Satunnaiset kuvat

Ensimmäinen oikea LOHI

Uusimmat

Blogin arkisto

234 Suomalaisen autoilijan pelastus

Torstai 24.10.2019 klo 19:03 - yrjöpoeka

Suomalainen ilmastokeskustelu ja ekovihreät pitävät suomalaista yksityisautoa pahan alkuna ja juurena. Yksityisautoilu haluttaisiin kiihkeimpien touhottajien mielestä lopettaa kokonaan. Tilalle tulisivat joukkoliikenteen palvelut. On hupaisaa miettiä, kuka tuottaisi joukkoliikennettä sadan kilometrin välein olevien pikku kyläpahasten välille? Toisena vaihtoehtona kieltäjien taholta esitetään sähköautoihin siirtymistä. Se on kuulemma päästötöntä. Näin he vakuuttavat.

Minä en ole vakuuttunut ja ei ole moni muukaan. Neste polttoaine yhtiö ilmoittaa uusiutuvalla polttoaineella kulkevan diesel auton tuottavan ilmakehään 12 gr. Suomen sähköverkosta ladattu täyssähköauto sensijaan tuottaa 26 gr. Motivan mukaan meillä tuotettu sähkö ei ole hiilidioksiinista vapaata. Kaiken tämän lisäksi dieselautot kehittyvät ja tänään puhutaan sen paluusta. Kaikella tällä keskustelulla ja eri valtioiden päätöksillä on ollut ja on tekniikkaa kehittävä ilmiö. Mitä tiukemmiksi päästönormit on asetettu, sitä varmemmin autoteollisuus on ne alittanut.

Suomi on tehnyt hallituksen suulla lupauksen Suomen siirtymisestä hiilineutraaliksi 15 vuodessa. Sitä en tiedä, uskovatko he itsekään tähän lupaukseen. Moni muu epäilee samaa. Hallituksen tavoitteena on vähentää niitä energiantuotannosta, lämmittämisestä, teollisuudesta ja liikenteestä. Ensimmäisenä sähköntuotannon tulisi siirtyä ydinvoimaan, se on puhdasta. Lämmittäminen on Suomessa ongelma. Millä ne talot lämmitetään, jos ei puilla ja öljyllä? Sähkölläkö? Teollisuus tarvitsee sähköä ja ja sitä ei ole tänäänkään riittävästi tarjolla kotimaasta. Onko uusia ydinvoima kaavailuja? Ei ole.

Autoilun osalta Suomi on pulassa. Meillä on tunnetusti Euroopan vanhin autokanta ja parannusta siihen ei ole luvassa. Siitä pitää huolen meidän autoverotuksemme. Nykyinen autokanta tuottaa hiilidioksiini päästöjä oman arvioni mukaan keskimäärin 150-300 gr/km. Tänään EU on asettanut uusien autojen päästörajaksi 95 gr/km. Uusien autojen hinnat ovat kuitenkin karanneet kansalaisten kynsistä. Erityisesti tämä koskee suurten kaupunkien ulkopuolella olevaa seutua. Miten siis selvitä autoilun oslta tämän tavoitteen saavuttamiseksi? Tässä Antti Rinteen hallitukselle yksi keino.

Valtion tulisi ostaa kaikki vanhat autot välittömästi liikenteestä. Tilalle myytäisiin uusia päästönormit alittavia autoja. Valtio poistaisi uuden auton hankinnan yhteydessä autoveron ja monia muita kustannuksia leikattaisiin. Autoilija saisi kulkemiseen uuden auton ja samalla hän alkaisi maksaa valtion kadottamia miljoonia takaisin kulutuksellaan. Halvan auton sijasta kulutusta rahastettaisiin. Näin se joka ajaisi paljon, maksaisi enemmän. Valtio ei tässä menettäisi mitään. Päinvastoin. Hiilidioksiini päästöt leikkautuisivat välittömästi. Suomen autokanta siirtyisi Euroopan vähäpäästöisimmäksi.

Hallitukset ovat kautta aikain olleet Suomessa tavattoman kekseliäitä laatiessaan lakeja autoilijan kurittamiseksi. Tämä uusi tilanne saisi ministeriöiden hörökorvat innostumaan. Komiteat istuisivat aikansa ja uusia innovaatioita sataisi kansalaisten tietoisuuteen.

Yksi olisi esimerkiksi kuoppavero. Suomen tiestö on täynnä kuoppia. Niiden täyttämiseen tarvitaan rahaa. Uudella digitekniikalla autot pakotettaisiin reaaliajassa ilmoittamaan digitaalisesti, kuinka monta kuoppaa se on kolunnut.

Tällä tavoin Rinteen hallitus toteuttaisi lupauksensa autoilun osalta.

Avainsanat: rinteenhallituksenilmastolupaus, motivat, uusienautojenpäästönormi, uusiutuvadieselpolttoaine