Satunnaiset kuvat

Ei muuta kuin menoksi

Uusimmat

Blogin arkisto

011 Vaalituloksen mitätöinti

Lauantai 24.1.2015 klo 13:27 - yrjöpoeka

Useissa kunnissa on tammikuun aikana tehty, tai tullaan tekemään uusia valintoja kuntien luottamustehtäviin. Kaksi vuotta sitten vaalien jälkeen valinnat tehtiin vaalitulostan perusteella eri puolueissa. Hyvin vaaleissa menestyneitä naisia nostettiin näkyville valtapaikoille. Äänestäjistä erityisesti naiset näkivät, että äänestämisellä on väliä. Sain myös kuulla kommentteja miehiltä, että on hyvä nähdä puheenjohtajina naisia vanhojen karvanaamojen sijasta.

Luottamusvalintoja tarkastellaan vaalikauden puolivälissä ja tehdään tarvittaessa muutoksia. Muutokset johtuvat useista eri syistä. Ensimmäinen ja vaikuttavin syy on puolueiden välinen sopimus tehtävien jaosta. Tehtävässä olevan omalla halulla jatkaa on myös merkitystä. Tärkeintä itselle on, ettei vaalitulosta lähdetä oman aseman takia muuttamaan. Puolue organisaatioihin nousee aina uusia kasvoja ja usein siellä kasvaa halu nostaa itsensä valtaan ja luottamustehtävään ilman äänestäjien antamaa valtakirjaa.

Olen todella huolestuneena seurannut viimeaikojen toimia useissa eri pitäjissä Kainuussa luottamustehtävien jaon suhteen. Kajaani on ensimmäisten kahden vuoden aikana saanut valtuustoon aivan oman ryhmittymän. Useista eri puolueista poispotkituilla on pian oma ja iso sitoutumaton ryhmä. Erityisen pahana näen oman puolueeni paikallisosastojen toiminnan vaalituloksen muuttamiseksi. Tämä kohdistuu nyt yksinomaan näkyvien naispolitiikkojen kampittamiseen.

Kajaanin naisten ehdoton ääniharava ulostettiin valtuustoryhmästä. Ääniharava toimi myös ensimmäisenä perussuomalaisena kaupungin valtuustossa puheenjohtajana. Yleensä ulosajo tarkoittaa myös samalla puolueesta erottamista. Näin ei ole käynyt. Syyt taisivat olla niin heppoiset, etteivät ne vakuuttaneet puoluehallitusta. Sotkamo on ollut aivan oma lukunsa vaalitulosten muuttelusta. Vaaleissa mukanaollut nainen pudotettiin hallituksen jäsenten joukosta ja sinne nostettiin tilalle nainen, joka ei ollut vaaleissa mukana. Myös Kuhmossa on saatu muutettua naisten osuutta hallituksessa. Pätevä nainen savustettiin ulos ja tilalle tuli ”äidin” poika.

Minua surettaa suunnattomasti tämä tilanne. Puolue valmistautuu eduskuntavaaleihin ja nyt taotaan äänestäjien kalloon niitä lopullisia niittejä. Luulevatko vallan kahmijat, ettei tällainen toiminta vaikuta millään tavoin vaalitulokseen? Viesti kentältä on itselle selkeä. Turpiin tulee. Valitettavasti nämä pelimiehet eivät saa siitä mitään rangaistusta. Puolue saa tästä toiminnasta rangaistuksen huonona vaalituloksena. Asialla on myös hyvät puolensa. Rahan tulviminen piireille loppuu. Jakajat poistuvat samassa oven avauksessa ja kiinnostus toimintaan loppuu sillä siunaamalla.

Piirin naispuheenjohtajan savustaminen oli aivan oma lukunsa. Kainuun Sanomissa olleessa uutisessa oman puolueeni edustaja antoi selkeän kuvan siitä. Meillä on naisvihamielisyyttä niitä kohtaan, jotka istuvat korkeammalla kuin vanhat kukot. Omia heikkouksia peitellään vähättelemällä naisia. Julkisesti.

Kaikkia näitä muutoksia yhdistää yksi asia. Vallanhaluiset miehet muuttavat vaalitulosta omien halujensa mukaisiksi. Loput naiset laitetaan vaatimattomimpiin tehtäviin, kuten seinäkoristeiksi.

Miten tästä väännetään jytky?

Avainsanat: vaalituloksenmitätöinti, naisvihamielisyys, naistenvähättely