Satunnaiset kuvat

kuivaa on

Uusimmat

Blogin arkisto

058 Miten muroille käy

Keskiviikko 15.3.2017 klo 9:45 - yrjöpoeka

On sellainen sanonta, kuin omiin muroihin kuseminen. Sanonta pitää paikkansa, mikäli eduskunta hyväksyy maa- ja metsätalousvaliokunnan esityksen kaiken metsästämisen sallimisella Hossan kansallispuistossa. Suomussalmen kunta haki ja sai kansallispuistohankkeen jalalle vain sillä, että kaikki olivat yksimielisiä. Myös metsästäjät. Nyt päätösten loppusuoralla metsästäjäjärjestöt aloittivat jälkilypsyn.

Jälkilypsyporukoissa oli myös valtuutettuja, jotka alunperin hyväksyivät kansallispuistohaun. Mukana vesittämisessä on myös alueen omia yrittäjiä. He ovat myös metsästäjiä. Olen itsekin metsästäjä, mutta en millään tavoin voi hyväksyä tällaista omien päätösten vesittämistä. Hossan kansallispuistoalue on kaikenlisäksi niin pieni, ettei sitä voi käyttää metsästykseen. Tätä perustelen sillä, että kävijämäärien runsas kasvu estää sen. Kuivat kangas- ja harjualueet eivät muutoinkaan elätä runsaita riistakantoja.

Mikäli eduskunta todella tekee tämän valiokunnan esityksen mukaan ja hyväksyy metsästyksen, avaamme myös muut kansallispuistot metsästykselle. Tämä on ilmeisesti ollut myös muutamien alueen kansanedustajien tavoite. Kansanedustajilta tällainen muroihin kuseminen on todella ennenkuulumatonta menettelyä. Matkailijavirtojen käännyttyä kasvuun, ovat nämä oman edun tavoittelijat haksahtaneet metsästäjien asettamaan ansaan. Jatkossa juuri kansanedustajia tullaan syyttämään kansallispuistostatuksen pilaamisesta.

Yhtenä monista kunnallispoliitiikoista, tunnen suurta myötähäpeää siitä tavasta, miten myös osa kunnallisista päättäjistä on kastelemassa omat murot. Pitkäjänteinen työ Suomussalmen luontomatkailun kehittämisen eteen kärsii tästä takuuvarmasti. Miten voimme jatkossa uskoa yhdessä tehtyihin päätöksiin, mikäli osa joukosta lähtee jälkilypsylle. Enää kolme (3) kuukautta avajaisiin ja olemme kertomassa tuleville matkailijoille tämänkaltaisen viestin. Toivon eduskunnalta kauaskantoisempaa näkemystä. Metsästyspuistojen perustaminen tehtäköön muualle.

Kirjoitin edellisessä blogissani siitä, että media on menossa perussuomalaisten asettamaan miinaan. Sen se tottavie tekee. Meidän pitäisi puhua kunnallisvaaleista. Mutta me puhumme päivästä toiseen tulevan kesäkuun tapahtumasta. Media suoltaa ohjelmia toisensa perään, joissa puhutaan mestarin tekemisistä. Mestari antaa välillä siimaa ja kaikenmaailman dosentit ilmestyvät paasaamaan siitä, mitä mestari oikein tarkoitti.

Ei pidä ihmetellä, ettei kunnallisvaaleissa mukana olevia ehdokkaita kiinnostanut vastailla vaalikoneisiin. Ei niistä kukaan äänestäjä ole kiinnostunut. Kaikkia kiinnostaa median häpeilemätön hypetys yhden trumpismin pauloihin nyrjähtäneen puheista. Tulemme näkemään todella vähäisen innokkuuden vaaliuurnilla.

Me pystymme kusemaan muroihimme ilman, että tajuamme tapahtunutta.

Avainsanat: kustamuroihin, suomi100, maajametsätalousvaliokunta, ympäristöjärjestöt, metsästyksensalliminenhossankansallispuistossa