Satunnaiset kuvat

Kuusinki 2009

Uusimmat

Blogin arkisto

073 Jos...

Perjantai 31.3.2017 klo 16:32 - yrjöpoeka

Jos sanaa käytetään usein puheessa ja kirjoituksissa. Löysin sen myös tästä laulusta. Olen usein törmännyt tämän sanan ylenmääräiseen käyttöön. Liika käyttö vie hyvin pian mielenkiinnon itse aiheesta ja jos-sana alkaa nousta pääosaan. Usein kuulee toistettavan tuota-tuota, tai sitten yksinkertaisesti venyvää ööö-liitettä.

Tänään tutustuin asiantuntijalausuntoihin, joita on värkkäilty useilta tahoilta liittyen tulevaan Suomi100 juhlavuoden kansallispuistoon Hossaan. Siellä törmäsin tällaiseen jossitteluun. Kuulin nuorempana usein vanhempien miesten suusta lauseen jos-sanasta. Lause on suorasukainen ja perinjuurin asian ytimeen osuva. Lause kuului: ”Jos tädillä olisi munat, se olisi setä.”

Suomen väkiluku on nyt noin 5,6 miljoonaa asukasta. Metsästäjien määrä on noin 300000 asekuntoista. Kyseessä on luontoon liittyvä aktiivi harrastus. Metsästys nousee yleensä julkisuuteen alkusyksyksystä. Ensin aloitetaan kyyhkyjahdilla, siitä jatketaan muun pienriistan pariin ja päätetään suurriistan metsästykseen. Hirvi pääosassa. Osansa saa myös petojen metsästys.

Nyt metsästyksen osuus ollaan nostamassa kokonaan uusiin ulottuvuuksiin Hossan kansallispuiston osalta. Kyseisessä jos-lausunnossa niputetaan sumeilematta myös mahdollisten tulevien kansallispuistojen kohtalo. Lukiessani lausuntoa, olin todella äimistynyt sen kirjallisesta annista. Erityisesti asiantuntijan roolista annettuna, se oli mielestäni todella jälkilypsyn makuinen. Jokainen voi lukea tästä kyseisen asiantuntijalausunnon.

Luontoarvot ovat tänään kaikkialla kovassa kurssissa ja kansallispuistojen kävijämäärät viimevuosilta kertovat siitä. Metsästäjien määrä on pieni verrattuna koko väestöön. Kansallispuistoilla on lisäksi selkeä status, jonka ansiosta sen löytävät erityisesti ulkomaalaiset. Heillä on selkeä kuva siitä, mikä kansallispuisto on. Kaikkialla muualla maailmassa näillä alueilla ei sallita mitään metsästystä.

Suomi on saanut poikkeuksen omaan kansalliseen lakiin perustuen. Laissa on turvattu entisen Oulun-läänin itäosien ja Lapinalueen paikalliselle väestölle vapaa metsästysoikeus valtion mailla. Laki on selkeä. Tätä oikeutta vastaan on jatkuvasti ollut hyökkäyksiä. Sitä on vaadittu joko poistettavaksi, tai sitten samoin oikeuksin kaikille. Nyt jälleen on nähtävissä samojen tahojen esiinmarssi.

Minä pystyn myös antamaan aivan samantasoisen asiantuntijalausunnon. Voisin käyttää jossittelua, mutta siihen en ala. Mikäli metsästys sallitaan tulevassa kansallispuistossa, kaikki alueelle jo rakennetut uudet majoitustilat ovat tyhjän päälle rakennettuja. Samoin kaikki vireillä olevat hankkeet voidaan haudata syvälle Öllöri-järven uumeniin. Suomussalmen kunta saa myös unohtaa kaikki luontomatkailuun ajatellut satsaukset Hossan alueella.

Puiston kävijämäärät läksivät jyrkkään nousuun välittömästi kansallispuisto ilmoituksen jälkeen. Ulkomaiset matkailijat eivät taatusti kulje sellaisessa kansallispuistossa, jossa paukkuvat aseet ja luonnoneläimet menettävät henkensä. Turistit etsivät erityisiä luontokohteita, jollainen Hossa on.

Haluammeko takaisin kuihtuvan retkeilyalueen, jossa ongitaan istutettuja kirjolohia? Vain rakennammeko vireän kasvavan Hossan, joka saa elantonsa matkailusta?

Minä sanon jälkimmäiselle, KYLLÄ!

Avainsanat: entäjos, suomussalmenrhyasiantuntijalausunto, metsästysharrastus, esityslaiksihossankansallispuistosta