Satunnaiset kuvat

Kuningastaimen

Uusimmat

Blogin arkisto

052 Hallitus antaa..

Keskiviikko 13.4.2016 klo 11:06 - yrjöpoeka

Hallitus ilmoitti helpottavansa pienyritysten toimintaedellytyksiä. Ensimmäisenä nostettiin esille uuden työntekijän palkkaamisen helpottaminen. Mikroyrittäjän ensimmäinen ajatus ei ole uuden työntekijän palkkaaminen, vaan yleensä selviäminen. Parasta apua mikroyrittäjille olisi ollut ALV-alarajan nosto Eurooppalaiselle tasolle 30000 euroa. Silloin yrittäjällä olisi jo automaattisesti mahdollisuuksia pohtia muutakin kuin selviämistä.

Toinen asia pienyrittäjän ja yrittäjiksi aikovien aseman helpottamiseksi, olisi ollut yrittäjien eläke aseman muutos. Nykyisellään yrittäjällä ei ole mahdollisuuksia hankkia itselle sellaista eläkettä, jolla tulevaisuudessa selviäisi. Seuratessani lähipiirini mikroyrittäjien tulevaisuutta se ei naurata. Tuleva eläke vain muutamia satasia. Hallituksen olisi pitänyt pohtia mallia, jossa pienyrittäjä saisi tulevaisuudessa eläkkeen kuten palkansaaja.

Hallitukseen mentäessä puolueet lupasivat yhtä ja toista. Yksi selkeä lupaus oli tuo ALV-rajan muutos. Kysyin asiasta hallitusneuvottelujen jälkeen naamakirjassa valitulta edustajalta, mitä asiassa aiotaan tehdä. Ei ilmeisesti mitään, koska vastaus viipyy yhä. Vaalikentillä oli suopeutta myös tuon eläkeasian suhteen. Se on kummallista kuinka uusikin hallituspuolue muuttuu muistamattomaksi. Yksi muistaa ja sen on äänestäjä.

Kevät sulattaa lumet ja tuo mukanaan monta asiaa. Tulvavettä liikkuu ja muuttolinnut saapuvat. Autoilijat ja moottoripyöräiljät vaihtavat kesärenkaita ja odottelevat mukavia ajokelejä. Siihen se sitten uhkaa jäädäkin. Odottelemiseen. Tiestön kunto on sitä luokkaa, että siellä ollaan pian täysin omalla vastuulla. Sen vastauksen kuulin eilen radion lähetyksissä. AVIn asiantuntija kertoi, ettei tienpitäjä juurikaan joudu vastuuseen , mikäli autoilija särkee autonsa.

En uskalla ajatella tilannetta moottoripyöräilijän kohdalla. VT5 on tällä korkeudella kulunut rajusti ja tiestölle on syntynyt suuri määrä isoja repeämiä. Kevään liikennevirrassa moottoripyöräilijä ei välttämättä huomaa suuria koloja. Onnettomuuden sattuessa pyöräilijä on sitten heikoille. Tienpitäjää suojaa kaikki insatanssit. Valtio ei ole missään vastuussa. Uhria suojaa vain ja ainoastaan itse otetut vakuutukset. Sielläkin on huomattava ne pienellä painetut präntit. Jotkin asiat voivat kumota korvaukset. Onko niistä hyötyä, mikäli pyöräilijä makaa haudassa?

Valtio ottaa useita miljardeja jokavuosi lisävelkaa. Sillä hoidetaan esimerkiksi suurta työttömyyttä. Valtio saa velkaa näinä aikoina ilmaiseksi ja siitä taidetaan jopa maksaa, että ottaa. Miksi ei sitten oteta velkaa kerralla 10 miljardia. Summalla työllistettäisiin työttömät lapionvarteen ja laitettaisiin tiestö ja rautatiet kuntoon. Kaikki raha lähtisi välittömästi aluetalouteen kiertoon. Tästä velasta hyötyisivät eniten työttömät. Saisivat oikeita töitä oikealla palkalla ja eläke kertyisi normaalisti.

Eläkeyhtiöiden miljardit kasvavat Panaman kaltaisten veroparatiisien hellässä hoivassa ja myös niitä voitaisiin käyttää infran ylläpitoon ja työttömyyden hoitoon. Nyt sanotaan, ettei tällaista voi tehdä. Kyllä voidaan. Eduskunta voi tehdä päätöksiä, joilla muutetaan olemassa olevaa mallia.

Nykyisellä mallilla otetaan vain velkaa velan päälle. Mitään ei saa tilalle.

Malli jättää velan tuleville sukupolville.

Avainsanat: mikroyrittäjieneläke, alvalarajannosto, eläkeyhtiöidenvarat