Satunnaiset kuvat

Kesä ja virtaava vesi

Uusimmat

Blogin arkisto

280 Muistakaa köyhien asia

Torstai 27.12.2018 klo 10:37 - yrjöpoeka

Joulu oli ja meni. Rauhallista yhdessä oloaikaa. Ei kuitenkaan kaikkialla. Helsingin alueella aikuinen mies, ilmeisesti isä, surmasi pienen poikansa. Tappeluita siellä täällä ja poliisin antamia kyytejä rauhalliseen jouluselliin. Sellissä on vain usein käytetty patja kolkossa tilassa. Palokunta sammutteli liikaa lämmenneitä taloja ja mukana jokunen autokin. Eli kohtuullisen normaalia elämänmenoa. Väkivalta ei kuitenkaan ole koskaan normaalia.

Joulun alla pääministeri ilakoi hallituksen tekemällä tilastollisella ihmeellä. Pääministeri aikoi sulkeutua sitä ilakoimaan omaan autotalliinsa. Hänellä on ilmeisesti se amerikkalainen miesluola siellä. Kaiken pitäisi siis olla hyvin. Näin ei kuitenkaan ole ja siitä on erittäin ansiokkaasti kirjoittanut Sakari Timonen, paremmin tunnettu uuninpankkopoikana. Näitä joulunajan juttuja kannattaa jokaisen ajatuksen kera lukea. Pääministerillä ja hallituksella on käytössään omiin tarkoituksiin soveltuvat tilastot. He eivät halua tutustua siihen oikeaan arkitodellisuuteen. Työttömyyteen ja suoranaiseen nälkään.

Helsingissä ovat leipäjonot jo todellisuutta. Ihmisten on ollut pakko sulkea häpeä pois, koska nälkä pakottaa heidät siihen. Pelkään pahoin, että Timonen ennustaa kirjoituksessaan oikein. Pian alkavat virkaihmiset laskea, kuinka paljon köyhät ovat saaneet ruoka-apua. Sen jälkeen köyhiltä karsitaan se viimeinenkin rahallinen tuki. Hallituksen tekemät toimet työttömien ja köyhien luusereiden syyllistämiseksi ovat kantaneet niin hyvin, että syyllistämisestä on jopa mediassa tullut jo arkipäivää. Sipilä voi vielä tämän talven aikana todeta, että köyhien elossa pitäminen ei ole enää hallituksen ja eduskunnan tehtävä. Vapaaehtoiset saavat tehdä sitä mikäli kokevat kutsumusta.

Olin joulun alla mukana yksinäisten joulun järjestelyissä kotikunnassani. Paikalle suorastaan tulvi väkeä ja kaikki tilat olivat todella viimeistä sijaa myöten täynnä. Se palaute jota olen saanut, kertoo kuinka heillä ei ole varaa itsellä järjestää mitään jouluista ateriaa. Eräs iäkäs henkilö kertoi siitä häpeän tunteesta, kun hän tuli tilaisuuteen. Hän myös sanoi, että hänelle oli helpotus nähdä, ettei hän ole tunteensa kanssa yksin. Samalla hän iloitsi siitä, että oli tullut ja saanut nauttia yhdessäolosta kiireettömässä seurassa. Niin hän kuin moni muukin kertoi, että he saivat kokea olevansa muiden kaltaisia ja tärkeitä. Vapaaehtoisille tämä on paras kiitos. Ainoa mikä huolettaa hyväntekemisessä on se, mitä ”hyvää” autotallin kiitostilaisuudesta pullahtaa ulos.

Yhdeksän (9) euron päiväpalkasta on tullut uusi normi. Pätkätöistä on tullut uusi normi. Kerjäämisestä on tullut uusi normi. Ruokajonoista on tullut uusi normi. Uusi normi on tullut myös siitä, että sadoille tuhansille nuoremmille suomalaisille ei kerry näistä töistä minkäänlaista eläkettä. 1990-luvun laman seurauksena saimme maahan valtavan määrän köyhiä, jotka menettivät kaiken omaisuutensa pankkien pelastamiseksi. Se köyhyys on peritynyt ja nyt näyttää tilanne samalta. Jälleen uusia sukupolvia siirtyy pysyvästi ruokajonoihin.

Samaan aikaan Suomi vaurastuu entistä enemmän ja kansallisvarallisuus jakaantuu pienen ihmisjoukon käytettäväksi. Sen eliitin, joka nimittää työttömiä ja köyhiä ruokajonojen ihmisiä työhaluttomiksi luusereiksi. Mitä enemmän meillä on köyhiä, sitä varmempaa on se, että nälkä ajaa ihmiset vielä kadulle. Santeri Alkio sanoi: muistakaa köyhien asia.

Sipilä on sen unohtanut autotallissaan.

Avainsanat: muistakaaköyhienasia, santerialkio, sakaritimonen, uuninpankkopoika, kerjääminenonuusinormi