Satunnaiset kuvat

Pyhäinpäivä 2009

Uusimmat

Blogin arkisto

220 Kuolema armahtaa

Lauantai 28.9.2019 klo 18:07 - yrjöpoekaTämä mies oli jumalasta seuraava vielä viime vuosisadan loppupuolella. Kun hän toteutti suomalaisten hulluimmatkin toiveet, hän oli todella jumala. Hänestä kirjoitettiin paljon. Lahden MM-hiihtojen aikana 2001 selvisi, että valmennus on liikkunut harmaalla alueella. Kaikki halusivat voittoja, Keinoilla ei ollut mitään väliä. Hän oli Pekka Vähäsöyrinki. Näin se on tänäänkin. Norjalaiset voitelevat huuliaan, jottei käry kävisi. Ulkopuolisten ei ole hyvä mernnä neuvomaan. Ei meilläkään haluttu neuvojia. Pekka Vähäsöyrinki ja Kari Pekka Kyrö joutuivat suomalaisten urheilufanaatikkojen ikuiseen kadotukseen. Heillä ei ole sijaa majatalossa edelleenkään.

Osa heidän vihaajistaan on jopa syntynyt kisojen jälkeen. Tämä todistaa sen, että katkeruus ja viha periytyvät. Tähän asti on puhuttu työttömyyden ja huono-osaisuuden periytymisestä. Tässä on jotakin kummallista. Kun Vähäsöyrinki ja Kyrö toivat joukkueineen mainetta ja kunniaa, se kelpasi meille. Kun heitä potkittiin julkisuuden tuomareiden avustuksella, menimme mukaan potkimaan. Kuinka menee naapurissamme Norjassa? Siellä media ja yleisö puolustavat niitä joita lyödään. Tästä on hyvänä esimerkkinä Therese Johaug. Mekin yritämme potkia, mutta Norjalaiset suojelevat ja tukevat.

Useat tahot esittivät Pekka Vähäsöyrinkiä hiihtoliiton hallitukseen. Häntä ei valittu, koska Hiihtoliiton johto vastusti. Median avustuksella on masinoitu kampanjaa, jossa Vähäsöyrinkiä ja tukijoita muistutetaan hänen valehtelustaan Lahden kisojen jälkeen. Paskaa heitetään miehen niskaan. Miehellä olisi oikeasti todellista valmennusosaamista jaettavaksi suomalaisten hiihdonystävien hyödyksi. Hiihtoliiton johto pelkää juuri tätä Vähäsöyringin osaamista. He ovat sen verrab tumpeloita, että oikea asiantuntija suorastaan peloittaa heitä. Hänen vastustajansa saivat aikaan sen, että hänen tilalleen valittiin henkilöitä joilla ei ole mitään annettavaa Suomen hiihdolle.

Toki he saavat kokouspalkkiot ja ovat valitsijoilleen ikuisessa kiitollisuuden velassa. Liiton hallituksessa ei edelleenkään tule olemaan oikeata valmennuksellista osaamista. Siellä on vain kiitollisuuden velkaista ja vihalla ja kaunalla elävää porukkaa. Vähäsöyringin ja Kyrön vastustajat ovat päässeet päämääräänsä. Heidän kaunansa ja katkeruutensa todella periytyy. Minulla ei ole mitään liiton johtoon valittuja vastaan. Heistä ei ollut kieltäytymään vaan he mieluimmin tukivat johdon kantaa Vähäsöyringin potkimisessa. Hiihdon huippuvalmennusosaaminen syntyy kun on valittu esimerkiksi kunnanjohtajaksi.

Kunnajohtajia väheksymättä sanon kuitenkin suoraan, että mitä ihmettä he oikein kuvittelevat? Suomalaiset rakastavat menestyjiä. Nyt tehdyillä valinnoilla vahvistetaan tunnetta, että päähän potkittua valmentajaa ja hiihtäjää tulee Suomessa vihata elämän loppuun asti ja sen yli. Vihan ja kauna tulkee periytyyä. Minä uskoin ennen valintaa, että järki voittaa. Erityisesti uskoin uusien tulijoiden vetävän suostumuksensa takaisin. Heistä ei siihen ollut. Jokainen voi itse tykönään miettiä ja vakavasti, kenellä on eniten osaamista ja annettavaa Suomen hiihdolle?

Postuumisti olemme antaneet Mika Myllylälle anteeksi, koska hän on kuollut.

Minua hävettää. Pikkusieluiset paskat eivät anna anteeksi. Vasta kuolema armahtaa Vähäsöyringin ja Kyrön.

Avainsanat: hiihtoliitonjohtokunta, pekkavähäsöyrinki, karipekkakyrö, lahden2001mmkisat, mikamyllylä

132 Ottakaamme opiksi

Keskiviikko 19.10.2016 klo 10:31 - yrjöpoeka

Lueskellessani uutisia Norjaa ravisuttavasta hiihdon doping tapauksesta, sieltä löytyy yksi selkeä ero Suomen ja Norjan välillä. Lahden-MM kisoissa suomalaisille kävi käry ja se hiljensi suomalaisten hiihtovauhdin kansalliselle tasolle vuosikymmeneksi. Nyt Norja on hämmennyksissä, mutta hiihtojohto valmentajineen puolustaa hiihtäjiä kaikin mahdollisin tavoin. Suomessa hiihtäjät jätettiin täysin yksin selviytymään. Kaikki eivät selvinneet, Mika Myllylän kohtalo on siitä esimerkkinä.

Norjalaiset ovat valmistautuneet vuosikymmenten aikana hyvin. Siitä ovat osoituksena miehitykset kaikissa Kansainvälisissä hiihto järjestelmissä Wadaa myöten. Nyt doping-kohun keskellä voi nähdä tämän työn merkityksen. Järjestelmän sisällä olevat Norjalaiset pystyvät estämään ja sabotoimaan kaikki pyrkimykset hiihtäjien sanktioiden osalta. Tästä on otettava opiksi.

Hiihtäjien kasvattaminen iskukykyisiksi kestää pitkään. Siksi juuri nyt on lähdettävä miehittämään kaikin mahdollisin keinoin kansainvälisiä järjestöjä. Sinne on saatava lakia osaavia ihmisiä ja samoin lääketieteellistä osaamista. Tämä järjestelmiin pyrkiminen on otettava aivan ykköstavoitteeksi. Tämä on sikäli tärkeää, että suurella todennäköisyydellä suomalainen hiihtäjä jää vielä kiinni dopingista.

Samalla on välittömästi aloitettava valmentajien ja hiihtojohtajien kouluttaminen siihen, että käryn hetkellä hiihtäjien tueksi löytyy ammattimaiset selittäjät. Juuri kuten Norjassa nyt toimitaan. Medialle vuodetaan jatkuvasti tiedoitteita, joissa selitetään käryä parhain päin. Kaikki on ollut suurta vahinkoa ja Johaug on tahaton uhri. Tästä touhusta nousee mieleeni toinen naapurimme Venäjä.

Venäjän valtiollinen järjestelmä valehtelee kirkkain silmin selvät asiat. Tuoreimpana esimerkkinä Suomen ilmatilan loukkaukset. Vaikka faktat ovat kaikkien nähtävissä, he kiistävät kaiken. Kuvaavaa on presidentti Niinistön lausuma aiheesta. Niinistö soitti Putinille ja puhelun aikana Venäjän valtionpäämies kiisti kaiken. Entisen Venäjän, entisen Neuvostoliiton ja nykyisen Venäjän historia osoittaa valehtelun olevan kansallinen erityispiirre.

En kuitenkaa kehoita hiihtojohtoa ja tasavallan presidenttiä puhumaan muunneltua totuutta. Hiihtojohdon on etsittävä nyt keinot, miten muunneltu totuus muutetaan kansalliseksi totuudeksi. Tämä on välttämätön opiskeltava, koska puhdasta hiihtoa ei tule koskaan olemaan. Tietenkin jos haluamme sen tehdä, voimme lähetellä kansallisen tason turisteja kisoihin. Mainostajia se ei kiehdo ja hiihdon seuraaminen on kaikille tuskallista. Katsojia ei kiehdo se, että 10 Norjalaista on tullut maaliin ja parasta suomalaista odotellaan maaliin 10 minuuttia myöhemmin.

Jostakin kumman syystä Norjan hiihtomaajoukkueen aloitusleiri Italian Val Senalesissa on jäämässä tynkätapahtumaksi. Johaug on työtapaturman takia jäänyt ja tuorein poisjäänyt on Heidi Weng. Johto ilmoittaa vain, ettei kunto ole kohdallaan. Samoin johto jo ilmoittaa ettei myöskään Astrid Jacobsen ole täydessä iskussa. Maarit Björgen on ilmoitellut äkisti haluistaan lopettaa hiihtäminen. Näin Norjassa.

Ilmeisesti heitä nyt hoidetaan kaukana kavalista testaajista. Onneksi Norjalaisten hiihtäjien testaaminen ei ole niin aktiivista kuin suomalaisten.

Eikä suomalaisia ole Wadassa sabotoimassa norskeja!

Avainsanat: hiihdondopingskandaali, mikamyllylä, heidijohaug, maritbjörgen