Satunnaiset kuvat

pikku raisa iltapesulla

Uusimmat

Blogin arkisto

017 Tappamisen meininki

Tiistai 2.2.2016 klo 11:33 - yrjöpoeka

Eilinen päivitykseni sai puhelimen soimaan. En ole yksin ajatusteni kanssa siitä, että raiskaus tarinoita keksitään tietoisesti. Tarinoita käytetään hyväksi pelkojen lietsonnassa ja eräs soittaja kertoi pelon levinnee turhankin tehokkaasti. Soittaja kotikunnastani asui kerrostalossa ja kertoi naapureidensa olevan ahdistuneita. Ahdistus on tullut ulkomaalaisten pelosta ja kukaan ei kuulemma enää käy iltakävelyllä kylällä.

Uuninpankkopoika Sakari Timonen on ottanut myös kantaa aiheeseen. Lakimiehenä hän ei sitä ehdottaman varmasti sano, että tarinat ovat keksittyjä. Hän kuitenkin näkee asian samalla tavalla kuin minä. Tuntuu turhauttavalta että pelko on saanut tasaiset ihmiset valtaansa. Kuinka sitten, kun ensimmäiset pakolaiset sijoitetaan asumaan Suomussalmelle?

Otsikon aihe on sitten aivan toinen. Tappaminen tuli mieleen, kun kuuntelin ensimmäisiä uutisisa aiheesta. Suomessa ei tunnu onnistuvan hallituksilta mikään, vaan tuloksena on kansalaisten elämän vaikeuttaminen. Viimeisten vuosikymmenten aikana Suomessa on myyty kansallista infraa voittoa tavoitellen. Itsestäni tuntuu vaikealta ajatella, että myydään sellaista, joka merkitsee kuoliniskua kansalliselle huoltovarmuudelle. Tämä viimeinen myynti veroparatiisi yhtiöille koski sähköverkkojen omistusta.

Olen itse tuskaillut viimeiset kymmenen vuotta omakotiasujana sähkön hinnan muodostusta. Sitä mukaa, kun olen kehitellyt keinoja säästää sähköä, siirtomaksua nostetaan heti vastaavasti. Nyt siirtohintoihin on tulossa todella poskettomat korotukset. Millään sähkön säästöllä ei enää korotuksia peitetä. Onko niin, että jatkossa et kuluta itse sähköä, mutta maksat siirtomaksua?

Ministeri tason politiikot koettavat olla uskottavia ja kertoa kansalaisille, kuinka he tomerina selvittävät asiat. Valitettavasti he eivät voi asialle enää mitään. Yhtiöt toimivat itsenäisesti ja perustelevat korotukset selityksillään. Voi niistä keskustella, mutta se on kansalaisten kusetusta. Sähköverkkojen tulisi olla yhteiskunnan omistuksessa. Mielestäni se on ainoa oikea keino.

Fortum möi verkkotoiminnan kansainvälisille sijoittajille ja kääri siitä sievoiset voitot. Verkon ollessa yhtiön omistuksessa kerättiin asiakkailta maksujen sisällä tulevia verkon kunnostuksia. Uusi yhtiö paiskasi samoilla selityksillä todella rajut korotukset. Tavallinen kansa näkee näillä korotuksilla maksettavan johdon suuret palkkojen korotukset ja yhtiön voitot. Voittoa tuntuu tulevan hyvin, vaikka Suomi rypee taantuman suossa.

Kyllä nyt lypsävä lehmä todella tapetaan. Ainoastaan vihreät hykertelevät onnesta. Kun kansa ei pysty enää sähköä käyttämään, ydinvoimaloiden rakentamiselle ei ole enää tarvetta. Sitten sähköä tuotetaan auringolla ja tuulella. Toivottavasti säät suosivat kyseisiä sähköntuotanto keinoja?

Pitäisi kysellä syyllisten perään, mutta sillä ei taida olla vaikutusta. Vaaleilla valitut edustajamme ovat käyttäneet harkintaansa. Sen kanssa on elettävä. Millaisilta keinoilla tulevaisuudessa saadaan lämpö koteihin, kun puuta ei saisi polttaa? Oljyä ei saisi käyttää? Sähköön ei ole varaa? Kissan silittelyllä talot eivät lämpene.

Ainoa keino on aloittaa kapina. Muutoin me joudumme nahkurin orsille!

Avainsanat: pelkojenlietsonta, tappamisenmeininki, kissansilittely, nahkurinorsilla

021 Kauas äänet karkaavat

Tiistai 17.2.2015 klo 13:17 - yrjöpoeka

Keskitalven ajan ovat jotkin tahot hakanneet päitänsä yhteen. Hakkaaminen on johtunut siitä, että näille tahoille on kasvanut luja usko kaikkivoipaisuuteen ja omaan erehtymättömyyteen. Tätä puuhaa on tehty polittisten järjestelmien sisällä. Tavoitteena on ollut omien valta-asemien sementointi. Tässä puuhassa ovat äidin-pojat ja eriasteiset lentäjät hyvin menestyneet. Mutta, mutta ja tästä seuraa todella iso mutta?

Nämä poliittiset toimijat eivät usko, että heidän toimillaan olisi vaikutusta äänestäjien käyttäytymiseen. Valitettavasti heidän vakaa uskonsa on hiekalle rakennettu. Viimeviikkojen aikana nämä toimen miehet ja naiset ovat saaneet poistettua useita vastuullisissa luottamustehtävissä toimineita naisia. On huomattava vielä se, että heidän mandaattinsa on johtunut vaalituloksesta ja ja miesten ja naisten tasa-arvosta. Näiden naisten savustamisella eivät eduskuntaan pyrkivät satraapit siis usko olevan mitään vaikutusta!

Ensimmäinen vaikuttava isku tälle uskolle on nähty tänään maakuntalehdessä. Lisää on minun tietojeni mukaan vielä tulossa. Kaikki eivät varmasti halua olla julkisuudessa, mutta he seuraavat aika pitkälle Sankilammen linjausta. Oman puolueeni kokonaisvaalituloksen kannalta tämä on kohtalokasta. Tein oman ennusteen vaalituloksesta jo viime syksynä ja nyt se todella näyttää toteutuvan tarkalleen. Näille satraapeille tämä on kyllä aivan oikein. Yksikään heistä ei pääse kansanedustajaksi.

Yksi puolue nauraa jo valmiiksi. Sen ei tarvitse enää tehdä yhtään mitään. Kun vain pysyy hiljaa, ei ainakaan vaaranna millään tavalla vaalitulosta. Häkäpönttöauton omistajan pitää olla hiljaa ja puolueohjelmaa ei saa avata. Tätä on mukava seurata. Kerrankin saan seurata ja katsella sitä sivusta.

Tulee siinä hernekeitoille hintaa!

------------

Oli aivan pakko hieman päivittää juttua, koska tuon Sankilammen uutisoinnin kommentointi kertoo oleellisen. Kommentointi kertoo pysyvästä katkeruudesta eteenpäinpyrkiviä naisia kohtaan. Miehiä ei koskaan käsiteltäisi tällä tavoin. Sankilampi on viimeisen puolenvuoden aikana pyytänyt puoluetta tekemän päätöksiä Kajaanin ja Kainuunpiirin tilanteesta. Mitään ei ole tehty. Sankilampea ei ole erotettu puolueesta. Nyt hän joutuu itse sen tekemään pakon edessä, koska tukea ei tule. Ainoastaan piirin viimeinen puheenjohtaja Maarit Nurmi tuki häntä ponnisteluissa. Lopputulos on kaikkien nähtävissä. Naiset syrjäytetään ja sitten puhutaan katkerista naisista.

Ei meillä ole naisvihaa...

Avainsanat: hiekallerakennettu, nahkurinorsilla, jaanasankilampi, sipilänhäkäpönttöauto

017 Kainuun kunta osa II

Torstai 8.3.2012 klo 10:08


Kirjoitin edellisen kerran aiheesta 16.2. Koska tekemäni avaus maakuntalehden palstoilla 23.2 ei johtanut minkäänlaiseen keskusteluun, on aika avata sitä lisää.

Näen edelleenkin erittäin tärkeänä, ettemme hukkaa sitä oraalla olevaa osaamista maakunnallisesta ajattelusta. Valitettavasti viimeiset vuodet ovat ajautuneet kaaokseen ja erilaisiin valtapoliittisiin pyrkimyksiin. Kaiken lisäksi valtaosa kuntien luottamusjohdoista on ajautunut omien seiniensä pönkittämiseen ja kuntalaisten tarpeet ovat joutuneet sivuraiteelle. Sivuraiteelle on joutunut Kainuun mahtipuolue keskusta. Puolueen johdosta alkaen on siirrytty aktiiviseen kaiken mahdollisen vastustamiseen. Toisaalta se on ihmiselle hyväksi, nyt tiedämme missä he ovat. Nahkurin orsilla, sanoisi Lipponen.

Blogissani olen tuonut esille ajatuksen Kainuun yhteisestä elinkeinotoimesta, sitä ei ole tohdittu kommentoida yhtään missään. Jokainen elinkeinotoimen kanssa puuhaava haluaa pitää oman turvallisen kotipesän.  Sosiaali- ja terveystoimelta haluavat useimmat kunnat yhteistyötä, miksei sitten elinkeinotoimelta? Uskon siihen, että kokoamalla yhteen koko Kainuu, voisimme säästää monessa projektissa. Nyt jokainen kunta puuhastelee samansuuntaisten projektien parissa ja ne eivät pääse hyödyttämään muita kuin elinkeinojohtajia. Koska kyseessä ovat kainuulaisten kuihtuvat eurot, nyt on syytä etsiä mahdollisimman halpoja keinoja tuottaa yhteistä hyvää.

Yhteinen Kainuun-kunta antaisi mahdollisuuden pohtia koko Kainuuta vaivaavan tyhjenevien kiinteistömassojen hoitoon. Kunnat joutuvat jokainen vuosi miettimään, mitä tehdä tyhjenevillä kiinteistöillä. Yhteiseen kuntaan siirryttäessä kaikki  kiinteistömassa siirrettäisiin sitä varten perustettavan yhtiön hoidettavaksi. Yhtiön tehtävänä olisi hallinnoida ja myydä kaikki tyhjät kiinteistöt markkina hintaan. Mikäli jotakin kohdetta ei saada myytyä, se on purettava.

Suomussalmi on oikein hyvä esimerkki tällaisesta rakenteellisesta muutoksesta ja sen hallinnasta edes jotenkin. Viime vuosituhannen loppupuolella kunta joutui laittamaan ns. koipussiin kaksi kerrostaloa. Lopulta niitä mietittiin jo purettaviksi. Lopulta kokeiltiin, voisiko niitä myydä markkinahintaan. Nyt jokainen asunto on myyty ja ostajina ovat olleet, joko takaisin muuttavat eläköityneet Suomussalmelaiset, tai sitten aivan uudet muuttajat Etelä-Suomesta. Yhtiö sai kohteista vajaan kaksimiljoonaa euroa ja ne eurot ovat olleet todella tarpeen muiden käytössä olevien kohteiden remontoinneissa. Suomussalmella on edelleen valtava määrä tyhjiä kiinteistöjä odottamassa ja samalla rasittamassa kunnan taloutta. Karhulanvaaran kotitalousoppilaitos on siitä hyvä esimerkki. Kuntien taloutta rasittaa jatkossakin tyhjenevien kiinteistöjen ongelma ja siitä olisi päästävä irti. Kaikki mahdollinen on tehtävä, jotta voisimme vastata jotenkin seuraavien 20 vuoden aikana kasvavaan palvelutarpeeseen.

Kaiken vastustajat huutavat nyt suureen ääneen, kuinka kaikki päätösvalta valuisi Kajaaniin. Vaaleilla valittava valtuusto ei jakaisi kaikkia paikkoja nykyiseen Kajaaniin. Tästä on hyvänä esimerkkinä nykyinen maakuntavaltuusto. Ei nykyinen Kajaani pysty sanelemaan, kyllä sen on löydettävä yhteistyöhön kykeneviä koko Kainuusta. Sama myös toisinpäin, kuten kunnissa nyt toimitaan. Uskon siihen, että valitussa valtuustossa reuna-alueet pitäisivät puolensa. Jokatapauksessa kyseessä olisi kaikkien Kainuulaisten yhteinen hyvä.

Kainuu on juuri sopivan kokoinen huomisen kunnaksi!

Avainsanat: kuntauudistus, kainuunkunta, nahkurinorsilla, ihmisellehyväksi, elinkeinotoimi, senaattikiinteistöt, koipussi,