Satunnaiset kuvat

Silloin joskus ennen

Uusimmat

Blogin arkisto

034 Vale lääkärit - tulevaisuuden ammatti

Tiistai 15.3.2016 klo 10:21 - yrjöpoeka

Suomessa käydään oikeutta valelääkäriksi mainittua Pekka Laihoa vastaan. Hänen ammattillinen pätevyytensä on syyttäjien mielestä kyseenalainen, peräti olemattomaksi mainitaan. Häntä syytetään kuolemantuottamuksista ja vakavista virheistä. Julkisuudessa hänet on virkavallan ja median suosiollisella avustuksella leimattu syylliseksi. Uusien uutisten valossa jouduin pohtimaan aihetta. Tasa-arvon vuoksi olisi samalla pohdittava ns. laillisten lääkäreiden tekemiä vakavia hoitovirheitä. Suomessa tapahtuu joka vuosi tällaista. Ne siivotaan Valviran ja lääkäreiden oman inkvisition toimesta maton alle. Sattuuhan sitä tekevälle maininnalla.

Millä tavalla asiat muuttuisivat, kun jokainen hoitovirhe joutuisi poliisien tutkittavaksi? Tutkittaisiin samalla tavalla, kuin valelääkäreiden tekemiset. Tämä olisi oikeudenmukaista ja omaiset saisivat oikean oikeuden päätöksen omaistensa kohtalosta. Mielestäni tämä asia pitäisi nostaa juuri nyt esille. Lääkäreiden koulutus on useiden alalle opiskelevien mielestä heikkolaatuista.

A-studiossa haastateltiin tiistaina 14.3 opiskelijoita ja studiossa oli kaksi eri ikäluokan lääkäriä tentattavana. Molemmat olivat vieläpä kansanedustajia. Vanhempi mies lääkäri puolusti vahvasti järjestelmää, eikä nähnyt siinä mitään heikkoutta. Nuoremmalla oli mielestäni realistinen näkemys tilanteesta. En sitten tiedä kuinka paljon painoi hallitus vastaan oppositio asetelma? Vanhempi mies oli keskustan edustaja ja nuori nainen vasemmiston.

Ohjelmassa haastateltiin nuoria opiskelijoita. Nuori miesopiskelija toi esille yhden erittäin hyvän esimerkin koulutuksen laadusta. Nuorta miestä arvelutti kovasti tuleva tilanne jossakin terveyskeskuksessa. Hän otti esimerkkinä esille nenäontelon pukteerauksen. Tilannetta ei oltu koulutuksessa näytetty, saati sitten harjoiteltu. Heidän oletetaan itseopiskellen saavuttavan ammattipätevyyden. Tällä kohden mieleeni tulivat valelääkärit.

Valelääkäreitä syytetään koulutuksen puutteesta ja toimenpiteiden harjoittelemattomuudesta. Hyvä esimerkki on juuri Pekka Laiho. Ilman ammatillista koulutusta hän on ilmeisesti itseopiskellen saavuttanut sellaisen tason, joka on saanut vahvistuksen toisilta alan ammattilaisilta. Ammattilaiset ovat ”harjanneet” hänet ennen valintaa ja se on minusta hyvä näyttö. Tässä kohden tulemme taas alussa mainitsemaani yhdenvertaisuuteen.

Ohjelmassa nuori lääkäri osasi kertoa mistä koulutuksen laadun heikkous johtuu. Vanhempi mieslääkäri ei osannut. Nuoremman mukaan takavuosien päätös lisätä lääkärien koulutuspaikkoja oli hyvä. Huonoa on kuitenkin ollut se, että samassa päätöksessä ei oltu huomioitu lisätä opetushenkilöstön määrää. Nyt ryhmät ovat liian suuria ja opiskelijat eivät pääse itse harjoittelemaan käytännön töitä opettajien ohjauksessa. Opetuksessa ollaan myös liikaa video opetuksen varassa.

Tämä kirjoitus ei ole puolustus Pekka Laiholle. Mutta itseni uutiset lääkärien tulevasta ammatti pätevyydestä herättivät.

Toivottavasti valepäättäjät lopettavat päivänkakkaran nyppimisen.

Avainsanat: valelääkäripekkalaiho, lääkärienlaatuuhattuna, nenäpunkteeraus