Satunnaiset kuvat

Tammikuun sinen hetki

Uusimmat

Blogin arkisto

014 Matin veto

Lauantai 13.1.2018 klo 18:19 - yrjöpoeka

Harvoin minä nautin SM-tason hiihdoista, mutta tämän päivän miesten vapaa 16.6 kilometriä oli sellainen. Kisassa oli usealla hiihtäjällä suuret paineet onnistumisen suhteen. Matti Heikkinen oli ainoa, jonka ei tarvinnut laittaa itseään kokonaan peliin. Omalla Vantaan hiihtoseuran seurakaverilla Anssi Pentsisellä sitä vastoin oli. Kaikille oli selvää, että on oltava mitaleilla, mikäli haluaa päästä seuraavien viikonvaihteiden mc-kisoihin.

Kisan alusta asti näki, että Heikkisen lisäksi vain kahdella muulla miehellä on mahdollisuuksia mitaleille, Perttu Hyvärisellä ja Anssi Pentsisellä. Heikkinen vain passaili ja kun olen hänen hiihtojaan seurannut jo vuosikausia, oli nähtävissä erikoinen ilmiö. Matti hiihti käsijarrupäällä ja seurasi kuinka seurakaveri Pentsinen pärjäsi. Olen melkein varma, että taktikka oli sovittu valmiiksi. Kun Pentsinen tekee todella kovan vedon toisella kierroksella, Matti hiihtelee kaukana kärjestä. Näin muille jää kuva Pentsisen ylivoimasta ja muut tyytyvät suosiolla osaansa.

Kolme kilometriä ennen maalia oli varmaa, että Pentsinen voittaa ja seuralla on mahdollisuus kaksoisvoittoon. Sen jälkeen jokainen hiihtoa seuraava näki, kuka oikeasti on hiihtäjä. Matti Heikkinen iski päälle loikan, josta hän on tunnettu. Hetkessä Heikkinen iski itsensä kakkossijalle ja seuralle varmistui kaksoisvoitto. Voiton saanut Pentsinen ei mekkaloinut voitollaan. Hänt tiesi mihin Heikinen oikeasti pystyi, samoin kaikki muutkin mukana olleet huippuhiihtäjät. Heikkinen ei maalissa ollut edes hengästynyt, samaan aikaan muut olivat reporankana pitkin tannerta.

Joku voi väittää vastaan, mutta tämä on oma arvioni ja se ei ole kaukana todellisuudesta. Matti Heikkinen auttoi oman seurakaverinsa voittoon, joka varmistaa voittajalle olympia paikan ja lipun mc-kisoihin. Matti Heikkinen olisi varmaan jäänyt vaikka neljänneksi, jos lisää seurakavereita olisi ollut tarjolla mitaleille. Toimittaja ja kommentaattori Sami Jauhojärvi olivat olevinaan yllättyneitä. Se oli niin mietoa, että pisti silmääni vielä enemmän. Hekin tiesivät keille kaikille mitalisijat olisivat olleet tärkeitä.

Anne Kyllönen ja Ville Nousiainen olivat sitä mieltä, että nyt menee hyvin. Ei mene, he ovat menneen talven lumia. Nousiaisesta ei koskaan tullut ja ei tule voittajaa. Kansallisissa kisoissa hän voi joskus saada hyvän tuloksen, muttei isoissa kisoissa. Siellä tarvitaan tappamisen meininkiä ja Nousiainen on kuin pehmoinen jauhopussi. Samaa vaiva on Anne Kyllösellä. Valmentajan vaihdos ei auta, kun ei usko ja luota valmentajan sanomisiin. Sellainen kuva on itselleni välittynyt ja pitänee paikkansa.

Päävalmentajan pitäisi nyt laittaa Etelä-Koreaan mitalimiesten lisäksi nuoria tulevaisuuden nimiä. Vaikka he eivät nyt tänään päässet mitaleille, heidän varassaan on tulevaisuus. Nuorten on päästävä mukaan ja sen mukana voi tulla yllätyksiä, joista me voimme saada sitä kansallista hurmosta.

Nyt kun Pentsinen on varmistanut paikan, voimme huomenna nähdä, kuinka Heikkinen hiihtää ilman käsijarrua. Uskon hänen pystyvän 1 – 2 minuutin eroon muihin nähden. Iltapäivän viimeinen kilometri kertoi minulle, kuka on maailmanluokan hiihtäjä. Hän on Matti Heikkinen. Strategi ja analyysin mestari.

Vantaan Hiihtoseura kiittää. Minä kumarran.

Avainsanat: vantaansmhiihdot, anssipentsinen, mattiheikkinen, olympiavalinnat, vantaanhiihtoseura, eteläkorea, pyeongchang2018