Satunnaiset kuvat

Kesä 2003

Uusimmat

Blogin arkisto

007 Tulevaisuuden puolueet

Sunnuntai 8.1.2017 klo 20:14 - yrjöpoeka

Koska harrastan politiikkaa ja toimin kunnanvaltuutettuna, tunnen suurta mielenkiintoa toisten puolueiden politiikan tekemisen seurantaan. Itselläni ei nyt ole mitään poliittista viiteryhmää loppukaudesta, toimin villinä ja vapaana. Tämän hetken näkyvin poliittinen puolue julkisuudessa ovat sosiaalidemokraatit puheenjohtaja kamppailun takia.

Itse olen mielenkiinnolla kuunnellut puheenjohtajaehdokas Harakan pohdintaa menneisyyden puolueesta. Valmistuneet tutkimukset ovat karua luettavaa jokaiselle puolueelle. Nuoret eivät tunne kiinnostusta toimimiseen poliittisessa järjestössä. Ainoastaan vihreiden nuoret, ne ikuiset yliopisto-opiskelijat menestyvät tässä. Heillä on selkeästi nuorempi julkikuva kuin millään muulla puolueella. Sillä on vaikutuksensa, kun nuori pohtii, mikä puolue?

On aivan toista tehdä yhteistyötä sellaisessa ryhmässä, joka elää tätäpäivää ja hallitseen tulevaisuuden tekniikan. Vanhoilla puolueilla julkikuva näyttää siltä, että noin 60 – 70 vuotiaat ukot puuhaavat siellä. Mitä nyt muutama senioriluokan tyttö siellä sivummalla, vaikkapa kahvinkeitossa ja laulukuorossa. Kaikkien puolueiden perusjärjestöt ovat eläkeläiskerhoja.

Siksi olen kuunnellut Harakan puheita ja seurannut muiden reaktioita hänen esittämiinsä väitteisiin ja lukuihin. Rinne heilutteli paksua paperinippua ja esitteli sitä puolueen tulevaisuuspaperina. Ei kertonut, minkä ikäiset vanhukset sitä oikeasti pohtivat ja millaiselle ikäluokalle se on suunniteltu. Tämän päivän ja tulevaisuuden nuori on valmistautunut kokonaan toisenlaiseen maailmaan kuin nämä vanhukset.

Miun ikäiseni ja vanhemmat suunnittelevat tulevaisuutta nuorille sellaiselta kokemuspohjalta, joka elää vain muistoissamme. Tämänpäivän nuori valmistautuu pätkätöihin ja kokemaan useita erilaisia ammatteja elämänsä aikana. Ammatit todellakin vanhenevat jopa kymmenen vuoden välein. Siksi iäkkäiden pohdinta menneisyyden ammattiyhdistyksen painolasti harteillaan, ei varmasti puhuttele nuoria.

Keskustan ja kokoomuksen ongelmana on myös sama painolasti. Iäkkäät pitävät lankoja käsissään ja muutama nuori sinnittelee joukossa. Julkikuva näistäkin puolueista on eduskuntaa myöten se, että seniorit kokevat itsensä korvaamattomiksi. Jokainen voisi itse tykönään pohtia, mitä annettavaa on sellaisella kansanedustajalla, joka on istunut eduskunnassa 30 – 40 vuotta ja jopa enemmän. Sillä vielä kehuskellaan. Jokainen pitkään samaa työtä tehnyt on kokenut urautumista ja sitä juuri näkee tänään eduskunnassa.

Menneisyyden painolasti ei aina ole pahasta, mutta tänään tulevaisuus muuttuu niin nopeasti, etten oikein usko kaikkien pystyvän hahmottamaan mitä se vaatii lainsäätäjiltä. Mitä se vaatii tulevaisuuden pohtimisen kannalta. Miten 60 – 70-vuotias voi ymmärtää tämän päivän nuorten tarpeet? Ei mitenkään. Tiedän itse ja olen kuullut sen lauseen jatkuvasti: ”Ei minun nuoruudessani. Nykyajan nuorista ei ole mihinkään.” Kuitenkin joudumme turvaamaan nuorten älykkyyteen ja osaamiseen tietotekniikassa. Se on mullistanut kaiken ja on yksi tulevaisuuden avaimista. Tietotekniikka ja älylaite.

Harakka on oikeassa. Meidän pitäisi oikeasti pohtia sitä, että vanhukset siirrettäisiin eläkkeelle eduskunnasta. Tätä hän ei ole suoraan sanonut, mutta luen sen rivien välistä. Muutoin ei julkikuva tulevaisuuden puolueeksi muutu.

Avainsanat: tulevaisuudenpuolue, timoharakka, picapica, anttirinne, tyttituppurainen, menneisyydenpainolasti, muuttuvatammatit