Satunnaiset kuvat

Ensimmäinen

Uusimmat

Blogin arkisto

036 Alijäämäistä mietiskelyä

Torstai 26.4.2012 klo 10:11 - yrjöpoeka

Kainuun maakunta tuotti alijäämiä edellisellä tilikaudella ja siitä kunnat kritisoivat maakunnan sote-palveluja. Moitteita pitää antaa mikäli siihen on aihetta. Nyt olisi syytä pohtia myös kuntien osaamisen tasoa sosiaali- ja terveydenhuollon asioissa. Kainuun valtalehti ruoti aihetta pääkirjoituksessaan ja toi esille suurimman osan ydinasioista. Lehti kirjoitti näin: "Kun talousarviota on laadittu, maakunnan sosiaali- ja terveyslautakunta on jo ennalta jo kahtena syksynä ilmoittanut, ettei budjetti tule pitämään. Sillä ei kuitenkaan ole ollut mahdollisuuksia esittää suurempia menoja, koska ne eivät olisi mahtuneet kuntien asettamaan rahoitusraamiin." Saman olen itse kirjoittanut jo useaan kertaan.

Yksi aihe jäi jostakin syystä kertomatta. Mikä osuus alijäämien syntyyn on maakunnan taloushallinnolla ja erityisesti talousjohtajalla?

Talousjohtaja antoi budjetti esityksessä kasvuvaraksi 3% ja jo silloin tiedettin sen olevan liian pieni. Maakunnan yli 300 miljoonan euron budjetissa vaikutukset näkyvät sitten helposti. Kasvua tulikin sitten yli 6%!  Nyt maakunnan talouden ahdinkoa seuraa maakunnan ulkopuoliset tahot. AVI ja eduskunnan oikeusasiamies.

Syytä on ulkopuolisten seurata, koska kansalaisten ja maakunnan sote-luottamusmiesten sanomaa ei uskota. Kainuun-maakunnan väestörakenne tuottaa nyt sellaisia kustannuksia, että maakunnan rahoitusosuuden kunnilta pitäisi olla lähempänä 65%. Paine sen nostamiseen tulee kasvamaan. Samalla kasvaa paine kuntien veroprosentin nostoon. Sitä kunnat ovat pantanneet. Huolimatta että kansalaiset hyväksyvät verojen noston, mikäli korotukset ohjataan sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Kainuun Sanomien paperiversion mukaan Kajaanin kaupunki ja maakunnan sote-johto ovat palkanneet kallispalkkaisen konsultin pohtimaan, kuinka palvelut tuotetaan vuodesta 2013 eteenpäin. Kainuun Radio uutisoi myös aiheesta. Asia on tietysti hyvä, mutta sen tuloksena oleva asia ei siitä muutu miksikään. Palvelujen tarve kasvaa ja sen patoamiseen ei konsulenttia tarvita. Pelkkä riihikuiva raha riittää.

Avainsanat: budjettialijäämä, taloushallinnonvastuu, avi, eduskunnaoikeusasiamies, kunnallisveroprosentti

196 Autolla ja suksilla

Torstai 19.11.2009 klo 15:15 - yrjöpoeka

Eilinen päivä menikin sitten ajellessa ja kokouksessa istumiseen. Sote-lautakunnan kokous sujui juohevasti, vaikka kokouksessa käsiteltiin iso ja tärkeä asia, lautakunnan ensivuoden talousarvio. Näyttää siltä, että kyllä Kainuulaiset ensi vuodesta selviävät, uusia tekeviä käsiä tulee lisää ja erityisen hyvä asia on koulupsykologia toiminnan käynnistäminen. Vanhuksia ja terveydenhoitoakaan ei ole jätetty aivan tuuliajolle, sinne tulee myös lisää tekeviä käsiä. Lääkäreistä on paljon puhuttu ja erityisesti niiden puutteesta, lääkäripula elää kuitenkin aivan omaa elämäänsä. Uskon kuitenkin, että lisäykset muuhun ammattihenkilöstöön auttavat ihmisiä palveluiden saannissa.

Syksyllä toteutettu sosiaali- ja terveyspalvelut tutuksi kierros toi mielestäni esille kaikkein tärkeimmän seikan. Maakuntaan kohdistettava arvostelu kumpuaa kaikkein eniten huonosta palvelusta. Huonot käytännöt ja huono palvelu on saatava pois. Kuljetuspalveluissa on riittänyt puhuttavaa koko vuoden ajan ja siinä riittää puhumista vielä jatkossakin. Sosiaalipalvelujen puolella hiertää yksi iso asia ja se liittyy myös osaltaan kuljetuspalveluihin. Maakunta on jaettu kolmeen alueeseen ja jokaisella alueella on vammaispalvelupäällikkö, joka päättää kuljetuspalveluoikeudesta. Vanhus tai vammainen tekee kirjallisen anomuksen tarpeestaan ja siihen pitäisi virkanaisen/miehen myös vastata kirjallisesti. Tämä juuri sen takia, että asiakas voi tarvittaessa valittaa virkanaisen/miehen tekemästä päätöksestä. Mikäli kirjallista päätöstä ei saa, ei voi myöskään valittaa. Jatkossa ohjaan ihmiset tekemään valituksen suoraan eduskunnan oikeusasiamiehelle. Eduskunta on aikoinaan säätänyt lain ja presidentti sen allekirjoittanut, eli sitä pitää noudattaa. Siitäkin huolimatta, että virkamies pelkää rahojen loppuvan ja ylemmän tahon antavan tukkapöllyä.

Viimeisin lehtikirjoitukseni on poikinut runsaasti palautetta ja osa on ollut nimetöntä. Pisimmät nimettömät puhelut ovat kestäneet yli 20 minuuttia. Kirjoitukseeni livahti yksi virhe ja olen lähettänyt siitä oikaisun Kainuun Sanomiin. Ammatti ja sukunimi menivät oikein, mutta tarkistuksista ja oikoluennoista huolimatta etunimi muuttui Juhaksi, kun oikea nimi piti olla Hannu. Uskon kuitenkin kirjoituksen ohjautuvan oikeaan osoitteeseen ja virkamiehen paukuttavan konetta sormet punaisena.

Tänään onkin ollut vuorossa kulkupelinä sukset ja paikkana ylävesien tutut metsät. Hiihtokeli oli oikein erinomainen, lämpötila nollan paikkeilla. Lisäliikuntana on vielä kaikki kotityöt, uunin lämmityksestä ja pyykäämisestä lähtien. Iltapuhteeksi harjoitan etusormiani näppäimistöllä ja vatuloin maailman menoa

Avainsanat: sotelautakunta, budjetti, koulupsykologi, sosiaalipalvelut, terveyspalvelut, vammaispalvelupäällikkö, oikeusasiamies, presidentti, kainuunsanomat, hiihtokeli, kotityöt