Satunnaiset kuvat

Kuusinki 28.6.2012

Uusimmat

Blogin arkisto

142 Murhayritys

Maanantai 24.8.2009 klo 12:00 - yrjöpoeka

Lähdin aamusella vaimoni kanssa ajelemaan polkupyörillä metsäautoteitä ja loppumatkan tulimme valtatie viitosta (E63) kotiin. Sää oli todella hyvä, lämpötila +13 ja täysin tyyni pilvinen sää. Oli todella mukava ajella hiljaisia metsäautoteitä kaikessa rauhassa, yhtään autoa ei siellä liikkunut. Ongelmat alkoivat heti valtatie vitosella, kaksi takaa tulevaa autoa ohitti meidät, juuri kun vastaantuleva auto oli kohdalla. Tämä on todella yleinen ilmiö ja se kokevat myös moottoripyöräilijät, jos ajavat kaistan oikealla reunalla.

Sitten saimme kokea sellaista joka oli mielestäni murhayritys! Ajoimme pitkää suoraa, takana näkyvissä puolitoista kilometriä tietä ja edessä melkein kilometri tyhjää. Takaa lähestyi matkailuauto, näin sen pyöräni peilistä. Auton riikkari alkoi soida jo puoli kilometriä ennen ja se soi koko ajan kohdalle saakka. Näin peilistä auton tulevan aivan kaistan reunaa ja se todella tuli, hyvä ettei sen sivu peili iskenyt minuun. Vaimo ajoi edellä ja oli kauhistuttava tunne, että auto osuu häneen. Heti meidän ohitsemme mentyään auto oli jo reunaviivan päällä. Reunaviivan sivulla on päällystettä enää noin 10 senttiä. Olimme molemmat niin järkyttyneitä, ettemme älynneet edes katsoa sen rekisterinumeroa. Tekisin tuosta tempusta varmasti rikosilmoituksen.

Olen monta kertaa ihmetellyt tuota autoilijoiden käytöstä polkupyöräilijöitä kohtaan. Autoilijan tavatessa poron maantiellä hiljennetään ja jäädään ihmettelemään siirtyisikö se pois tieltä. Polkupyöräilijän tavatessaan ajetaan aivan liian läheltä ohitse ja hiljentämättä vauhtia. Olen seurannut ilmiötä myös autonratin takaa ja se on joskus karmean näköistä touhua. Mikä meissä pyöräilijöissä ottaa niin pannuun? Eivätkä nämä aggressiiviset autoilijat pysähdy kertomaan, mikä oikein ahistaa.

Kirjoittaessani tätä, olen samalla pohdiskellut mitä pitäisi tehdä? Pitäisikö lopettaa kokonaan pyöräily ja ostaa isompi aggressiivisempi m….n jatke, jolla ahdistella pienempiään? Vai pitäisikö minun aseistautua, kohdatakseni liikenteen vaarat ja sen lieve ilmiöt? Millä tavalla voisin lisätä polkupyöräilyn katu uskottavuutta, paksummalla takakumilla ja nahkaliiveillä se varmasti lisääntyisi. Sitten se olisi jo moottoripyöräilyä ja kuntoilun kannalta menisin heikompaan suuntaan.

Avainsanat: murhayritys, polkupyöräily, aseistautua, nahkaliivit