Satunnaiset kuvat

Taimen 50cm

Uusimmat

Blogin arkisto

135 Ollakko vaiko ei olla

Torstai 2.5.2019 klo 21:37 - yrjöpoeka

Siinäpä vasta kysymys. Perussuomalaiset eivät tänään tiedä mitä he oikein ovat. Kaikki muut tietävät heidän politiikastaan heidän olevan äärioikealla. Kokoomusta kovempaa politiikkaa. Kun eduskunnassa on käyty keskustelua perussuomalaisten siirtämisestä salin oikealle laidalle, se ei käy persuille. He kuvittelevat olevansa lähelä keskustaa. Siinä he ovat oikeassa vain silloin, jos muuan Sipilä on johtamassa keskustaa. Sipilän aikakaudella keskusta ajoi kokoomuksen oikealta puolen ohitse. Kyllä kaiken näkemäni ja lukemani perusteella persut ovat äärioikeistoa.

Ei tarvitse kuin kuulla Jussi Halla-ahon sanomana, että työttömyys- ja sosiaaliturva on luksusta. Se ei todellakaan kuulloista keskitien kulkijan lauseelta. Siinä he ovat kepulaisten kanssa kyllä samaa mieltä, että ay-liike on yhteinen vihollinen. Soinin aikana puhuttiin vielä suomalaisesta työstä. Se puhe loppui heti, kun puolue sai jytkyn. Siitä alkoi puolueen liukuminen oikealle. Se liukuminen ei ole vielä edes loppunut. Siinä vaiheessa kun puolueen johtoon nousi Halla-aho, unohtuivat puheet myös Vennamolaisuudesta. Nykyisellä puolueella ei ole enää mitään siteitä keskustalaisuuteen.

Istuin alkuillasta kuuntelemassa Arvo-luentosarjan toiseksi viimeistä luentoa EU:n arvoista. Kotikunnan ensimmäinen ja ehkä ainoaksi jäävä meppi Merja Kyllönen alusti aiheesta. Selkeää puhetta ja jokainen paikalla ollut voi kotimaassakin allekirjoittaa samat arvot. Ne arvot, jotka Suomi hyväksyi liittyessään EU:n. Alustuksen loppupuolella tuli jo tunne, että kuuntelimme eurovaaliehdokkaan puhetta. Tosiasiassa niitä on varmasti vaikea erottaa toisistaan juuri näin vaalien kynnyksellä.

Vielä ennemmän tämä ehdokkuus tuli ilmi tilaisuuden keskusteluosiossa. Sujuvan ulosannin ansiosta se ei ollut häiritsevän päälleliimattua. Ehdokas ei epäröinyt nostaa omaa taustaansa esille. Rempseän puheen seassa oli näkyvissä se moraalinen ja eettinen tausta, mistä hän on lähtöisin. Toisaalta hän kertoi myös avoimesti, että usean vuoden sanailu Brysselissä on tehnyt hänestä kovakorvaisemman kotimaan politiikassa. Mielenkiintoista nähdä, onko hän mukana mahdollisessa hallituksessa. Osaamista hänellä on taatusti enemmän kuin muilla puolueen jäsenillä.

Merja Kyllönen toi keskustelussa esille sen, kuinka sixpak-hallituksessa hänestä oli tuntunut, ettei tästä tule mitään. Nyt hänellä oli kokemusta 28 erilaisen EU-maan meppien erilaisuudesta ja kädenväännöstä. Nyt hän uskoi olevansa valmiimpi kestämään tulevat koitokset kotimaan politiikassa. Tässä kohden minun oli pakko kertoa hänelle, että kotimaassa on sillä aikaa tapahtunut muutoksia. Tulevan hallituksen nimitys voi olla mäyräkoira, koska puolueita on niin tavattomasti.

EU:n arvoista käyty keskustelu oli antoisa, vaikka hetkittäin ajattelin sen olevan ehdokkaan tupailta. Siitä huolimatta erilaisia ajatuksia syntyi ja päällimmäisenä huolena tuntui olevan se, kuinka EU:n käy? Pysyykö se kasassa, vai saavatko erilaiset ääriliikeet siinä liiallisen jalansijan. Se vaara on ilmeinen, kun persut haluavat tehdä vaaleissa yhteistyötä erimaiden äärioikeistolaisten ryhmien kanssa. Illan antina tuli entistä selvemmäksi ainakin minulle yksi asia.

Perussuomalaiset ovat eduskunnassa jatkossa aivan oikealla paikallla.

Avainsanat: eduskunnanistumajärjestys, ollakkovaikoeiolla, eunarvot, merjakyllönen, sixpakhallitys, mäyräkoirahallitus

150 Onko vai ei

Sunnuntai 23.7.2017 klo 14:29 - yrjöpoeka

Lukiessani uutisia tulee välillä hieman epätodellinen olo. Otan esimerkiksi uutisen vaikka poliisin kiinni ottamasta rattijuoposta. Puhallutuksessa asiakas hönkäisee esimerkiksi 3,5 promillen lukemat. Lisäksi asiakas on ilmeisen selvästi huonossa kunnossa kun poliisi taluttaa hänet maijan takaosaan. Jokaiselle lukijalle on sanomattoman selvää, että hän on rattijuoppo ja aivan änkyräkännissä. Jopa henvaarallisessa tilassa.

Uutisessa kuitenkin mainitaan, että poliisi epäilee rattijuopon olleen humalassa. Tiedän sen, että vasta tuomion jälkeen asia on selvä ja asiakasta voi virallisesti sanoa rattijuopoksi. Mielestäni näistä voisi silti uutisoida reilusti ja sanoa asiakkaan olleen änkyräkännissä. Monessa maassa näistä lyödänn välittömästi kuva ja nimi lehteen ja julkisen tuomion anti on huomattavasti parempi kuin tämä paapominen.

Juuri tänään katselimme televisiosta lastenlasten kanssa ulkomailla tuotettuja luonto ohjelmia. Suomalaisissa luonto ohjelmissa ei näytetä sitä, kuinka eläimet tappavat toisiaan. Suomessa ei halua näyttää aidosti sitä, kuinka luonto oikeasti toimii. Uusille sukupolville kissapedot ja karhut ja sudet ovat vain lutuisia otuksia. Oikeasti pedot ovat petoja ja tappavat kaiken aikaa muita eläimiä elääkseen. Oli todella mukava kuunnella lasten kysymystulvaa ja vastailla niihin. Useiden aikuisten voimin vastailimme lasten kyltymättömään uteliaisuuteen.

Lapsista oli kiinnostavaa kuulla, että heidän oma ukkinsa on elänyt aikaa, jolloin kaikki liharuoka on tullut omasta navetasta tai sitten metsästä. Olemme suomessa onnistuneet häivyttämään luonnon todellisuuden lapsilta. Sen lisäksi kaikki ”suojeleva” ohjelmatarjonta on häivyttänyt myös aikuisilta lähimuistin. Me todella alamme uskoa siihen, että liha ja makkarat vain pulpahtavat kaupan tiskille. Tänään sain seurata lastenlasten uteliaisuutta katsella kissapetojen saalistusta ja toisten hieman erilaisten kissaeläinten pentujen nitistämistä.

Lapset istuivat aikuisten kainaloissa sohvalla ja kysymyksiä riitti. En usko heidän ahdistuneen millään tavalla. Huomattavasti enemmän lapset ahdistuvat television lapsille ja nuorille suunnatusta räiskeestä ja metelistä. Piirrossarjat ovat usein niin väkivaltaisia, että niihin oikeasti pitäis läimäistä K24-ikäraja suositus. Sitähän ei tapahdu, koska näiden ”lastenohjelmien” välissä muhii suuri raha mainostajien ehdoilla. Räiske, meteli ja väkivalta näissä sallitaan, muttei luonnon omaa todellisuutta ei uskalleta näyttää, etteivät lapset vain häiriintyisi.

Olen useasti nähnyt, kuinka lapset ovat levottomia näitä ohjelmia katsoessaan. Eivät ole mitään iltasatuohjelmia, uni voi olla hakusessa. Aikuinenkin toimii juuri näin. Ahdistavan ja väkivaltaisen elokuvan jälkeen on vaikea saada unta heti. Alitajunta suoltaa nähtyjä kuvia mieleen. Lasten kehittyvä ajatusmaailma on sellaisessa pommituksessa, ettei ole ollenkaan ihme kuinka häiriintyneiden lasten määrä kouluissa kasvaa. Kohta onkin kysyttävä, onko kouluissa enää terveitä lapsia ollenkaan.

Aukaisin juuri nettilehden version ja mikä iskee silmään ensimmäiseksi? ”Nainen puhalsi 3.78 promillea – poliisi epäilee törkeästä rattijuopumuksesta.”

Näimpäti näin.

Avainsanat: ollakkovaikoeiolla, änkyräkännissäolevaaepäilläänrattijuopumuksesta, luonnonpedotsaalistavattoisiaan, väkivaltaisetpiirretyt, nationalgeographic

143 Vatulointia Sipilän malliin

Perjantai 7.7.2017 klo 13:41 - yrjöpoeka

Vatulointi sanana tuli muotiin pääministeri Sipilän siitä kertoessa. Nyt voi näin kesän kunniaksi sanoa, että pääministeri ja hallitus ovat saaneet sanalle aivan uuden merkityksen. Vatulointi liitetään päättämättömyyteen ja hitauteen tehdä päätöksiä. Joskus sitä sanontaa käytetään myös siinä merkityksessä, että tehdään hidasta harkintaa. Nyt pääministeri kertoo ensin, että asiat ovat todella hyvin ja päätöksiä asioiden etenemisestä on aivan heti tulossa.

Päätöksiä tulee, mutta millaisia. Vedettiin oma pää pensaaseen ja odotellaan ajan kulumista. Maakuntavaalit siirtää näpäytettiin hiukkasen kauemmas. Soten osalta valmius nopeaan liikkeelle lähtöön on hevonkuusessa. Aikataulujen muutos kertoo siitä, että hallitus ei oikeasti osaa tehdä päätöksiä. Sitä yrittäessään he törmäävät aina Suomen perustuslakiin. Vatuloinnin mestarit vakuuttelevat asioiden sujuvan oikein hyvin. Kaikki muut asiantuntijat eivät ole siitä ollenkaan varmoja. Vaikka en ole asiantuntija, voin kyllä kertoa, että homma on lähtenyt lapasesta. Ainoa mikä varmasti opnnistuu on se, että palkka juoksee ja vaalivelat pienenevät.

Minä hetken kuvittelin hallituksen aloittaessa, että lopultakin soten asiat saadaan ruoteliin. Ei näköjään saada ja seuraava hallitus aloittaa sitten uuden valmistelun ja sitä seuraava seuraavan. Hallitusten toimesta Suomi on keksinyt ikiliikkujan. Sipilän toimesta jokainen nyt tietää, millaista on vatulointi sanan pahimmassa merkityksessä.

Suomen kesä on niin täynnä kesätapahtumia, että jokainen viikonvaihde heinäkuussa on täysin kiinni. Kukaan ei voi mitään tehdä, koska silloin on se jokin tärkeä tapahtuma. Tähän on varmasti jokainen törmännyt viimevuosina. Tänä kesänä näyttää aivan siltä, että väen vähetessä entistä hullumpaa menoa on luvassa. Olenkin tehnyt itselleni hiljaisen lupauksen, että en aio käydä yhdessäkään tapahtumassa heinäkuussa. Sen jälkeen tapahtumat hiljenevät yhdessä humauksessa.

Koululaisten aloittaessa heti elokuun alusta lukuvuotensa, kaikki muukin lopahtaa. Olen viime vuosikymmeninä kulkenut pohjoisessa kalastamassa elokuun aikana. Jos ajelet iltaaikaan Lapin alueella, ei mikään paikka ole enää auki. Huoltamoiden ovet ovat kiinni ja ainoastaan polttoainetta saat ajoneuvoosi. Mikäli kahvia halua pitkillä taipalella, on ajoneuvo pysäytettävä ja keitettävä kahvit. Se on onnistunut aina silloin kun auton perässä on asuntovaunu.

Suomalaisten pitäisi tässä ottaa muusta Euroopasta mallia, että lomakuukautena olisi entistä enemmän elokuu. Kesä on silloin parhaimmillaan. Koululaisetkin saisivat nauttia lämpimistä kesäpäivistä ja illoista vanhempiensa ja ystäviensä parissa. Nyt piltit joutuvat istumaan koulujen hiostavissa luokkahuoneissa. Ei ole ollenkaan ihme, että koululaisia väsyttää. Koulut voisivat aivan hyvin aloittaa syyskuun alusta ja lyhentää välilomia. Ne ovat alunperin ammattijärjestöjen ajamia. Nyt hallitus voisi jyrätä ammattijärjestöt, kertomalla EU:n sitä vaativan.

Nyt on vietetty lastenlasten kanssa kaksi päivää sisätiloissa sateisen ja todella kolean säätilan takia. Ennuste kertoo sään lämpenevän. Suhtaudun siihen varauksella. Erityisesti siitä syystä, että pääministerin vatuloinnin takia Suomen säätilakin on muuttunut. Luonto vatuloi.

Ollakko kesä, vaiko ei olla kesä.

Avainsanat: pääminsterisipilävatuloi, maakuntavaalienajankohta, hallitustörmääperustuslakiin, elokuussasuomimeneekiinni, suomensäätila, ollakkovaikoeiolla