Satunnaiset kuvat

Paras kalakumppani

Uusimmat

Blogin arkisto

255 Nais kenraalit tulevat

Torstai 21.11.2019 klo 11:01 - yrjöpoeka

Joudumme varmasti vielä odottamaan 10 – 20-vuotta, ennenkuin puolustusvoimilla on ensimmäinen nainen kenraali portaassa. Majureina ja kapteeneina heitä jo on ja lisää tulee sitä mukaa kun naisten määrä lisääntyy. Paljon puhutaan siitä, että nainen olisi heikompi astia, mutta johtajina heidän ei tarvitse enää kantaa armeijan täyspakkausta. Kantajat ovat silloin miehiä. Mies kenraaleilla on apunaan miehiä. He eivät itse saa ajaa edes autoa.

Muualla maailmassa naiset toimivat jopa sodan ajan tehtävissä. Israel on siitä hyvä esimerkki. Siellä ovat naiset olleet mukana sotimassa oman valtion perustamisesta saakka. Kummallista tässä on se, etteivät he ole nousseet näkyviin asemiin armeijan hierarkiassa. Kenraalit puuttuvat sieltäkin. Onko kyseessä jokin tiedostamaton ajatus siitä, ettei nainen pysty olemaan sotilaallinen johtaja? Ilmeisesti tätä ajattelua on, koska armeijoita on aina pidetty miesten maailmana.

Tätä ajattelua vasten nostan esille kaksi naista, jotka molemmat tunnetaan ”rautarouvina”. Israelin perustajiin kuuluva Golda Meir on heistä ensimmäinen. Taisteluja himoavat naapurimaat eivät päässeet helpolla, kun Meir toimi Israelin pääministerinä 1969 – 1974. Toinen rautarouva on Englannin pääministerinä toiminut Margaret Thatcher. Hän toimi tehtävässään pitkään vuodesta 1979 – 1990. Thatcherin aikan käytiin myös sota Argentiinan kanssa Falklandin saarista. Molemmat naiset pystyivät tekemään maansa kannalta oikeita päätöksiä johtajana. Rautarouva nimi tuli molemmille aivan aiheesta.

Miehet ovat olleet aina pääosissa puhuttaessa lakko kenraaleista. Isot ja todella tukevat miehet ovat olleet valttia näissä taisteluissa. Työnantajaa vastaan on tarvittu kestäviä persauksia, kun on istuttu sovittelupöydissä jopa öisin. Pienten naisvaltaisten liittojen johtajina ovat toimineet miehet. Tänään tässäkin on tapahtunut muutos. Postin työntekijöitä nyt lakossa edustava Heidi Nieminen on tästä hyvä esimerkki, hän johtaa työntekijöitä edustavaa PAU:ta. Ulkonaisesti hänestä syntyy mielikuva pehmeästä naisesta, mutta sitä hän ei ole. Hän jaksaa ja myös uskaltaa haastaa vastustajansa. Myös kestävillä persauksilla.

Elinkeino elämän keskusliitto (EK) ja SAK haluavat pysytellä vielä syrjässä tästä lakosta. Erityisesti EK haluaa tämän pysyvän liittokierroksena. Tästä EK voi joutua perääntymään, mikäli lakko jatkuu viikkokausia. Muiden liittojen tukilakot voivat muuttua muutamista päivistä pidemmiksi ja silloin keskusjärjestöt joutuvat myös pohtimaan roolejaan.

Valtion omistajaohjaus ministerinä toimiva Sirpa Paatero on esiintynyt julkisuudessa hämmentävästi. Katsellessani hänen pakoiluaan toimittajilta syntyi mielikuva, että hän ei halua ottaa vastuuta tekemisistään. Tämän aamun uutiset osoittivat tämän todeksi. Hän on aloittanut saivartelun omasta roolistaan Postin tekemän päätöksen kanssa. Reilua olisi ollut, että Paatero olisi myöntänyt suoraan jättäneensä lukematta sen pienellä präntätyn tekstin otsikon jälkeen. Tämä osoittaa sen, että myös naiset osaavat muuttua oikeiksi poliitikoiksi. Valehdellaan niin että korvat heiluvat.

Paaterosta huolimatta uskon siihen, että niin sota-, kuin lakko-kenraaleina voivat toimia myös naiset. Suomi voisi tehdä välttämättömyydestä hyveen ja nostaa naisen uraportaalla yhtä nopeasti kuin miehet sotaväen kenraaliksi.

Naiskenraalin ei tarvitse kantaa itse käsilaukkuaan. Siihen varten ovat miehet.

Avainsanat: naisetarmeijassa, goldameir, margaretthatcher, postinlakko, heidinieminen, lakkokenraali