Satunnaiset kuvat

Tammikuu

Uusimmat

Blogin arkisto

072 Liikaa aurinkoa

Torstai 13.5.2010 klo 23:41 - yrjöpoeka

On normaali kevät, selkä on tulipunainen ja tuntuu mukavalta käydä saunan löylyssä.

Miten tähän on taas tultu..?

Eilen teimme päätöksen suorittaa maalaustöitä remontoidulla kuistillamme. Aamulla aurinko paistoi ja talon seinustalla oli aikaisin todella kuuma. Suomalaisen rohkeasti paita pois, lämpötila oli jo lähempänä 15. Maalaaminen on kuitenkin hidasta puuhaa ja ajan kulumista ei heti huomaa. Saunassa sitten huomasin, selkä on todella ravun värinen. Remontoitu osa kuistia on nyt maalattu ja omakin silmä sanoo, että siitä tuli todella hyvä. Vaimon kukat ovat olleet kuistilla jo useampana yönä. Maalaamisen päätyttyä, sain vaimolta luvan lähteä hieman ajelemaan moottoripyörälläni. Keli oli todella hyvä ja aivan huomaamatta sain ajeltua vajaan 300 kilometriä.

Kuusamon paikallisella huoltoasemalla oli todellinen tungos, kauppojen ollessa kiinni, tämän ketjun asemat (marketit) ruuhkautuvat pahoin. Tämän kauppaketjun hallinto on miehitetty aina paikkakuntien suurten puolueiden valtuutetuilla. Jostakin kumman syystä, ketju saa parhaat kauppapaikat oikeilta paikoilta. Kuten keskustalainen pääministeri on sanonut, tämä on maan tapa. Berlusconin johtamasta valtiosta puhuttaessa, puhuttaisiin aivan muusta. Mafiasta ja korruptiosta puhuttaessa, kerrotaan sen auttavan asioiden hyvässä sujumisessa!

Suomesta on aina sanottu, ettei meillä ole korruptiota. Toisaalta kerrotaan heti, että meillä asiat sujuvat erinomaisen hyvin!

Mistähän kummasta tuo tuli oikein mieleen?

Ajellessa on aikaa mietiskellä ja jostakin mieleen tulvahti vaalirahoituskeskustelut. Viime päivinä pinnalla on ollut sitten Kreikan rahoitus kriisi. Molemmissa asioissa pieni osa kansaa rypee rahoissa ja pienituloiset maksavat viulut. Suomella ja Italialla ja Kreikalla on paljon yhteistä. Erojakin on, meillä ei ensimmäisenä polteta autoja kadulla? Pitäisikö joskus kokeilla, miten hallinto reagoisi? Thaimaassa, uutiset juuri kertovat, ajetaan panssarivaunut kaduille. Komentaisiko pääministeri Lahnanen samoin? Menisikö tekemään linnunpönttöjä omiin lähimetsiin, mene ja tiedä?

Näitä asioita tuli mieleeni ajellessani ja näistä asioista puhuttiin pyöräilijöiden kesken kahvitauoilla. Taivalkoskelta jäi erityisesti mieleen kadulla hoiperrellut nais ihminen. Kohdalle tultuani, hän toi julki mielipiteensä. ”Ee tarvi tulla leuhottamaan!”

Vähemmästäkin ymmärsin lähteä ”elvistelemästä” kylänraitilta pois. Monenlaisia asioita tulvi mieleen, mutta pisteet ja papukaija merkin sai tumma täti Taivalkoskelta!

PerusS liivini ovat saaneet positiivista palautetta! Olen saanut vastailla hyväntahtoisiin ja uteliaisiin kysymyksiin. Aika moni on nostanut peukalon ylös, nähdessään mitä liiveissäni lukee. Mikäli keli säilyy viikonlopun ajan hyvänä, aion pyöräillä oman kotiläänini alueella.

Kaiken kaikkiaan, selkänahan palamisen lisäksi, ajatukset kulkevat vallattomasti omia keväisiä polkujaan! Kotiremontti, moottoripyöräily, vaalirahoitus, korruptio ja lopullisena pisteenä, kohtalokas tumma nainen! Täydellinen helatorstai!

Selkä on muutoin todella kipeä.. :)

Avainsanat: kotiremontti, moottoripyöräily, vaalirahoitus, korruptio, lahnanen, berlusconi, linnunpönttö, mistänäitäoikeintuleemieleen, helatorstai

053 Raskaita päiviä

Lauantai 10.4.2010 klo 19:48 - yrjöpoeka

Ihmisen elämässä on välillä juuri tällaisia päiviä, vettä sataa ja taivas on aivan harmaa. Mitään valoa ei näy ja vastukset seuraavat toisiaan, auringon paisteesta ei ole tietoakaan. Nyt on ollut juuri sellainen viikko, säätila ja mieliala ovat sopineet oikein hyvin yhteen.

Isänä ei ole helppo olla, silloin kun oma lapsi sairastaa. Olen viikon aikana monta kertaa pohtinut asiaa ja ajatellut, että olisin paljon joutilaampi potilaan osaan. Onneksi ajatukset pysyvät kasassa, kun täytyy huolehtia myös muista. Kaiken lisäksi ympärillä on hyviä ystäviä, joiden kanssa on aikaa pohtia elämän menoa. Ystävät ovat kallisarvoisia ja nyt he ovat olleet hyvin tarpeellisia. Omat läheiset ja erityisesti vaimo pitävät ylävesien kulkijan tien suunnassa.

Politiikan sarkaa en ole ehtinyt juuri pohtia, olen jättänyt sen suosiolla isopäisemmille. Viikon uutisia seuratessa niitä löytyy erityisen paljon KMS – puolueesta. Istuvan hallituksen jokainen ministeri kiemurtelee kuin mato koukussa, kaikki pelkäävät liikemiesten liikemiehen, Arto Merisalon seuraavaa keskustelun avausta. Ilmaiset lounaat ovat tulleet nyt maksuun, Marja Tiura koki sen ensimmäisenä. Istuvilla ministereillä oli viime vaalien aikaan hymy herkässä, rahaa tulvi vaalikassoihin ovista ja ikkunoista.

Suomi on hokeman mukaan maailman vähiten korruptoitunut maa! Tänään kaikki liriin joutuvat ryhtyvät hokemaan maan tavasta, eli on ollut hyväksyttävää saada rahaa erilaisilta liikemiehiltä. Politiikkojen pelisilmä on kyllä kaihin peittämä, kun ovat lähteneet petoksista tuomitun liikemiehen kelkkaan! Liikemiehiä on kestitty valtion tiloissa ja saunotettu hyvin, asioista kysyttäessä muisti siirtyy aika valikoivaksi. Pääministeri ei yleensä tiedä mistään mitään ja valtiovarainministeri vielä vähemmän. Katainen on tullut tunnetuksi siitä, että ohjat ovat olleet tiukasti omissa käsissä. Nyt hänellä ei ole yhtä äkkiä minkäänlaisia muistikuvia asioista. Jos tämä puliveijari sakin toimet hyväksytään seuraavissa vaaleissa ja he pääsevät jatkamaan, tulee selväksi se, että kansa hyväksyy korruption!

Moottoripyörä on puunattu kuntoon, akku ladattu ja pyörä koekäynnistetty. Nyt toiveessa olisi joitakin aurinkoisia päiviä, kyllä siinä mieli hieman kirkastuisi!

Avainsanat: tuberosaclerosa, isänäoleminen, kms, ilmaisetlounaat, vaalirahoituskohu, suomessaeiolekorruptiota, moottoripyöräilyalkaa

135 Hellepäiviä

Lauantai 8.8.2009 klo 18:54 - yrjöpoeka

 Kyllä on sää suosinut ihmistä, loistava tilaisuus ajella moottoripyörällä. Eilisen päivän aikana kävin mukana Suomen metsästäjäliiton Kainuun-piirin järjestämässä pönttösorvi talkoissa Viepperhauta tapahtumassa. Ilmojen puolesta sää oli eilen ja tänään todella hyvä ja todennäköisesti vielä huomenna sää jatkuu samanlaisena. Tapahtuma on todella hyvä ja toivon sille jatkoa myös tulevaisuudessa. Uhkana on tietysti se, että järjestäjät sortuvat haalimaan tapahtumaan kaiken maailman muovikrääsän myyjät. Ne eivät mielestäni sovi mitenkään tällaiseen metsästyskulttuuri tapahtumaan. Tätä tapahtumaa pitäisi markkinoida ulkomaille ja erityisesti Keski-Eurooppaan, eräalan ihmisille tämäntapainen tilaisuus antaa paljon. Auttaa erityisesti ymmärtämään Suomalaista luonto- ja eräkulttuuria. Suomalaisilla on paljon annettavaa muiden maiden erähenkisille ihmisille, missä muualla voit tehdä nuotion metsässä ja keitellä nokipannu kahvit? Pohjoismaissa ja erityisesti Suomessa se on mahdollista ja siinä sivussa voi keräillä syksyn satoa, sieniä ja marjoja.

Suomi ja Kainuu on erityisen hyvä paikka asua ja elää. Muutaman kymmenen vuoden kuluttua täällä humisevat synkät metsät, koska suomalaista puuta ei enää tarvita sellun tekoon. Vielä kun saisi nuo metsäautotiet umpeen, niin jo kelpaisi pystykorvan kanssa istuksia kahvitulilla. Kainuusta ja Pohjois-Suomesta on muodostumassa muutamassa vuosikymmenessä Euroopan viheralue, tahdoimme me sitä tai emme. Siksi nyt on erityisen otollinen aika kertoa muille, millainen on Suomalainen erä- ja luontokulttuuri.

Tänään ajelin todella lämpimässä kelissä ja totesin, että moottoripyöräilijät tulevat juttuun keskenään, olivatpa mistä päin Suomea. Itselleni tuli pieniä ongelmia pyörän kanssa ja kun en oikein osannut ongelmaa ratkaista nostin peukaloa ensimmäiselle pyöräilijälle. Toppasi heti ja pystyi heti kertomaan, mikä oli ratkaisu ongelmaani. Erityisen hyvät kiitokset vielä kerran Tampereen suuntaan.

Huomenna pitää vielä käydä jonkinlainen ajelu jossakin päin kainuuta.

Avainsanat: viepperhauta, eräkulttuuri, moottoripyöräily

132 Uutisperunoita

Maanantai 3.8.2009 klo 7:44 - yrjöpoeka

Kyllä ne ovat hyviä! Sillin, tillin ja voin kera niistä tulee vastustamattomia. Vaimo lähti käymään mukana joella ja aivan ensimmäiseksi keitimme kattilallisen oman pellon pottuja. Kyllä raukaisi ihmistä hyvin aterian jälkeen.

Kalojen osalta reissu oli heikko, perhoni saivat olla rauhassa. Aloitin kalastuksen puolilta öin ja jatkoin sitä lauantaille puoleen päivään. Sitten keräsimme varusteet kasaan ja vaimoni toimiessa kuskina ajelimme kotosalle. Hyvä ja mukava reissu yhdessä ja sen päälle kaivoimme pellosta lisää perunoita.

Sunnuntain ohjelmassa oli sitten pitkästä aikaa käväistä istumassa kokouksessa. Piiritoimikunnan kokous pidettiin Kontiomäen Shellin kabinetissa. Ajelin reissun moottoripyörällä ja säätila oli mitä parhain. Tien päällä oli todella paljon muitakin pyöräilijöitä, harrastus on kovassa kasvussa. Huoltoasemilla näkee, että mukana on runsaasti kauniimman sukupuolen edustajia.

Levottomat jalkani oireilevat taas todella pahasti. Aamuyöt ovat pahimmat, jalat alkavat heräilemään ennen aikojaan. Olihan tässä jo muutama täysin oireetonkin kuukausi ja nyt paluu takaisin entiseen on kova.

Tänään on vuorossa mustikanpoimintaa, kuten laulussa sanotaan, ”se on mukavaa toimintaa, ei siinä tarvi ajatella, kovin vaikeita asioita”.

Avainsanat: uutisperunat, kalastus, moottoripyöräily, levottomatjalat

130 Kesäisiä juttuja

Keskiviikko 29.7.2009 klo 17:08 - yrjöpoeka

Maanantai-iltana lähdin yöksi joelle. Mahdottoman kova vesi sade saatteli menoa. Valtatie vitosella Kuusamon pohjoispuolella oli klo 16 jälkeen ajoneuvo jonoja, nopeus noin 60–70 km/h ja näkyvyys aivan nollassa. Autojen nostattama vesi sumu esti kaiken kaahailun ja tien päällä oli uskomattoman paljon vettä. Yöllä sade laantui ja kalastuksellisesti keli oli todella mainio. Kello 02 – 03 välillä sain tuntumaan taimeneen, mutta se pääsi irti hyppyruletin aikana. Irtipääseminen ei harmittanut oikein paljoa, koska se todisti joessa olevan elämää. Kosteus ja veden kylmyys, lisättynä omalla virheellä, liian vähän vaatetta, sai aikaan kramppeja jalkoihin. Aamu seitsemän jälkeen raahustin leiriin selkääni pidellen. Nukahdin muutaman tunnin ja lähdin käymään reissun koskilla ja siellä krampit saivat selkävaivani siihen tilaan, että pois oli lähdettävä.

Iltayö oli todella vaikea, väsymyksestä huolimatta en saanut unta. Levottomat jalkani oireilivat ja tuntui siltä, ettei niitä saa millään lämpenemään. Lopulta lääkitys ja jalkojeni alla oleva lämpöpatja toi levon. Raskaan yöunen jälkeen selkäoireet olivat pois ja kirkas aurinkoinen aamu antoi pontta lähteä ajelemaan moottoripyörällä.

Ajelin Suomussalmen itäpuolen tiestöjä ja kävin aamupäivä kahveilla Pirttivaaran tien varrella. Kiitokset Anjalle ja Ossille vieraanvaraisuudesta, oli oikein mukava tavata pitkästä aikaa ja muistella juttuja vuosikymmenten varrelta.

Kuntakeskuksessa Ämmänsaaressa törmäilin tuttuihin ja erityisesti miespuolisia kiinnosti kovasti allani oleva moottoripyörä. Joitakin kommentteja sain siitä, että voiko tämänikäinen aloittaa moottoripyöräilyn uudelleen. Ajelin nuoruusvuosina ja välissä on muutama vuosikymmen autoilua. On tehtävä ne asiat joita haluaa nyt, eikä haikailla niitä sitten vanhainkodin kiikkustuolissa. Silloin ei ole enää vaihtoehtoja olemassa, no voi sitä tuunata sitä omaa rollaattoria. Nyt voi vain nauttia ja sytkytellä auringonlaskuun, vahinko vain, ettei vaimoni aio millään konstilla lähteä kyytiin..

Tänä iltana taidan viedä vaimoni sitten vaihtoehtoiseen liikuntaan, vien hänet suolle rämpimään hillojen perässä.

Avainsanat: kalastus, levottomatjalat, moottoripyöräily, suomussalmi, hilla

129 Ulkoilua ja Ilonan juttuja

Sunnuntai 26.7.2009 klo 13:56 - yrjöpoeka

Viikonlopun toimena on ollut ulkoilu ja grillaaminen. Ilona oli kerännyt viikon aikana valtavan määrän juttuja, jotka piti ehtiä kertoa mummulle ja ukille. Molemmat saimme vuorotellen ison annoksen juttuja ja kysymyksiä vastattavaksi. Dementia ei pääse ikääntyvää uhkaamaan, kun saa pitää vieraana todella elämälle uteliasta lastenlasta. Ilona osaa kyllä hieman johdatella meitä itselleen suosiolliseen suuntaan ja välillä polkee jalkaa äkäisesti, kun kaikki ei menekään oman mielen mukaan. Lapsen kasvua on mielenkiintoista seurata näin vanhempana, omien lasten kohdalla elämässä oli työ ja kaikki muu. Silloin ei jäänyt nauttimiseen aikaa ja samanlaista se näyttää olevan vielä nykyäänkin. Isovanhemmuus on kuitenkin meille erittäin iloinen asia ja itsekin oppii joka päivä uusia asioita, myös uusia leikkejä.

Ajelin eilen aamulla Suomussalmen länsipuolen päällystettyjä teitä ja maisemat on erilaisia moottoripyörän päältä. Erittäin kova tuuli heilutteli ajoittain pyörää aika rajusti. Opettelu ja hiljainen ajonopeus antaa kuitenkin paljon pelivaraa. Yhtään hirveä ei näkynyt reitillä, vaikka olin aikaisin liikkeellä. Opettelu jatkuu, kunhan aurinkoisia ilmoja tulisi uudelleen, nyt sataa ja tuuli käy koillisesta.

Lueskelin nyt aamusella eri lehtiä netistä ja yksi uutinen sai ajatukset liikkeelle. Koti-Kajaani ilmaislehti on luettavissa netissä ja nyt viikonlopun numero, 25–26.7 kertoi jätevesi päästöstä. Linkkiä itse uutiseen ei ole, mutta lehti on luettavissa täällä.

1000 kuutiometriä paskaa pääsi Kajaanin Veden Rasin pumppaamon putkirikon johdosta Kajaanijokeen. Kajaanin Veden johtaja Juha Nurminen arvelee vain, että merkittävin vaikutus on ollut jäteveden kiintoaineen aiheuttama esteettinen haitta!

Viimevuosina näitä putkirikkoja on ollut samalla yhtiöllä ennenkin ja yhtiö tuottaa oikein hyvin. Sitä pieni ihminen jää miettimään, miksei putkistoja uusita voittorahoilla, ennen kuin ne posahtavat? Asia jäi minua mietityttämään sen takia, että viime vuosina, meitä takametsien ihmisiä on uhkailtu juuri näillä jätevesi asioilla. Joka mökin mummon pitää laittaa useiden tuhansien eurojen puhdistamot pieniä pökäleitään varten. Vaikka vesistöjä ei olisi mailla eikä halmeilla. Näillä toimilla kukkahattutädit ovat ilmoittaneet koko maailman pelastuvan ja erityisesti vesistöjen pelastuminen on näitten puuhastelijoitten lempiaihe. Sitten kun kokonaisen kaupungin paskat lorautetaan vesistöön, se on pieni uutinen toistuvanakin. Pienen ihmisen vahinko aiheuttaa näkyvän uutisoinnin ja välittömästi joutuu selvittelemään asioita leivättömän pöydän ääressä.

Näinhän se elämässä tuppaa olemaan, se jolla on rahaa ja valtaa, pääsee kuin koira veräjästä.

Käyn vielä autoilemassa päivän päätteeksi Kajaanissa ja vien Ilonan äidin luo.

Avainsanat: ilona, lapsi, moottoripyöräily, jätevesi

127 Kalastusta ja pyöräilyä

Perjantai 24.7.2009 klo 18:59 - yrjöpoeka

Pidin lomaviikkoa ja olin suurimman osan ajastani Kuusinki joella. Ajelin sunnuntai-iltana 19.7 ja taimenet olivat liikkeellä koko viikon ajan. Sain tuntumaa kalaan heti 20 päivä aamuyöstä noin klo 02.

hpim3222.jpghpim3227.jpghpim3228.jpghpim3229.jpg

Ohessa kuvasarja joka kertoo olennaisen kalastajan onnenhetkistä. Pienen kameran kuvaus kapasiteetti ei riitä huippu tulokseen, mutta tunnelman välittyminen on se olennainen asia. Kuvasarjan ottajalle vielä kiitokset, näitä tunnelmia on mukava talven aikaan muistella.

Löysin Kuusamon pieniä ja mutkaisia tosi hyväpintaisia päällystettyjä sivuteitä. Niitä oli todella mukava rauhallisesti ajella. Rukajärven tiellä 80 rajoitus alueella takarenkaaseeni ajoi tänään lähes kiinni Pohjolan matkan bussi ja ohitti minut sitten todella hengenvaarallisesti. Näkyvyys oli huono ja hetken tuntui, että auto imee pyörän nurin. Ohituksen jälkeen sepeliä lenteli tien reunalta ja takaa katsoen toivoin, että kyydissä ei olisi ketään muita. Olen kyllä ihmetellyt sitä, että kun haluaa ajella rauhallista tahtia, tulee monelle autoilijalle oikein vimma ajaa mahdollisimman lähelle. Tämä ilmiö on näkynyt erityisesti valtatie vitosella.

Olen saanut olla muutaman päivän kokonaan ilman valtakunnan uutisia ja vaalirahoituksen uusimpia käänteitä en tunne. Ihmiselle on hyväksi olla välillä hiljaa omien ajatustensa kanssa. Kalastukseen keskittyessä jää joutava touhotus ja kiire pois. Kalastuksen ohessa tapaa aina uusia ihmisiä saman harrastuksen parissa. Osa on tuttuja jo useammalta kymmeneltä vuodelta ja kesällä löytyy hyviä kalastusjutun juuria menneiltä hyviltä vuosilta.

Tänään tulee Ilona ja Jyrki viikonlopuksi, siinä riittää ohjelmaa. On tulossa hyvä viikonloppu ja huomenna tehdään Kuusingin taimenesta hyvää ruokaa. Käydään Ilonan kanssa jäätelöautolla ja sitten herkutellaan.

Akkain viikolla satoi muuten todella paljon, tänään rauhoittui ja huomenna Jaakko heittää kylmän kiven veteen. Siitä ne kelit pääsee paranemaan, tulee hyviä ajokelejä.

Avainsanat: kuusinki, taimen, moottoripyöräily