Satunnaiset kuvat

Kuusinki keväällä

Uusimmat

Blogin arkisto

025 Suomi elää etsikkoaikaa

Sunnuntai 29.1.2017 klo 10:49 - yrjöpoeka

USA:n uusi presidentti Trump on saanut maailmaan liikettä. Täältä katsoen se näyttää narsistin kohellukselta. Kaiken lisäksi tämä liinatukka on omasta kunniastaan tarkka ja loukkaantuu herkästi. Naurettavuuksiin asti on hän melskannut virkaanasettamisen aikaisesta väkimäärästä. Kaiken lisäksi nyt on päännousemaksi tullut vaalivilppi. Koska Clinton sai enemmän yksittäisiä ääniä, niin väite on nyt se, että hänellä oli enemmän ääniä. Tutkimuksen määräsi nyt hän. Clintonia ovat hänen mukaansa äänestäneet kirjattomat, laittomat maassaolijat.

Tämä kohellus kertoo kyllä kallojen kutistajille, psykiatreille ja psykologeille paljon. Tavalliselle tallaajalle kohellus kertoo tämän yli 70-kymppisen olevan harhojen vallassa. Väkisin on tullut tunne, ettei ole pitkäaikanen tämä presidentti. Pitänee seurata varapresidenttiä eri tilaisuuksissa, onko hänellä muikea ilme. Virka on yhden sydämenlyönnin päässä hänellä. Laatu varmasti paranisi kertaheitolla.

Tämä nykymeno voi olla Suomelle lopulta todellinen onnenpotku. USA rakentaa muureja ja purkaa kauppasopimuksia. Rankkoja rajoituksia maahantulolle on värkkäilty ja varmasti lisää on tulossa. Samaan aikaan Englanti on saanut oman brexitinsä ja on erkaantumassa Euroopan ytimestä taloudellisesti. Samankaltaisia aikeita on nyt molemmilla mailla. Maailman johtavan maan imussa käenpoikanen Englanti on sulkemassa itsensä umpioon.

Miksi Suomi hyötyisi? Englannissa on useita eri autonvalmistajia ja heille tästä eristäytymisestä on tulossa suuri ongelma. Suomessa on juuri nyt saatu Mercedeksen valmistus vauhtiin ja tuotantoa laajennetaan lisää. Jossakin vaiheessa nämä autonvalmistajat joutuvat etsimään uusien tehtaiden paikkoja ja silloin meidän maamme nousee esille. Meillä on juuri nyt alkanut kasvuvaihe ja taloutemme ja yhteiskuntamme on erittäin hyvin ennustettavissa. Tuulisessa ja epävakaassa maailmassa juuri se seikka on avainasemassa.

USA:n suuret tietoliikenne jätit Microsoft ja Google ovat nyt ongelmien edessä. He eivät ole tässä yksin. Trumpin käsky lyödä rajoja kiinni, pakottaa nämä yhtiöt pohtimaan sitä, mistä he saavat jatkossa korkeasti koulutettua työvoimaa. Suomessa on vuosi päivitelty sitä, että meille tulevilla turvapaikanhakijoilla on AiPadit. Meille on ilmeisesti syntynyt harhainen kuva siitä, että kännyköitä ja älylaitteita ei ole muilla kuin länsimaalaisilla. Valitettavasti näin ei ole ollut. Arabimaissa on osaaminen aivan yhtähyvällä tasolla, osin jopa parempi.

Nyt meillä pitäisi lähettää kauppavaltuuskuntia ja lähetystöjä kertomaan siitä, että täällä pohjolassa on rauhallisia paikkoja rakentaa tehtaita. Yhteiskuntaolomme ovat ennustettavia ja rauhallisia. Meillä on työvoimaa käytettävissä ja lisää saadaan tarvittaessa. Maassamme on tilaa useille uusille työpaikoille ja maamme perusinfra toimii erinomaisesti. Huolehdimme ympäristöstä ja meillä voi hengittää ilman suojaimia.

Kainuunliiton ja Kainuun Edun, Pentti Malisen johdolla, pitää nyt olla nohevina. Meillä on tilaa. Puhdas ympäristö. Renforssin rantaan sopii lisää tietokonesaleja. Kajaani on pelialan mekka Suomessa ja innostusta uuteen rakennetaan systemaattisesti.

Meillä on nyt etsikkoaika. Suomella ja Kainuulla.

Avainsanat: brexit, vapaakauppaalue, google, microsoft, mercedes, etsikkoaika

071 Hampaat naulaan

Perjantai 27.5.2016 klo 23:19 - yrjöpoeka

Nykyaika on tullut vauhdilla myös minun kotitalooni. Tämä koskee erityisesti tiedonvälitystä ja sen puutetta. Suuri ja kaunis Microsoft lähti syöttämään pakkopullaa niille, jotka eivät vapaaehtoisesti asentaneet Windows 10 koneelleen. Minä en sitä halunnut, koska seiska (7) on toiminut todella hyvin. Pakkoasentamisen jäljiltä kone oli todella sekaisin. Onneksi ehdin nähdä netissä ohjeita pakkosyötön purkamiseksi. Purin pakkoasentamisen.

Luulin kaiken olevan nyt hyvin, mutta seuraava toimija, Kaisanet operaattorini, aloitti modeemien muuttamisen. Vein lopulta laitteeni asiantuntija liikkeeseen. Siellä kerrottiin karua tarinaa Kaisanetin toiminnasta. Pikaisella aikataululla aloitettu muutostyö, ilman kokeiluja on romahduttanut asiakkaiden työ- ja kotiverkot täysin. Kaikenlisäksi yhtiö ei edes vielä tiedä, kuinka paljon modeemeja jää täysin virattomiksi! Yhtiö on jo toimittanut liikkeeseen uusia modeemeja asikkaille jaettaviksi, mikäli entinen ei toimi. Kaisanet toimii kuten Microsoft. Pakkosyöttö ja omat laitteet kehiin.

Koska minulla on vielä liikkuva laajakaista 4G, otaksuin homman pelittävän siihen asti, että saan kotiverkon kuntoon. Ei olisi pitänyt luulla. Verkko ei toimi ja nyt voin sanoa, että olen motissa tiedonvälityksestä. Sähköposti ei toimi ja pidän sitä kaikkein tärkeimpänä työvälineenä ja tiedon välityksen kanavana. Koska en tilaa kuin yhden paperilehden, olen siltäkin osin ulkona. Mitä vielä voisi sattua. Radioverkko voi simahtaa ja TV kadottaa loputkin kanavansa näkymättömiin. Paperilehti, se ainoa, voi lopettaa ilmestymisensä.

Tätä pohdiskellessa huomaa, kuinka haavoittuva tämä sähköinen verkko on. Kaikenlisäksi toimijat ovat niin ylimielisiä, etteivät ne valmistele asioita etukäteen julkisuudessa. Erityisen harmissani olen Kaisanetin toiminnasta. Olen tukenut kotimaakuntani yhtiötä verkon toimittajana ja tähän asti homma on toiminut hyvin. Suomussalmen jäälleenmyyjä ei osannut antaa minkäänlaista osviittaa siitä, milloin laite saadaan kuntoon ja jos saadaan. Työruuhkaa oli kuulemma tiedossa pitkälle tulevaisuuteen.

Mikäli verkko joskus korjaantuu, tämä kirjoitus tulee sitten jälkijunassa. Nyt on itsellä tunne, että voin yhtähyvin ripustaa hampaat naulaan. Tämä noin kuvaannollisesti, koska hampaat ovat vielä kiinni leukaluissa.

Jatkuu:

Kirjoitin edellistä juttua 3 päivää sitten. Nyt pääkoneeni aloitti lopultakin toiminnan ja verkko aukeni. Tabletit sensijaan tuntuivat sekoavan lopullisesti. Kaikkein kummallisinta oli, että vanhin älylaitteistani, puhelin, asentui verkkoon oikein?

Paljon on puhuttu ja vaahdottu laajakaistasta kaikille. Meilläkin on laajan kunnan syrjäisille poluille levitetty valokuitua. No, asukkaita siellä ei juuri ole. Pääosa väestöstä, eli yli 85%, asuu kahdenkymmenen (20) kilometrin etäisyydellä kunnan keskustaajamasta. Mutta sillä porukalla ei sitten ole valokuitua lähelläkään. Valtiovallan ajatuksena oli levittää valokuitu koko maahan ja se on tehty. Yksi asia unohtui. Kaapelia ei vedetty, eikä edes edellytetty, sinne, missä väestö on.

Tärkeintä on ollut, että kaikilla on mahdollisuus muuttaa sinne, missä kaapeli kulkee. Mikä tärkeintä, kaapelin vetäjät ovat saaneet vetää roikkaa rauhassa. Valtio on maksanut ja firmat kiittävät.

Avainsanat: microsoft, kaisanet, valokuitukaikille