Satunnaiset kuvat

Metsäkurjenpolvi

Uusimmat

Blogin arkisto

130 Työpaikat hiilinielujen ahdingossa

Maanantai 29.4.2019 klo 10:11 - yrjöpoeka

Kaikille puolueille käy se, että kaikki tulevat työpaikat sijoitetaan kehäkolmosen sisäpuolelle. Siellä on pääosa äänestäjistä ja se on suurin syy miksi työpaikat pitää saada sinne. Helsinki on tänään se alue, jossa rakennetaan. Väestö siirtyy työpaikkojen perässä, sekä koulutuksen keskittymisen takia. Muu Suomi autioituu. Mitä jää jäljelle? Valtavasti metsiä.

Kaikki tutkimukset kertovat Suomen metsien kasvun kiihtyneen. Tästä syystä metsäteollisuus on valmis lisäämään metsien käyttöä ja suurin syy on maailmantalouden piristyminen. Raakasellu käy tänään hyvin kaupaksi ja myös muut tuotteet, kuten pakkauskartonki. Nettikauppa tarvitsee tänään entistä enemmän pakkausmateriaalia, samaan aikaan hienopaperin kysyntä laimenee, koska paperinen media menettää merkitystään. Kiina on ollut rahoineen aktiivinen, mutta nyt näyttää Suomi jäävän näistä rahoista mopen osalle. Se voi olla meidän onnemme ja erityisesti metsien onni.

Samaan aikaan kun metsien kasvu on kiihtynyt ja sellun tarve kasvanut, on alkanut erilaisten uhkakuvien rakentelu. Joidenkin mielestä yhtään puuta ei saisi kaataa, joidenkin mielestä meillä on varaa lisätä puuta käyttävää metsäteollisuutta. Toisten mielestä Suomen metsät ovat maailman ilmaston pelastus. Heidän tulisi katsoa karttaa ja verrata Suomen kokoa itäisen naapurimme metsien kokoon. Suomen yli lennetään reilussa tunnissa ja kaikki on pelkkää metsää. Venäjän ylitse saat lentää reilun puoli vuorokautta. Siinä ovat pohjoisen pallon puoliskon toiset keuhkot. Toinen puoli on Pohjois-Amerikan mantereella.

Piskuinen Suomi tarvitsee työtä ja toimeentuloa selvitäkseen. Metsä Group löi pöytään Kemin suunnitelmansa. Yhtiöllä on tarkoitus laittaa 1,5 miljardia euroa uuden tehtaan pystyttämiseksi. Se on valtava satsaus. Se toisi työtä ja toimeentuloa pohjoiseen. Kemissä Metsä Groupilla on vanha tehdas ja uusi tehdas söisi pohjoisen puuta melkein tuplaten. Mikäli hanke valmistuu, se tietää muiden pohjoisten hankkeiden kuivumista. Kemijärvi ja Kai Cell saisivat vetää henkselit suunnitelmien ylitse. Kuopion hanke jäisi myös odottamaan aikoja uusia, tai sekin kuivuisi kokoon Äänekosken läheisyyden takia.

Kuten arvata saattaa vastustaminen alkoi heti uutisen tultua julki. Ilmastohypetyksen ansiosta jokaisella on suussaan hiilinielu. Viikonloppuna haastateltiin kenties tulevaa pääministeriä Antti Rinnettä aiheeseen liittyen. Rinne kertoi tukevansa hanketta ja olevansa valmis hallituksessa tukemaan investointia erityisesti liikenne infran parantamiseksi. Useita puolueita kokoontui viikonloppuna miettimään mitä kertoisi Rinteelle vastaukseksi hänen kysymyksiinsä. Vihreät olivat heti valmiina ja heille ei käy työpaikkojen tuonti metsien keskelle. Toimittajien edessä lausuttiin jatkuvasti toistaen sana hiilinielu. Samoin toistettiin maailman ilmaston pelastaminen ja puiden merkitys siinä. Siis Suomen puiden.

Suomen pinta-alasta metsätalousmaata on 87% ja maatalousmaata 8%. Loput ovat rakennettua maata. Tästä jokainen laskutaitoinen saa kuvan siitä, että metsät eivät ihan yhden tehtaan takia lopu. Autioituva pohjoinen metsittyy. Raivatut pellot ja pihat metsittyvät. Suomen ei tarvitse ahdistua metsien käytöstä. Hiilinielua jää muillekin jaettavaksi.

Sillä välin yritetään pysyä hengissä. Työtä tekemällä. Metsiä käyttämällä ja kasvattamalla.

Avainsanat: suomenmetsientila, suomenprosentuaalinenosuusmaapintaalasta, metsägroup, keminsellutehdas, hiilinielu