti, etten aio ilmoittaa yhtään mitään talkootyötäni ja naapuriapuani kenellekään! En myöskään usko muidenkaan ilmoittavan naapuriapujaan hallituksen toiveista huolimatta. Vaikka hallitukseen on hulluus tarttunut, ei se tartu tavallisiin kansalaisiin. Kehoitan tästä lähtien kaikkia muitakin kansalaistottelemattomuuteen. Tulemme tekemään talkoita ja antamaan naapuriapua ilman viranomaisten lupaa.

Lähden tästä keksimään, mitä talkootyötä vielä voisin tehdä. Naapuriapua on pohdittava naapureiden kanssa.

Elämä jatkuu hulluudesta huolimatta.

Avainsanat: harmaantaloudentyöryhmä, talkooapuverolle, merjakyllönen, ikivanhatapa, kansalaistottelemattomuus

047 Hulluus ja kurjuus

Keskiviikko 9.10.2013 klo 17:23 - yrjöpoeka

Suomi on todella sairastunut hulluuteen. Muuhun ei voi päätyä, kun kuuntelin eilen aamulla paikallisradion uutisia ja luin maakuntalehden päivällä. Viimeisten vuosien aikana on valtion ja kuntien hallintoon pesiintynyt kaikelta elämältä vieraantunut sukupolvi. Nämä kymmeniä vuosia opiskelleet maailmanparantajat ovat nyt pysäyttämässä kaiken tulevaisuuden rakentamisen Pohjois-Suomessa. Koko pohjoinen Suomi halutaan luontoreservaatiksi. Koko alue on yhtä Naturaa, tai siihen liittyviä alueita. Mikäli muilla alueilla meinataan tehdä mitään, sieltä löytyy viitasammakoita ja aina niin uhanalaisia liito-oravia.

Pohjoinen on aina elänyt metsistä ja sen tulevaisuus on edelleen siinä. Nyt on huomattu maailmalla ja suomessa , että pohjoisen tulevaisuuden pelastaa mahdollisesti kaivannaisteollisuus. Sen varaan on tehty paljon suunnitelmia uusien ratayhteyksien toivossa. Nimenomaan kaivannaisteollisuus on luonut tulevaisuuden uskoa ikääntyvien ihmisten kansoittamiin kuntiin. Lisääntyvä palvelujen tarve vaatii nyt ja tulevaisuudessa huomattavan määrän lisätuloa. Valtionosuuksien pudotessa kunnat tarvitsevat uusia tuloja ja uusia veronmaksajia. Mikäli hulluus jatkuu, koko Pohjois-Suomi muuttuu Eurooppalaisten viheralueeksi.

Pohjois-Suomea edustaa valtioneuvostossa ministeri Merja Kyllönen. Paljon on paikallisessa mediassa kehuttu ministeriä ja hänen aikaansaannoksiaan. Edellisen hallituksen aikana osoitettiin jokavuosi 23 miljoonaa euroa yksityisteiden harkinnanavaraisiin avustuksiin. Nämä valtionosuudet ovat olleet tuikitärkeitä, kun on kunnostettu rapistuvia yksityisteitä. Nämä tiet ovat tärkeitä kulkuyhteyksien ja puunhuollon kannalta. Mitä on pohjoisen ”oma” ministeri saanut aikaan?

2012 summa putosi 15 miljoonaan. Vuonna 2013 se romahti 9 miljoonaan. Esitys vuodelle 2014 on 5 miljoonaa euroa! Kataisen hallituksen leikatessa kaikesta mahdollisesta on ministerimme lyömässä lopullisen niitin pohjoisen tulevaisuudelle. Tässä näkyy ministerin kädenjälki. Kunnilla ei ole mahdollisuuksia tukea yksityisteitä. Samaan aikaan valtio on lisäämässä uusia tehtäviä kunnille.

Ministeri Merja Kyllösen avustuksella, elämältä vieraantuneet muuttavat Pohjois-Suomen lopullisesti Eurooppalaisten viheralueeksi.

Liito-oravia ja viitasammakoita esiintyy koko suomessa. Silti niitä kuvataan uhanalaisiksi. Aina kun tarvitaan, alueelta kuin alueelta löytyy yllättäen näitä otuksia.

Viitasammakot ja liito-oravat kiittävät. Ytimennävertäjistä puhumattakaan.

Avainsanat: siunattuhulluus, luontoreservaatti, natura, euroopanviheralue, merjakyllönenleikkaayksityistierahoitusta, viitasammakkovoitti, liitooravahyväkakkonen

012 Vielä kerran..

Keskiviikko 22.2.2012 klo 19:39 - yrjöpoeka


Olen joutunut miettimään toissaillan (20.2) antia ja muutama asia vaatii vielä päivittämistä. Joudun pakostakin nyt puuttumaan kahteen henkilöön ja heidän sanomisiinsa opiston keskusteluillassa.
Alustajina toimi liikenneministeri Merja Kyllönen ja toisena Suomussalmen kunnahallituksen puheenjohtaja Ritva Huttunen keskustapuolueesta.

Ministeriltä tuli punnittua ja harkittua puhetta ja on tunnustettava, että Kyllönen on kasvanut tehtävien mukana. Ritva Huttusen alustus oli pohjanoteeraus. Hänen puheestaan ei saanut muuta tolkkua, kuin että meillä menee surkeasti. Pitkässä jaarituksessaan hän toi esille yhteistyön niin, että kaikki olisivat samaa mieltä. Viestistä nousi esille voimakas perussuomalaisten vastaisuus. Koska hän oli kepulaisena nähnyt minun tulevan tilaisuuteen mukaan, hän käytti nimitystä populistipellet. Muitakin antipatiaa tihkuvia määreitä häneltä löytyi.

En ollut ainoa joka asiaa tilaisuudessa ihmetteli. Useita kommentteja kuulin ympäriltäni, joissa kuvattiin Huttusta vähemmän mairittelevasti. Keskustelun aikana Suomussalmen kunnan talousjohtaja Matti Mulari käytti puheenvuoron, jossa antipatia puhkesi todella kukkaan. Hänen puheensa aikaan salissa kuului huutoja ”älä valehtele” ja ”tyhmäkö sinä olet!” Harvoin olen kuullut välihuutoja Suomussalmelaislta, mutta nyt ne sattuivat hyvin kohdalleen. Talousjohtaja Matti Mulari on myös keskustapuolueen jäsen ja aktiivi. Ehkäpä juuri siksi hänen oli hyökättävä minua kohtaan.

Kuntauudistukseen ja koko Kainuun tulevaisuuteen liittyvään keskusteluun ei näillä henkilöillä tunnu olevan mitään järkiperäistä sanottavaa. Pelkkiä huutoja siitä, että kaikki palvelut viedään Kajaaniin. Mitään osaavaa argumentointia heiltä ei löydy.

Alustajat saivat käyttää yhteenveto puheenvuoron lopussa ja sen ministeri hoiti erinomaisen hyvin. Rouva Huttunen aloitti vastaamalla minun kritiikkiini, mitä kunta on saanut aikaan. Hän listasi kunnan piikkin sellaisia asioita, jotka olivat muiden kuin heidän tekemiään. Ihmiset todella puistelivat päätään ja sain kuulla ympäriltäni kommentteja, että tässäkö on keskustan parasta antia Suomussalmella. Oli pakko todeta, että äänestäjien antamilla valtuuksilla kepu on valinnut parhaat tyttärensä hoitamaan asioita.Jotta kaikki olisi mennyt vielä säälittävämmin, tilaisuuden vetäjänä toiminut elinkeinoasiamies Hannu Leinonen antoi Matti Mularille vielä mahdollisuuden sanoa sanottavansa.

Mitäpä viisasta vielä irtosi? Kuntaliitoksiin hän suorastaan suuttuneena mölisi, että meidän pitää liittyä Venäjän Pietariin. Ei muuta. Ei hyvältä näytä.

Tällaisten ihmisten oletetaan osaavan luotsata Suomussalmea tulevien aikojen kurimuksessa. Näitten ihmisten maailmankuva sumentuu kun he joutuvat kohtaamaan toista mieltä olevia. Järkytys oli heille vielä pahempi, kun yleisön enemmistö oli kanssani samaa mieltä yhden kunnan Kainuusta. En ihmettele, ettei maakuntalehden toimittaja kertonut lukijoilleen mitään tilaisuudesta.

Näillä eväillä jatketaan ja odotan innolla seuraavaa tilaisuutta. Silloin alustajian pitäisi olla kaksi kansanedustajaa, Eero Suutari ja Timo Korhonen.

Avainsanat: kuntauudistus.merjakyllönen, liikenneministeri, perussuomalaistenpelko, antipatia, säälittäväämölinää