Satunnaiset kuvat

Syyskuinen aamu

Uusimmat

Blogin arkisto

159 Hei meitä kusetetaan

Keskiviikko 5.6.2019 klo 18:44 - yrjöpoeka

Koko 2000-luvun alun olen saanut kuulla viralliselta taholta yhden ja saman asian. Luke, eli luonnonvarakeskus ilmoittaa viralliset susi luvut. Jokavuosi tilanne on sama. Kanta on kasvanut 10% edellisestä vuodesta. Kun lähtölukuna on jatkuvasti sama 180-200 aikuista sutta, meillä pitäisi tällä laskentakaavalla olla jo 1000-1500 sutta. Mutta näin ei ole käynyt, kun jokavuosi luvut pysyvät samoina. Onneksi Luke osaa media pelin ja tietää, että mediassa pitävät valtaa vihreät nuoret naiset. Naiset jotka ovat vihaisia. Heille sudet ovat suloisia karvapalleroita. Heille Luke voi syöttää millaista pajunköyttä tahansa ja siitä tulee hyvin pian totta.

Jokavuosi tämä Luken rummutus kulkee samaa latua. Keväällä kerrotaan kannan kasvaneen 10% ja aikuisten susien määrän. Syksyllä Luke tietää mitä vihaisille vihreille naisille pitää kertoa. Sudet ovat joutuneet inhojen salametsästäjien saaliiksi. Alfa-naaraita on ammuttu ja sudet jolkottelevat orpoina karuissa ja kylmenevissä metsissä. Siitäkös riemu repiää. Metsästäjien järjestöt yrittävät puhua tollkua, mutta siitä ei ole mitään hyötyä. Media toistaa Luken aloittamaa tarinaa ja siihen kasvaa lisää rönsyjä matkan varrella. Kohta kukaan ei muista kuin yhden asian. Metsästäjät tappavat salaa suloisia karvapalleroita.

Kaiken tohinan keskellä kukaan ei huomaa yhtä asiaa. Kun vuosituhannen alussa susia oli vain itärajan läheisyydessä, niin nyt niitä on kaikkialla Suomessa. Suurimmat susi tihentymät ovat läntisessä Suomessa. Näin kertoo myös Luke. Kun katsoo Luken ilmoittamia susikarttoja voi todeta yhden asian. Kainuun eteläosissa ja Savon puolella on selkeä tihentymä. Ja susia riittää ihan jokaisen kylän raiteille. Luke osaa kertoa syyn tähän. Metsästäjät ovat tappaneet alfa-naaraan ja sen lauma on hajonnut yksinäisiksi susiksi. Näitä yksinäisiä susia on ihan kaikkialla Suomessa tänään. Tästä syystä niin minä kuin moni muukin uskoo Luken olevan suuren kusetuksen alfa-naaras.

Viimeisiä ministerin paikkoja jaetaan tänään. Media on pitänyt tätä super-uutis päivänä. Vasemmistoliito kyseli jäsenistöltään, kun Li Anderson ensin kertoi, että hei me voitettiin tämä matsi. Keskustalla on menossa samankaltainen peli. Kuuntelin päivän aikana Juha Sipilän ja Antti Kaikkosen hypetystä puolueen vallanpitäjille. Molemmat herrat olivat sitä mieltä, että, hei me voitettiin tämä matsi. Molempien puolueiden edesvastaavat murisevat aikansa, mutta hyväksyvät sitten kaiken heille annetun.

Molemmissa puolueissa on juuri tällä hetkellä vallankahvassa sellaista porukkaa, joita vaivaa hallituskiimaksi kutsuttu tauti. Tautia helpottaa huomattavasti pääsy ministeriauton takapenkille. Media kertoo vielä vähän väliä, että kaikki muut puolueet ovat voittajia ja häviäjä on SDP. Antti Rinteestä media on tehnyt nukkavierun maalaisisännän, joka on vähän ulkosalla kaikesta. Vasemmistoliito ja erityisesti keskusta ovat niitä häviäjiä, mutta tänään heidän tulee esiintyä äänestäjille julkisuudessa voittajina.

Tämän päivän suurin voittaja oli Jussi Halla-aho. Hän ilmoitti kertovansa tänään sosiaalisessa mediassa omasta tulevaisuudestaan. Media oli ihan sekaisin. Tiedoituksen jälkeen media tajusi, hei meitä kusetettiin. Jopa YLE tajusi.

Mutta kokoomuksessa on Orpo olo. Heitä on kusetettu. Ketään ei kiinosta orpona kuljeksiva joukkio.

Avainsanat: heimeitäkusetetaan, luonnonvarakeskus, susikannat, metsästäjienkeskusjärjestö, hallituskiima,

015 Sananen maltista

Keskiviikko 9.1.2019 klo 13:28 - yrjöpoeka

Metsästyskausi on ohitse lintujen osalta ja on paikallaan kirjoittaa sananen metsästäjien maltista. Maltilla tarkoitetaan sitä, ettei ammuta enempää kuin luonto voi tuottaa. Ennenmuinoin metsästysmaat olivat koskemattomia ja vain asutuksen vierustoilla oli hakkuiden jälkiä. Kainuun selkosia halkoivat pelkät polkuverkostot. Sitten saapui sivistys ja taloudellisen kasvun aika. Metsät oli keitettävä selluksi ja se tarkoitti metsien menoa. Jokapaikkaan rakennettiin metsäautotieverkosto. Sen verkoston kasvu toi tuhon lintukannoille. Hirville hakkuut toivat ravinnon ja yksittäisten hirvien sijasta alkoivat metsissä vaeltaa tuhatpäiset laumat.

Metsälintukantojen muutokset olivat tuttuja myös ennen. Silloin oli kantojen turvana mittaamattomat selkoset. Riistaa ei saatu ammuttua aivan lukukappaleisiin. Nyt tiheän metsäautotie verkoston avulla se todella onnistuu. On onnistunut jo kymmeniä vuosia ja loppua sille ei näy. On se kyllä mahdollista, mutta ei todennäköistä. Se mahdollisuus olisi tukkia kaikki metsäautotiet metsästysajaksi. Sillä olisi valtava vaikutus lintukantoihin muutamassa vuodessa. Sitä ei kuitenkaan voi tehdä, koska ”metsästäjien” on päästävä ajelemaan tiestöjä aamuvarhaisella.

Aamuvarhaisella lähdetään kirkonkylistä liikkeelle ja ajellaan jopa satoja kilometrejä päivässä tiheää tieverkkoa pitkin. Pysähdellään siellä, missä metso siirtyy tieltä lähipuuhun istumaan ja ammutaan se alas. Parhaat ”metsästäjät” kehuvat alkukaudesta saaneensa useita metsoja yhdessä aamussa. Kahden viikon jälkeen ollaan siinä tilanteessa, ettei siellä kannata ajella. Se johtuu siitä, että linnut ovat siirtyneet ”metsästäjien” pakasteisiin. Uskollisimmat soturit jatkavat ajoaan koko metsästyskauden loppuun saakka.

Metsästys alan järjestöt ovat toivoneet metsästäjien saavan vaikuttaa metsästysaikoihin ja kannanhoitoon. Puheet ovat puheita. Toivoa sopii ja saahan sitä kirjoitella järjestöjen lehtiin mitä vain, mutta arki on raakaa ajelua pimeillä teillä. Metsälintujen tapana on laskeutua yöpuusta aamuhämärän aikana tienvierustoille. Soratien rapina kertoo metsolle, mistä se löytää kiviä syötäväksi. Niitä se tarvitsee jauhinkiviksi lihasmahaansa, jota kivispiiraksi kutsutaan.Tästä syystä aamuvirkuimmat ”metsästäjät” saavat parhaat saalit.

Mitäpä tekevät ahkerat metsästäjät sitten kun linnut ovat lentäneet pakastimien täytteiksi? He aloittavat puheet petojen vaikutuksista lintukantoihin. Tänäänkin tehdään eduskuntaan pyrkivien taholta aloitteita tapporahojen maksamisesta metsästäjille. Kaikki karvaiset ja sulkia päällään kantavat saalistajat ovat petoja ja siten vaarallisia erityisesti metsästäjille. Mitään muuta syytä eivät metsästäjät ja alan järjestöt löydä kantojen romahtamiselle metsästyskauden aikana. Sama tilanne on aina, kun kyseessä on luonnollinen kannanvaihtelu. Metsästäjien omasta vastuusta puhuminen on todella löyhäpäistä. Niinkauan kuin metsäautotieralli jatkuu, sitä vastuuta ei löydy. Saaliin saaminen on tehty valtiovallan toimesta niin helpoksi, että kaupunkilaisetkin ehtivät hetkeksi nauttimaan rallista metsäautoteillä.

Huoltoasemien baareissa tiedetään kaikki ne, jotka ovat tosi metsästäjiä. Kuka on ehtinyt eniten saalistamaan kilometrejä. Kuka on saanut eniten metsoja. Kuka teeriä. Tiedetään myös kenen nelivedolla mennään tosi huonoihin paikkoihin. Sinne mihin eivät köyhien autot pääse. Siellä sitä lintuja on ollut.

Kukaan ei ole nähnyt ”malttia”. Sen kyllä tiedän, että se on hukassa. Ollut jo kauan.

Avainsanat: metsästäjienkeskusjärjestö, metsästäjäliitto, riistalaskennat, metsästyskausi2018, metsälintujenkannanvaihtelut, metsäautotieverkosto, metsästäjienmaltti