Satunnaiset kuvat

yrjöpoeka ja taimen

Uusimmat

Blogin arkisto

064 Idässä muhivat muutoksen tuulet

Lauantai 11.4.2020 klo 15:51 - yrjöpoeka

Kaikkien parjaama korona virus voi aiheuttaa muutoksia Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Putin oli vielä jokin aika sitten samaa mieltä kuin Trump. Covid-19 oli ihan pieni tussaus ja siitä ei olisi haittaa. Valko-Venäjällä ei myöskään pelätä. Sikäläinen mahtimies Lukasenko kertoo taudin tokenevan, kun ottaa vodkaa riittävästi. Moskovassa on viimeiset kaksi viikkoa ihasteltu Venäjän ambulansseja. Niitä on jatkuavasti pitkissä jonoissa odottamassa vuoroaan, että saa potilaat pudotettua lääkäreiden käsiin. Paikalliset kuvaavat näitä ambulanssijonoja ja siinä on jotakin epätodellista. Missä vaiheessa osa potilaista jää kotiinsa kuolemaan, koska ikävää on odotella kuolemaa jonossa.

Sama tilanne on myös toisella puolella maapalloa. Kuvat New Yorkin joukkohautaus kaivannoilta kertovat myös karusti, kuinka rajusti koronavirus kurittaa erityisesti köyhempää väestöä. Korona on se, joka tyhjentää useiden suurkaupunkien asunnottomat katukuvista. Se ei häiritse Trumppia, hän joutuu pohtimaan vain kuinka hänen omaisuutensa kuihtuu. Trump todennäköisesti pääsiäisen jälkeen avaa yhteiskunnan, huolimatta varoitteluista. Virus on sellaisessa vauhdissa, että rajoitusten poistaminen tekee samaa kuin heittäisi bensaa liekkeihin. Köyhän väestön keski-ikä on muutoinkin matalampi kuin koulutetun. Idässä tämä on vielä selkeämmin näkyvissä. Millainen vaikutus on Valko-Venäjän Lukasenkon puheilla vodkan erinomaisuudesta viruksen hoidossa? Miesten keski-ikä laskee jo pelkästään viinan takia.

Yksinvaltiaat voivat aikansa hallita maitaan, mutta uskon ihmisten hermostuvan, jos viruksen aiheuttamat kuolemat muuttuvat massa kuolemiksi. Aseita kyllä kehitellään, mutta oman maan terveydenhuollon tukehtumien on jotakin sellaista, että sitä on vaikea uskoa todelliseksi. Hallitsematon viruksen leviäminen voi tuoda eteen tilanteen, jossa itäinen naapuri ryhtyy tuomaan junilla väkeä Suomen rajalle. Olen tässä asiasta huolissani, koska muistissa on on turvapaikan hakijoiden tulva pohjoisesta. Se oli valtiojohtoinen ja loppui välittömästi kun Putin teki päätöksen. Moskovan kaduilla vaeltaa miljoonia muualta tulleita ja kun virus leviää tähän massaan tilanne ei ole enää kenekään hallinnassa. Ei edes Putinin. Mutta heistä pääsee kyllä eroon, kun täyttää junat ja lähettää kohti länttä.

Suomen tehtyä päätöksen rajojen sulkemisesta se on tuonut ainakin hetkeksi rauhan rajoille. Tämän jälkeen ei ole tullut yhtään turvapaikanhakijaa idästä, eikä myöskään lännestä. Venäjä on aina ollut epäluotettava ja erityisesti se on ollut sitä viime vuosina. Mikäli Venäjä aloittaisi invaasion ja tyhjentäisi Moskovaa irtolaisista, se olisi katasrofi. Lännen taloudet ovat nyt lujilla ja eivät kestä iskua. Venäjällä on myös halua vaikuttaa Suomen politiikkaan ja talouteen. Mikäli tilanne todella pahenee Venäjällä, on Suomen rajojen vartiointia vahvistettava. Toivottavasti myös valtionjohto on hereillä ja aivan erityisesti ulkomaan tiedustelu.

Tiedän joidenkin lukijoideni vierastava tätä vainoharhaisuuttani. Historia ja erityisesti lähihistoria on osoittanut, että Venäjän suhteen ei koskaan voi olla riittävän epäluuloinen.

Korona virus voi muuntua aseeksi. Ehkä liiankin houkuttelevaksi.

Avainsanat: rajojensulkeminen, turvapaikanhaku, moskovanambulanssijonot