Satunnaiset kuvat

teno 3-8.72007 073

Uusimmat

Blogin arkisto

032 Lopetetaan monikulttuurisuus

Keskiviikko 9.3.2016 klo 16:40 - yrjöpoeka

Näin on tehtävä, mikäli uskomme kahden hallituspuolueen edustajan julkilausumaa. Heidän mielestään Yleisradio ei saisi puhua monikultturisuuden puolesta. Heidän ilmoituksensa mukaan joukko ihmisiä on ärtynyt asiasta. Lisäksi sama joukko on ärtynyt Ruotsin kielisten kanavien liian suuresta ohjelma tarjonnasta. Tämän ihmisjoukon edustajina he vaativat Yleisradion budjetin leikkaamista siten, että se kohdistuu näihin kahteen asiaan.

Mediakulttuurin professori Mikko Lehtonen Tampereen yliopistosta sanoo Suomen olevan läpeensä monikulttuurinen maa. Tällä hän ei tarkoita nykyistä turvapaikanhakija aaltoa, vaan sitä mitä me olemme. Hänen mukaansa me olemme historian valossa nuori kansa ja olemme saaneet valtavasti vaikutteita muiden maiden kulttuureista.

Lehtonen listaa muutaman tärkeimmän asia, jotka me miellämme itse Suomalaisiksi. Sitä ne myös ovat. Kansallislaulumme on saksalaisen säveltämä, Suomen lipun värit tulevat Venäjän tsaarin lipuista, muoto Pohjoismaiden lipuista. Suomen pyhä vaakuna, jota nämä kaksi niin mielellän esittelevät, on vanha ruotsalaissuvun vaakuna. Sukututkijat ovat tutkiessaan suomalaisia sukuja todenneet, että lähes kaikilta meiltä löytyy esi-isiä ja äitejä ulkomailta.

Meillä on näiden lisäksi lukematon määrä erilaisia uskonnollisia yhteisöjä, joilla on oma kulttuurinsa. Meillä on alkuperäis asukkaina Saamelaiset ja me mielestäni hyväksymme heidän kulttuuriperintönsä. Meillä on suuri Ruotsin kielinen vähemmistö. Meillä on Romaani-väestö ja heidän kulttuurinsa. Lisäksi meillä on suurena kulttuurisena vähemmistönä Venäjältä muuttaneet. Mielestäni on oikein ja asiallista, että meidän oma Yleisradiomme puhuu monikulttuurisuudesta. Erityisen merkittävää se on juuri nyt, kansainvaelluksen aikana.

Ruotsin kielen asemasta Yleisradiossa minulla on täysin erilainen käsitys näiden julkilausuman tekijöiden kanssa. Jokainen urheilua seuraava ihminen tietää, että Ruotsin kielisen kanavan urheilu ohjelmat ovat laadultaan ylivertaiset. Siellä ei pelkästään mitata senttejä ja sekuntteja. Siellä osataan taustoittaa urheilua aivan toisella tapaa. Pitäisi oikeastaan lopettaa Suomen kielinen urheilutoimitus ja lisätä resursseja Ruotsinkieliselle kanavalle. Kaikki tietysti sitten tekstitettynä Suomeksi.

Yle Fem tuottaa myös uskomattoman hyviä luonto ohjelmia. Olisi paljon opiksi otettavaa Ylen toimituksella. Ruotsin kielen asema ei millään tavalla haittaa elämänmenoani. Se on yksi sitä kulttuuriperimää, minkä tiivis yhteiselo Ruotsin kanssa on jälkeensä jättänyt. Puoilustusministeri Niinistö (ps) on suopea sotilaalliselle yhteistyölle Ruotsin kanssa.

Vaikka lausuman ovat tuottaneet oman puolueeni kansanedustajat, en sitä voi noilla perusteilla hyväksyä. Meidän on muistettava ja osattava oma historiamme. Valitettavasti hallitus on hyväksynyt sivistyspuolelle sellaisen pogromin, että historiaa ja maantiedettä ei tarvitse tulevaisuudessa lukion käyneen osata, eikä ymmärtää. Se on surullista.

Tuntemalla oman historiansa, voi olla ylpeä omista juuristaan. Suomalaisista monikulttuurisista juurista.

Avainsanat: mitämonikulttuurisuustarkoittaa, ylelläonpeiliinkatsomisenpaikka, suomalaistenhistoria