Satunnaiset kuvat

Tammikuu 5 2008

Uusimmat

Blogin arkisto

205 Väkisin maattu

Perjantai 27.10.2017 klo 11:36 - yrjöpoeka

Siltä tuntuu, kun olen lukenut ja kuunnellut meteliä siitä, valehteliko Sipilä vai ei. Toimittaja Lauri Nurmen julkaisema kirja oli heti ilmestyttyään kaikkien haaskalintujen repeosteltavana. Kirjaa kommentoitiin ainoana totuutena. Kaikkien pitäisi kuitenkin muistaa, että toimittaja on ihminen ja kirjoittaa aina ansaitakseen. Jokainen kommentoija oli ensimmäisten vuorokausien aikana varma siitä, että Sipilä on valehdellut. Ensimmäisenä asiana tuntui olevan opposition kansanedustajilla, että pääministeri pitää asettaa tuomiolle.

Viimeisten vuosien opetukset eivät ole muuttaneet ihmisten mediatietoisuutta. Jostakin kumman syystä mikä väite tahansa riittää sille, että lynkkausmieliala leviää. Kaikki on muuttunut mustavalkoiseksi. Toiset puolustavat pääministeriä henkeen ja vereen saakka, vaikka välillä vähän huonomminkin menisi. Toiset vastustavat vaikka sokeakin näkisi, että hallitus ja pääministeri on onnistunut jossakin. Enää ei anneta moitteita ja huutia sen takia, että joku sen ansaitsee. Nyt annetaan huutia mielikuvien perusteella. Sipilän moitteet tietoisesta suunnitelmallisuudesta perussuomalaisten puoluekokouksen alla ovat pohjaa vailla.

Sitä Halla-ahon johtamaa persujen vallankaappausta ei päämisteri voinut suunnitella. Ei myöskään Timo Soini. Kaikki istuvat varapuheenjohtajat ja istuvat ministerit joutuivat katsomaan huuli pyöreänä veretöntä vallankaappausta. Perussuomalaisten vallankaappaus onnistui Halla-aholta. Hän sai kuitenkin itse yllättyä siitä, että puolue hajosi. Se hajoaminen oli suunniteltua, muttei päämisterin suunnittelemaa. Sen kantavina voimina olivat istuvat persujen ministerit ja osa kansanedustajista. Tätä ei toimittaja Nurmi näytä mielestäni ymmärtävän. Hajoaminen oli perussuomalaisten sisäinen asia.

Seuratessani mediaa ja ihmisten käyttäytymistä sosiaalisessa mediassa, mieltäni kummastuttaa vielä yksi pieni asia. Persut olivat aiemmin erityisesti sosiaalisen median hampaissa ja heille toivottiin pikaista loppua. Samaa toivoivat laatutietoiset toimittajat. Hajoamisen jälkeen hyviksi ovatkin yllättäen muuttuneet Halla-ahon johtamat ääripersut. Oman ryhmän perustaneet ovat sosiaalisen median mukaan tehneet täysin väärin kun perustivat oman ryhmän. Uusi ryhmä haluaa selkeästi tuomita rasismin ja ääriliikkeet. Ääripersut ovat sitä avointa ääriliikettä, näkyvällä rasismilla kuorrutettuna.

Huutava, otsikot lukeva massa laittaa Halla-aholaiset hyviksiksi ja siniset pahiksiksi. Ollakko, vaiko ei olla? Kas siinäpä pulma.

Avainsanat: toimittajalaurinurmi, onkosipilävalehdellut, puhunniintottakuinosaan, halla-aholaistenvallankaappaus, ollakkovaieiolla

011 Ollakko vai ei olla?

Tiistai 21.2.2012 klo 22:53 - yrjöpoeka


Päivän lehteä lukiessani tämä tuli väistämättä mieleeni.
Olin eilen mukana Suomussalmella järjestetyssä tilaisuudessa jossa alustajana oli myös ministeri Merja Kyllönen. Keskustelua käytiin todella ajankohtaisesta kuntauudistuksesta ja siihen liittyvästä  Kainuun tulevaisuudesta, ei pelkästään Suomussalmen. Nostin tilaisuuden ensimmäisessä yleisön puheenvuorossa esille, kuinka monta kuntaa tarvitaan tulevaisuuden Kainuuseen ja miksi. Aiheesta nousi todella vilkas keskustelu ja keskustelun ohessa tilaisuuden juontaja halusi äänestyttää paikalla olevia. Kaikilla oli vihreä ja punainen lappu, vihreä oli kyllä ja punainen ei. Juontaja halusi tietää mitä mieltä yleisö on esille nostamastani väitteestä. Väitteeni oli, että tulevaisuuden Kainuussa on vain yksi kunta. Juontajan leuka valahti rinnalle, kun yleisö nosti esille enemmän vihreitä kyllä lappuja.

Palaute keskustelun annista on päivän aikana joiltakin osin ollut epätietoista. Jotkin tahot nostattavat huutoa, että kaikki palvelut keskittyvät kohta Kajaaniin. Osa haluaa selkeästi tietää, mitä mieltä maakunnan poliitikot ovat Kainuun kuntien määrästä. Kanssani keskustelleet haluavat myös kuulla selkeät perustelut. Heille ei riitä perusteluksi väite palvelujen karkaamisesta jonnekin.

En ole tilannut itselleni Kainuun Sanomat nimistä maakunnallista lehteä. Sain aamusella ennen aamukahvin juontia ensimmäisen puhelinsoiton ja soittaja oli ihmeissään lehden uutisoinnista. Sama ihmettely jatkui pitkin päivää. Luin päivän aikana lehden Kontiomäen Shellin kahviossa ja toden totta. Toimittaja oli tehnyt uutisen aivan tilaisuuden sivuannista. Itse pääaiheesta kuntauudistuksesta ei sanaakaan! Ei sanaakaan siitä, että paikalla olleiden enemmistö oli yhden kunnan kannalla. Olen mielestäni erittäin hyvin aistinut ihmisten realistisen ajattelun viimeisen vuoden aikana. Vallassa olevien on vaikea nähdä ja uskoa muutoksen olevan tulossa. Vallassa oleviin lasken myös paikallisen median.

Nyt on mielenkiintoista nähdä, kuinka oma paikallislehti aihetta käsittelee torstain numerossaan? Nettisivustolla kyllä nostetaan esille tilaisuuden pääaihe.

Illan parasta antia on ollut ilo lapsenlapsen iloisista äänistä. Mummon kouluttaminen auton takapenkillä oli mielenkiintoista kuultavaa. Matka Kajaanista kotiin sujui mukavasti ja naurua ja pulinaa riitti. Huomenna on luvassa mukava päivä.
On helppoa olla iloinen ukki, kun tytön nimi on... Ilona!

Avainsanat: kuntauudistus, liikenneministerikyllönen, kainuuntulevaisuus, kainuunkunta, ollakkovaieiolla, näytelmäjatkuu