Satunnaiset kuvat

Antti Sorron teoriatunti/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

150 Onko vai ei

Sunnuntai 23.7.2017 klo 14:29 - yrjöpoeka

Lukiessani uutisia tulee välillä hieman epätodellinen olo. Otan esimerkiksi uutisen vaikka poliisin kiinni ottamasta rattijuoposta. Puhallutuksessa asiakas hönkäisee esimerkiksi 3,5 promillen lukemat. Lisäksi asiakas on ilmeisen selvästi huonossa kunnossa kun poliisi taluttaa hänet maijan takaosaan. Jokaiselle lukijalle on sanomattoman selvää, että hän on rattijuoppo ja aivan änkyräkännissä. Jopa henvaarallisessa tilassa.

Uutisessa kuitenkin mainitaan, että poliisi epäilee rattijuopon olleen humalassa. Tiedän sen, että vasta tuomion jälkeen asia on selvä ja asiakasta voi virallisesti sanoa rattijuopoksi. Mielestäni näistä voisi silti uutisoida reilusti ja sanoa asiakkaan olleen änkyräkännissä. Monessa maassa näistä lyödänn välittömästi kuva ja nimi lehteen ja julkisen tuomion anti on huomattavasti parempi kuin tämä paapominen.

Juuri tänään katselimme televisiosta lastenlasten kanssa ulkomailla tuotettuja luonto ohjelmia. Suomalaisissa luonto ohjelmissa ei näytetä sitä, kuinka eläimet tappavat toisiaan. Suomessa ei halua näyttää aidosti sitä, kuinka luonto oikeasti toimii. Uusille sukupolville kissapedot ja karhut ja sudet ovat vain lutuisia otuksia. Oikeasti pedot ovat petoja ja tappavat kaiken aikaa muita eläimiä elääkseen. Oli todella mukava kuunnella lasten kysymystulvaa ja vastailla niihin. Useiden aikuisten voimin vastailimme lasten kyltymättömään uteliaisuuteen.

Lapsista oli kiinnostavaa kuulla, että heidän oma ukkinsa on elänyt aikaa, jolloin kaikki liharuoka on tullut omasta navetasta tai sitten metsästä. Olemme suomessa onnistuneet häivyttämään luonnon todellisuuden lapsilta. Sen lisäksi kaikki ”suojeleva” ohjelmatarjonta on häivyttänyt myös aikuisilta lähimuistin. Me todella alamme uskoa siihen, että liha ja makkarat vain pulpahtavat kaupan tiskille. Tänään sain seurata lastenlasten uteliaisuutta katsella kissapetojen saalistusta ja toisten hieman erilaisten kissaeläinten pentujen nitistämistä.

Lapset istuivat aikuisten kainaloissa sohvalla ja kysymyksiä riitti. En usko heidän ahdistuneen millään tavalla. Huomattavasti enemmän lapset ahdistuvat television lapsille ja nuorille suunnatusta räiskeestä ja metelistä. Piirrossarjat ovat usein niin väkivaltaisia, että niihin oikeasti pitäis läimäistä K24-ikäraja suositus. Sitähän ei tapahdu, koska näiden ”lastenohjelmien” välissä muhii suuri raha mainostajien ehdoilla. Räiske, meteli ja väkivalta näissä sallitaan, muttei luonnon omaa todellisuutta ei uskalleta näyttää, etteivät lapset vain häiriintyisi.

Olen useasti nähnyt, kuinka lapset ovat levottomia näitä ohjelmia katsoessaan. Eivät ole mitään iltasatuohjelmia, uni voi olla hakusessa. Aikuinenkin toimii juuri näin. Ahdistavan ja väkivaltaisen elokuvan jälkeen on vaikea saada unta heti. Alitajunta suoltaa nähtyjä kuvia mieleen. Lasten kehittyvä ajatusmaailma on sellaisessa pommituksessa, ettei ole ollenkaan ihme kuinka häiriintyneiden lasten määrä kouluissa kasvaa. Kohta onkin kysyttävä, onko kouluissa enää terveitä lapsia ollenkaan.

Aukaisin juuri nettilehden version ja mikä iskee silmään ensimmäiseksi? ”Nainen puhalsi 3.78 promillea – poliisi epäilee törkeästä rattijuopumuksesta.”

Näimpäti näin.

Avainsanat: ollakkovaikoeiolla, änkyräkännissäolevaaepäilläänrattijuopumuksesta, luonnonpedotsaalistavattoisiaan, väkivaltaisetpiirretyt, nationalgeographic