Satunnaiset kuvat

Orpo  ja Varo

Uusimmat

Blogin arkisto

065 Juhlista toiseen

Tiistai 10.5.2016 klo 19:00 - yrjöpoeka

Sain olla mukana oman syntymä- ja asuinkyläni Piispajärven äitienpäivän juhlassa. Juhla oli monella tapaa erityinen. Edellisestä äitienpäivänjuhlasta oli vierähtänyt peräti 17-vuotta. Siihen asti koululla oli järjestetty opettajien ja oppilaiden toimesta juhlat. Kun pitkäaikaiset opettajat siirtyivät eläkkeelle, loppuivat myös koulun ja kylän yhteiset äitienpäiväjuhlat.

Koulu suljettiin vasta viime syksynä, eli koululla oli toimintaa. Valitettavasti uusi aika oli tullut kylälle ja uudenajan opettajat. Heille oli tärkeämpää käydä koululla töissä. Uuteen aikaan kuului se, etteivät opettajat enää asuneet koululla. Heillä oli kiire töiden jälkeen kuntakeskukseen. 17-vuoden aikana koululla toimi opettajina lukuisa joukko miehiä ja naisia. Koulua oli pidetty aina kylän keskuksena ja yhteisenä juhlapaikkana. Nyt se oli 17-vuotta pelkkä työpaikka.

Kyläseura sai kunnalta luvan järjestää tyhjillään olevassa kiinteistössä juhlat ja ne olivat todella onnistuneet. Juhlapaikalle oli saapunut myös kylän pitkäaikainen opettaja, Simo Viinikkala. 17-vuoden tauon jälkeen hän sai jälleen seurata äitienpäivänjuhlaa. Nyt hän oli vaimonsa kanssa vieraana juhlissa. Iäkkäät kyläläiset ottivat entisen opettajan ilolla vieraakseen. Juhlasali oli täynnä ja miehet saivat hoitaa tarjoilun.

Oma roolini oli olla kutsuttuna juhlapuhujana paikalla. Puheen pidin. Se oli sekoitus omia muisteluita entisiltä ajoilta. Koululaisena, isänä ja yhtenä oman kylän aktiivina koettuja äitienpäivän juhlia. Puheeni on luettavissa edellisessä blogissani.

Juhlaa oli myös äitienpäivää edeltänyt viikonloppu. Helatorstaina tulivat lastenlapset, Ilona ja Aliisa äitinsä kanssa mummola vierailulle. Todella upeat ja aurinkoiset säät suosivat meitä. Grilli lämpeni jokapäivä ja samoin sauna. Juuri äitienpäivän alla oli mieleenpainuvaa nähdä mistä se äitiys tulee. Teki hyvää kaikille ja myös minulle olla poissa tietokoneen ääreltä. Kirjoittaminen jäi vain puheenkirjoittamiseen.

Luulin juhlien olevan nyt lopussa, mutta ei. Avaat minkätahansa tiedoitusvälineen , niin ne ovat täynnä jääkiekkoa. Itse en siihen hysteriaan osallistu ja televisio saa puolestani olla otteluiden aikana joko kiinni, tai toisella kanavalla. Pidän hysteriana tämänkaltaista hypetystä eräästä nuoresta kiekkoilijasta. Jokaisessa uutiseessa pohditaan kuka varataan ensiummäisenä NHL:n miljoonia tienaamaan.

Katsojatilastojen mukaan peräti 2.6 miljoonaa suomalaista seurasi USA – Suomi ottelua. Vaikka asun ikääntyvän kunnan alueella, niin otteluiden vaikutuksesta kylä autioituu. Facebook hiljenee hetkeksi. Sitten se alkaa. Mekastus siitä kuka teki maalin ja millä tavalla. Sitä päivitystä sitten tykätään urakalla. En uskalla ajatella sitä mahdollisuutta, että Suomen joukkue voittaa maailmanmestaruuden.

Suomi taatusti sekoaa. Suomi sekosi jo nuorten MM-kisoista ja sen tuomasta mestaruudesta. Toivottavasti kisoissa joukkue kokee myös tappioita. Saisi noihin naamakirjan päivityksiin vähän vaihtelua.

Tämän juhlinnan kyllä suon muille. Onhan se vaihtelua vihapuheisiin ja kaduilla huuteluihin. Nyt huudetaan Suomi maailmanmestariksi.

Mutta rajat vuotavat. Suomalaiset pelaajat muuttavat ulkomaille. Ketä tilalle?

Avainsanat: piispajärvenkoulusuomussalmi, nhlvaraustilaisuus, muuttoliikeulkomaille

082 Saammeko muuttua

Perjantai 16.10.2015 klo 15:15 - yrjöpoeka

Olen saanut muutamia tulikivenkatkuisia puheluja viimeaikaisista kirjoituksistani. Kanssani myös keskusteltiin vakavasti muuanna päivänä. Kirjoitusteni perusteella olen vakavasti loukkaamassa puolueemme arvoja. Toiseksi minun takkini on nyt kuuleman mukaan kääntynyt täysin nurinpäin. Itse en ole sitä huomannut. Pomppa on sama eilen ja tänään.

Sain moitteen siitä, että aiemmin olen ilmoittanut vaalilauseenani, että tätä maata ei myydä eikä vuokrata. Tämä pitää paikkansa. Silloin 2011 vaalien aikaan, vastustin ja vastustan yhä, maan ja kiinteistöjen myymistä venäläisille ”liikemiehille”. Nyt ovat muutkin lopulta havahtuneet siihen, että niissä kaupoissa piilee monia vaaroja. Mutta tällä vastustamisella ei ole mitään tekemistä nykyisen turvapaikkaongelman kanssa.

Olen edelleenkin erittäin maahanmuuttokriittinen. Olen aiheesta kirjoittanut vuosien mittaan ja minun kantani on edelleen sama. Meidän on tehtävä kuten Uusi-Seelanti tekee. Maahanmuuttoa on kannustettava ja samalla edellytettävä, että tulijat ovat nuoria ja valmiiksi koulutettuja. Myös englanninkieli on välttämätön ja Suomen kieli takaisi heti kansalaisuuden.

Muuttoa me tulemme tarvitsemaan aivan samoista syistä kuten Uusi-Seelanti. Meidän väestömme ikääntyy ja syntyvyys laskee edelleen. Hyvinvoinnin ylläpitämiseksi me tarvitsemme uutta koulutettua ja lisääntymiskykyistä väkeä. Uusi-Seelanti ja Australia myös aktiivisesti ovat vuosikymmenten aikana, hakeneet muuttajia nimenomaan Euroopasta. Tänään ei sekään enää ole siellä etusijalla. Ikä ja koulutus ovat etusijalla.

Perussuomalaisena aktiivina minun pitäisi yhden puhujan mukaan tukea puolueen vastustavaa linjaa. Minä katson kuitenkin itselläni olevan oikeuden määritellä, millä tavoin suhtaudun pakolaisiin ja turvapaikanhakijoihin. Maamme hallitus on todennut meillä olevan ongelma, turvapaikanhakijoiden suuresta määrästä johtuen. Samoin hallituksen suunnasta on viestitetty kunnille, että meidän on yhdessä selvitettävä tämä. Olen kuntapoliitikkona samaa mieltä.

Soittaja oli lukenut minun kirjoituksiani aiemmilta vuosilta ja sanoi minun muuttaneen linjaani. Totesin ja totean myös nyt, tämä aika tuo sellaisia muutoksia ja niin nopeasti, ettei vanhoilla asenteilla pärjää tänä päivänä. Muutosten keskellä on myös itse kyettävä muuttumaan. Viimeisen vuoden aikana jokaisella on ollut väistämätön pakko pohtia omaa suhtautumistaan Eurooppaa ravistelevaan muuttoaaltoon.

Minulle on uhottu, että minä tipahdan politiikasta pois kirjoitusteni ja kannaottojeni takia. Se on varmasti väistämätöntä, mikäli äänestäjät näin haluavat. Pelko putoamisesta on huolistani kaikkein vähäpätöisin. En ole vielä pohtinut vakavasti, mitä teen seuraavien vaalien aikaan. Onneksi minulla on vaihtoehtoja.

Ikääntymisestäni huolimatta, haluan elää oikeassa ajassa. En menneisyydessä.

Avainsanat: takinkääntö, muuttoliike, mennytmies