Satunnaiset kuvat

Kesä 2003

Uusimmat

Blogin arkisto

162 Luonnon ihmeitä

Sunnuntai 9.6.2019 klo 17:41 - yrjöpoeka

Sain mahdollisuuden viettää viikonlopun entisen kotijärveni rannalla. Merjanlahden mökit vuokrasi meille tilat Virsuniemestä. Vaimoni, poikani ja kaksi lastenlasta ja kaiken kruununa Sharpei neiti Usva. Säätila oli parasta mitä olla saattaa. Lämmintä riittävästi +30 ja yölläkin oli järvellä +15. Päivällä kävi pientä tuulenvirettä ja yön seudut järven pinta pysähtyi. Näkymät olivat välillä epätodelliset. Ilmassa koko ajan lämmön nostamaa sinertävää vesihöyryä. Ainoa mitä ihminen kaipaa olisi se, että osaisi tallentaa kaiken näkemänsä sellaisena kuin sen koki.

Virsuniemi_9.6.2019.JPG
Virsuniemestä etelään

Laitan tähän muutamia kuvia viikonlopusta. Nyt sain kuvia kesäisen helteen keskeltä. Tuleva viikko on selkeästi kylmempi ja tuulisempi. Silloin järvi ja sen ympäristö on varmasti toisenlainen. Samoja paikkoja tulisi käydä katsomassa eri vuodenaikoina ja siihen on mahdollisuus myös Piispajärvellä. Merjanlahden mökit omistajilla on useita hyviä mökkejä todella hyvällä paikalla. Järvi on rannoiltaan karu ja sieltä ei hevin löydä kunnollista uimapaikkaa. Rannat ovat kivikkoisia ja karuja. Kaikkea muuta sieltä sitten löytyykin. Kalastusta, metsästystä ympäröivissä valtion metsissä, karun luonnon ihastelua kaikkina vuodenaikoina.

IMG_20190607_235757.jpg
Jytisevä ukkoskuuro nousemassa päälle. Kameran valotus sekoili. Peilikuvan väri oikein.

Piispajärvi on vielä tänään erämaisen tuntuinen, vaikka sen rannoilla on runsaasti mökkejä. Erämaan tunnun saa juuri tähän aikaan kokea luonnon äänimaailmasta. Ylivuotisten joutsenten laumat aloittivat toitotuksensa alkuillasta ja pitkin yötä, välillä se oli todella kiihkeää. Toitotusta ja veden pieksentää, se kantautui järvellä kaikkialle. Vähän väliä huutokuoroon liittyi kuikka. Kun soutelin hiljalleen alkuillasta järvellä, tuli itselle tunne alkukantaisesta elämisen voimasta. Rannassa sijaitseva sauna kutsui välillä löylyihin ja sen jälkeen soutelin lauantai aamuun asti. Järven värit muuttuivat kaiken aikaa. Puhelimeni kamera ei ymmärtänyt oikein taivaan ja veden välistä eroa. Taivaan värit se vaalensi ja vedessä olevan kuvajaisen se värjäsi oikein. Valon lisääntyessä kamera toimi tarkemmin.

IMG_20190608_022539.jpg
Pieni hetki auringon nousun aikaan. Pilven kuvajainen oikeaasa reunassa muistuttaa käsiä. Kuin "Jumalan kämmenellä". Ihmismieli löytää aina jotakin selittävää :)

Kalaa oli syönnillään erityisesti haukien osalta. Ahvenen kutu oli vasta loppumassa ja siksi sen saaminen saaliiksi oli työlästä. Muutos oli kuitenkin jo tulossa ja se näkyi erittäin hyvin sunnuntai aamuna. Piispajärvi on ollut kotijärveni lähes koko elämäni ajan. Tänään kun asuan hiukan kauempana, se näyttytyy äärimmäisen kauniina ja lumoavana. Toivottavasti oheiset kuvat kertovat lukijoille edes hiukan järven kauneudesta. Kun samalla kuvittelee kaiken aikaa kuuluvan joutsenten toitottelun, lukija on asian ytimessä. Kuikan huuto on kuin piste iin päällä.

Virsuniemi_9.6.2019_III.JPG
Näkymä Virsuniemen laiturilta. Joutsenten toitotus kuuluu vastapäisen saaren takaa ja vasemmalta vastataan.

Kyllä Suomi on kaunis ja kotimaan matkailu parasta ilmaston suojelua. Tänään ja huomenna. Ja Piispajärvi siinä keskellä!

Avainsanat: piispajärvi, merjanlahdenmökit, virsuniemi