Satunnaiset kuvat

Aamu Tenolla

Uusimmat

Blogin arkisto

078 Lasten ääniä ja kokoontumisajoja

Maanantai 13.6.2016 klo 13:43 - yrjöpoeka

Mukava viikko takana. 2 iloista lastenlasta vietti kesäloman alkua mummolassa. Ikääntyessä näkee paljon paremmin, kuinka lapsi kasvaa ja kuinka lyhyt se lapsuus oikein on. Omaa lapsuutta muistellessa kesät olivat pitkiä ja ajankuluminen hidasta. Mitä enemmän ikää on tullut, sitä lyhyemmiltä vuodet tuntuvat.

Itselleni ja vaimolleni lastenlapset ovat äärimmäisen tärkeitä ja rakkaita. Meille on tärkeätä tarjota lastenlapsille mummola, jossa välittämistä ja rakkautta ei piilotella. Välillä on ääntä ja mekastusta, mutta olen lapsille sanonut, että mummolassa saa tarvittaessa huutaa. Se on kummallista, että kun on lupa, ei sitten jatkuvalle huudolle löydy enää tarvetta.

Eilen lapset läksivät äitinsä kanssa kotiinsa. Illan aikana piti oikein kuunnella, talo oli niin hiljainen. Kukaan ei pomottanut ukkia, pienimmällä on taipumusta siihen. Ei kuulunut käskevää huutoa, mummu. Ei juoksu ääniä, ei kolinaa lelujen lennelleessä ympäriinsä. Ei tyttöjen keskinäistä kinastelua. Ei elämän ääniä. Vaikka nautin hiljaisuudesta ja yksin olosta, siitä huolimatta lasten äänet tuovat taloon elämää.

Toisaalta on todella mukava aina tauon jälkeen kohdata. Silloin on tunnetta molemmin puolin. Ikävä on poispyyhitty.

Viikonlopun aikana oli useilla puolueilla vuosittaiset kokoontumisajot, eli puoluekokoukset. En ehtinyt ainuttakaan niistä seuraamaan. Ei kyllä isommin kiinnostanutkaan. Nyt olen lueskellut uutisvirrasta kommentteja ja arvioita, mikä muuttuu. Eilen iltana katsoin ensimmäiset uutiset ja kuuntelin, kuinka Orpo aloitti väkevästi kuten Stubb on aina tehnyt. Varsin sujuvasti tuli ilmoille minä sana. Lienee kokoomuksessa itsestäänselvyys korostaa , kuinka minä laitan homman kuntoon.

Ruotsalaiset ja vasemmistoliitto laittoivat naiset asialle. Mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan puolueiden kannatus liikahtaa. Vasemmiston Merja Kyllönen teki mielestäni täydellisen flopin, kertomalla julkisesti Timo Soinin olevan tantraseksin tarpeessa. Selittely jälkikäteen ei enää pelasta, mielikuva sanomisesta on syntynyt. Värikkäänä puhujana tunnettu Kyllönen olisi voinut valita puhumisareenan hieman toisin. Jossakin kaljakuppilan hämärässä, tuollainen puhe ei olisi liikauttanut ketään. Nyt se löi silmille.

Perussuomalaiset pitivät myös omat kokoontumisajonsa. Heidän kokouksensa jäi median huomion ulkopuolelle, koska siellä ei valittu henkilöitä puoluejohtoon. Mielestäni huomion varasti Seinäjoella järjestetty Suomen Sisun järjestämä tapahtuma. Samaan aikaan kaupungissa oli valtapuolue keskustan puoluekokous. Sisun isännöimässä tapahtumassa jaettiin ilmaisia ämpäreitä. Sakari Timonen kirjoitti mielestäni hyvin osuvasti, kuinka tämä ääriliike on kuivahtamassa pikkujoukon höperehtimiseksi. Valitettavasti pääagitaattori Immonen on kansanedustaja Perussuomalaiset puolueessa.

Immonen syö myös perussuomalaista puoluetta tyhjäksi. Mutta sitä ei uskota vielä. Seuraavat vaalit sitten kertovat tosiasian suunnan muillekin. Valitettavasti se on silloin myöhäistä. Näidenkokoontumisajojen sanoma voidaan tiivistää seuraavasti:

Jokainen saa sitä mitä ansaitsee. Kokoomus minän. Vasemmisto tantraseksin. Perussuomalaiset ämpärin.

Avainsanat: lastenlapsetmummolassa, tantraseksijatimosoini, suomensisunmuoviämpäri

063 Missä mennään Kainuun-sote

Sunnuntai 9.11.2014 klo 20:46

Isänpäivänä olo on aina joutilas ja vatsa täynnä kaikenlaista pöperöä. Sopivasti ulkoilua päivän mittaan, jotta ruoka maittaa. Aamusella ensiksi kahvia ja kakkua. Lastenlasten iloisia ääniä ja siinä itse kaiken keskipisteenä. Lasten iloa kakusta ja muista herkuista on mukava seurata. Iltapuolella olo oli niin joutilas, että päätin tutkailla jotakin tilastoja. Ja mitä silmieni eteen pullahtikaan?

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos tuottaa tilastoja nimensä mukaisista aiheista. Niinpä silmieni eteen putkahti mielenkiintoisia tilastoja. Otin tutkimukseni kohteeksi terveyden- ja vanhusten huollon tarvevakioidut menot sairaanhoitopiireittäin. Mielenkiintoni heräsi, kun vertasin tilastoa vuodelta 2009 samasta aiheesta ja vertasin sitä seuraavaan vuoden 2012 tilastoon. Mittarina käytetään indeksi lukua, mutta vertailun saa myös euroina.

Indeksiluku on 100 ja siitä alaspäin oleva pienempi luku on se tavoiteltavin, silloin kuluu vähemmän euroja/asukas. Kainuun sairaanhoitopiiri oli vuonna 2009 indeksiluvussa 91. Seuraavassa tilastossa 2012 se oli noussut lukuun 100. Lukema on todella huolestuttava, koska hallintokokeilun aikana Kainuu esiintyi rintakaarella siitä, kuinka edullisesti me olemme sairaat ja vanhukset hoitaneet. Ottakaa muutkin opiksi oli silloin sanoma.

Naapurimme Pohjois-Pohjanmaa on kulkenut päinvastaiseen suuntaan. Siellä luku oli 2009 indeksissä 100, nyt siellä on kustannukset laskeneet lukuun 93. En oikein ymmärrä mitä on Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollossa nyt tuossa välissä tapahtunut? Luku aukenee jokaiselle paremmin kun puhutaan euroista. Kun vuonna 2009 nettomenot/asukas oli Kainuussa 2091 euroa, ovat kustannukset humahtaneet rajusti ylöspäin vuonna 2012, ollen 2509 euroa/asukas.

En ole Kainuussa nähnyt, enkä kuullut mitään selitystä asialle. Väestörakenteessa ja sairastuvuudessa ei minun mielestäni ole tapahtunut mitään dramaattista. Minusta kuntien on saatava selvitys asialle, koska kunnat maksavat viimekädessä kaiken. Juuri nyt on ajankohtaisena asiana Kainuussa Uusi-Sairaala hanke, johon otetaan velkaa enemmän kuin 100 miljoonaa euroa. Siksi olisi syytä pikaisesti selvittää, mitä Kainuun sotessa tapahtuu. Ja tapahtuuko Kainuun väestössä jotakin todella poikkeuksellista. Voiko tapahtunut vaikuttaa sairaala hankkeeseen ja millä tavoin?

Onko Kainuun-sote ja soten-hallitus nyt ajantasalla? Onko soten-hallitus ehtinyt pohtia miksi indeksi luku on niin merkittävästi muuttunut huonompaan suuntaan? Nyt ei kannata hyväksyä sotejohtajan selitystä siitä, että Näljängän mummolle on asennettu kallis proteesi ja Iivantiiran pappa oli kalliissa leikkauksessa ja että Oulu laskuttaa niin ja näin. Nyt on selvitettävä, onko jotakin tapahtunut organisaatiossa? On löydettävä syy ja selitys sille, mikä on aiheuttanut muutoksen huonompaan suuntaan kolmessa vuodessa!

Avainsanat: terveydenjavanhustenhuollontarvevakioidutmenot, näljängänmummo, iivantiiranpappa,

058 Syyslomaa

Sunnuntai 26.10.2014 klo 20:37 - yrjöpoeka

Kulunut viikko on ollut oikein antoisa. Erityisesti kun sitä katsoo isovanhemman roolista käsin. Ilona ja Alisa olivat muutaman yön seudun mummolassa isänsä kanssa. Aluksi oli oikein äreän tuntuinen pakkanen ja runsaasti lunta. Sitä oli lasten riemukasta heitellä. Lumiukon teosta emme voineet edes haaveilla. Lunta ei lasten kotipihalla Kajaanissa ollut kuin hieman pölynä nurmikolla. Jostakin kumman syystä päivät hupenevat lasten käydessä ihan käsittämättömällä nopeudella. Lasten läsnäollessa ei tarvitse miettiä maailman menoa. On oltava läsnä tässä ja nyt. Nautin siitä roolista!

Moni asia sai väistyä menoistani. Metsästyksen pariin ei kannattanut edes haaveilla. Päivät kuluvat lasten parissa siihen tahtiin, ettei niitä hetkiä kannata hukata. Kalenteria oli siivottava ja se toi myös itselle kaivattua syyslomaa. Sain kaikessa rauhassa jättää tulevan talven ja kevään suunnittelun sivummalle. Vain yhtenä iltana kävin kokoustamassa Kajaanissa. Sen kokouksen antiin palaan tulevan viikon lopulla. Kyseinen kokous muutti huomattavasti oman tulevaisuuden suunnittelua. Siksi pidin lasten mummolan vierailua itselle ja vaimolle erittäin tarpeellisena

Syysloma todella päättyy viikonvaihteen jälkeen. Ensimmäisenä loman lopettajaisena on kunnanvaltuuston retki Pudasjärvelle. Parin päivän aika on täynnä tiivistä ohjelmaa, alkaen tutustumisella Pudasjärven runsaaseen puurakentamiseen. Valtuustoretken tärkein asia on päivittää kunnan elinkeinopoliittinen ohjelma. Elinkeinopolitiikan pitäisi olla jokaisen valtuutetun sydämen asia. Valitettavasti jokin este on tullut peräti 10:lle valtuutetulle. Mielestäni se on paljon 35:stä valtuutetusta. Aikaa valtuustoretken suunnitteluun on ollut keväästä lähtien. Todella valitettavaa.

Tämä syysloma oli monella tapaa merkittävä. Lastenlapset, yhdessäolo, yllätykset. Viimeisin yllätys tuli juuri tänään, syysloman päättyessä.

Partiolaisten tunnuslauseena on, ”Ole valmis.” Tuo tunnuslause sopii juuri menneeseen viikkoon ja tähän päivään erityisen hyvin. ”Olen valmis!”

Avainsanat: koululaistensyysloma, ukinjamummonrooli, suomussalmenelinkeinopolitiikka, olevalmis

062 Ilona

Tiistai 6.12.2011 klo 12:44 - yrjöpoeka

Viikonloppu oli todella mukava ukin silmin katsottuna. Ilona toi todella elämää ja eloa taloon. Koko ajan hereillä ollessa oli meno päällä, hiljeni hieman lastenohjelmien aikana. Leipomista, askartelua ja yhdessä oloa ja jatkuvaa kysymystulvaa. Siitä on pieni tyttö tehty.

Saimme viikonlopun aikana myös uutta lunta ja siitä rakensimme yhdessä lumiakan pihalle. Siinä se nyt vahtii taloon tulijoita kynttilälyhty kädessään.

Ikävä jäi taloon ja odotamme uutta vierailua.

hpim5256.jpg

Avainsanat: tyttärentyttö, ukinjamummononnea, lumestaaskartelua, yhdessä

134 Hyviä uutisia maailmalta ja myös lähempää

Torstai 14.10.2010 klo 22:05 - yrjöpoeka

Hyvien uutisten ehdoton kärki on Chilen kaivosjutun päättyminen onnellisesti. Kerta kaikkiaan hyvä juttu ja sitä seurasi taatusti iso joukko ihmisiä kaikkialta maailmasta. Toivottavasti Chilen kaivosmiehet saavat oikeasti parannuksia oloihinsa, hyviä lupauksia on annettu.

Kaivoksen reiälle on jo keksitty meillä suomessa todella hyvää käyttöä ja keksijänä on sanomalehti Kalevan piirrostaiteilija Jari. Katsottuani kuvaa ja luettuani sen sanoman, mykistyin hetkeksi. Kunpa pystyisin itsekin kuvaamaan ajatukseni yhdellä kuvalla ja oivaltamaan olennaisen? Onneksi on muutamia hyviä, joita aina seurailen. Jari on paras poliittisen satiirin osaaja ja hyvien naurujen antaja on Mummo-sarjakuva. Näitä katsellessa maailma aina tuntuu paremmalta paikalta!

Hyviä uutisia tulee koko ajan myös tukijoiden rintamilta ja nyt olen saanut iloita muutamasta todella hyvästä mukaan tulijasta. On todella mukava saada aktiiviseen tekemiseen innostuneita tekijöitä ja joilla on halua toimia perussuomalaisen politiikan puolesta. Tukijoitani tulee näkymään kampanjan aikana eri tilaisuuksissa ja heitä on kaiken ikäisiä. Innostuneet ihmiset ympärillä saavat oman vireen paranemaan huomattavasti.

Tänään olen saanut vastailla erinäisiin posteihin ja sivussa olen vaihdellut talvirenkaita, ensin asuntovaunuun ja sitten autoon. Sähköposti on todella vinkunut välillä, paljon on mukana roinaa ja aivan roskapostia. Onneksi ne saa hävitettyä vaivattomasti ja niistä ei kerry jätevuorta muualle kuin bittiavaruuteen.

Omasta lähipiiristä kuuluu myös oikein hyviä uutisia ja ne saavat hyvän mielen paranemaan entisestään. Ilona tyttö Kajaanissa odottelee huomista ja ukin ja mummon tapaamista. Odottaminen ei ole yksipuolista, taitaa olla niin, että me odotamme näkemistä enemmän.

Sain tänään loppuun kirjoitukseni, joka käsittelee Kainuun hallintomallin tulevaisuutta. Nyt juttu on hautumassa ja sitten toivottavasti jokin lehti julkaisee jutun kansalaiskeskustelun pohjaksi. Hallintomallia hehkutellaan hallinnon suunnasta, kansalaisten suunnasta tuleva hehku on puolestaan kasvojen punerruksesta johtuvaa. Olen vakavasti alkanut miettimään, että hallitus teki hyvän ratkaisun hylätessään mallin vakinaistamisen. Nyt on aloitettava erilaisten tutkimustulosten etsiminen erilaisista tilastoista ja KELA on julkaissut hyvin paljon sellaista, joka on todella lukemisen arvoista. Esimerkiksi käynevät Hyvinvoinnin turvaamisen rajat ja Hyvinvointijärjestelmän muutos ja suomalaisten mielipiteet 1996 - 2006. Nämä ovat erinomaista iltalukemistoa ja aiheuttavat paljon pohtimista siitä, mihin oikein olemme menossa? Erityisesti minua mietityttää hallinnon hellimä ajatus kansalaiskuulemisesta. Kaiken muutoksen takana on ollut viime vuosina, olla ottamatta huomioon kansan ajattelua ja heidän halujaan. Sujuvapuheiset ekonomit ja maisterit ovat vieneet Suomea kuin pässiä narussa. Heidän elämänkokemuksensa arjen osalta on oman äidin leipomat pullat, oikeasta työstä he eivät ole nähneet edes unta. Näistä pullan syöjistä Suomi on viime vuosina tehty.

Nyt on kuitenkin näkyvissä ilman sammakkoakin, että perussuomalainen tuuli on nousemassa ja se on voimakkaimmillaan ensi vuoden keväällä. Tämä on kaikille todella hyvä uutinen ja ne jotka uutisen takia häipyvät Chileen, voi toivottaa onnellista matkaa.

 

Avainsanat: chilenkaivostuma, porausreiänuusiokäyttö, innovaatiosuomesta, tukiryhmäkoostumus, ukinjamummononni, kainuunhallintokokeiluntulevaisuus, hyvinvoinninturvaamisenrajat, pullansyöjät, perussuomalainentuuli

205 Hyvä elämä, mitä se on?

Perjantai 4.12.2009 klo 21:14 - yrjöpoeka

Hyvää elämää on se, kun Ilona tyttö tuli pitkästä aikaa hallinnoimaan ukkia ja mummoa. Viimeksi nähdessämme, minua jäi surettamaan tyttöä vaivannut ikävä. Viikonlopun aikana on mahdollisuus poistaa osa ikävää.

Tänään on muutoinkin ollut todella hyvä päivä, on ollut mahdollisuus jutella hyvin erilaisten ihmisten kanssa. Lieneekö joulunalus aika, joka saa ihmiset todella hyvälle tuulelle? Oli miten oli, tapaamisista jäi todella hyvä mieli. Kaiken lisäksi Kultaisen Kukon lounaalla oli oikein hyvää maksa ruokaa ja hyvä pöytä seura kruunasi kokonaisuuden.

Postilaatikko oikein pursui paksuja kokous kirjeitä, lukemista viikonlopulle piisaa. Vuodenvaihteeseen liittyvät tärkeimmät kokoukset, päätetään seuraavan vuoden talousarviosta. Se tietää pitkiä kokouksia, jokaisen valtuutetun, joka ei ole hallituksessa tai lautakunnissa, on sanottava oma painava sanansa. Omasta mielestäni, huolimatta kaiken kattavasta lamasta, sosiaali- ja terveyspuolen talousarvio on kohtuullisen hyvä. Siinä on otettu huomioon myös kansalaisten toiveita, syyskesällä pidetyn kuulemisen pohjalta. Toivottavasti ne kansalaisia kuohuttaneet asiat saadaan korjattua, jotka eivät vaadi suoranaista rahaa, vaan kyseessä on enemmänkin asenteissa olevia vikoja. Niitä asioita seurataan lautakunnan taholta tulevana vuonna ja uskon myös koneiston ottaneen opiksi menneistä vuosista.

Tytön kilkatus kuuluu talon joka sopesta ja kysymyksiä mummolle riittää. Nyt on lopetettava kirjoittelu ja otettava oma osansa hyvästä elämästä.

Lapsenlapsi on sitä, hyvää elämää.

Avainsanat: ilona, mummo, ukki, ikävä, joulunalus, talousarvio, kilkatus, hyväelämä

189 Isänpäivä

Sunnuntai 8.11.2009 klo 20:21 - yrjöpoeka

Venyttelin sängyssä aamusella ja odottelin kahvin valmistumista ja silloin soi puhelin. Ilona soitti ja kysyi heti, kuinka pian me olemme hänen luonaan. Eilen iltana lupasin Ilonan soitellessa, että me käymme mummon kanssa isänpäivän ajelulla Kajaanissa. Ennen kuin ehdimme Kajaaniin, ehti puhelin välillä soimaan ja kysymys oli aina, joko kohta olette täällä?

Aamukahvi yhdessä vaimon ja poikani kanssa avasi päivän ja sain todella lämpimät ja haluamani pituiset villasukat. Oikeata villaa ja vähän vanutettuna, ovat olleet jalassani kokopäivän. Levottomat jalat nauttivat olostaan ja sukkien tekijälle on annettava kiitokset, hyvät on!

Hyrynsalmen ja Suomussalmen kuntien rajalla oli sitten selkeä raja, jossa talvi muuttui etelän loskaiseksi suolatun tien takia. Miksi ei anneta oikean talvikelin vallita pohjoisessa, samalla säästettäisiin luontoa. Takaisin palatessani oli auto käytettävä pesulla, auto oli todella loskainen, kattoa myöten. Ylävesillä oli todella normaali talvinen keli ja autot säilyvät täällä puhtaana. Suolan käyttö pitäisi kieltää, ei muuta voi sanoa.

Lyhyellä reissulla on se huono puoli, että leikit jää aina kesken. Niin kävi tänäänkin, mutta onneksi kakkua oli lievittämässä pahaa mieltä. Kakku on hyvää, kun sitä saa syödä harvoin.

Huomenna on edessä arki ja nyt on valmistauduttava alkavan viikon kokouksiin. Tulevalla viikolla on ilmojen puolesta mahdollisuus käydä kuljettamassa suksia ylävesien metsissä. Uutta lunta on tullut viime vuorokauden aikana ja sinisen hämäryyden hetkiä riittää.

Avainsanat: isänpäivä, ilona, mummo, kajaani, villasukat, levottomatjalat, suolatuttiet, ylävesi, uuttalunta