Satunnaiset kuvat

Spu rajan Monni

Uusimmat

Blogin arkisto

066 Tilasinko minä

Perjantai 21.11.2014 klo 12:55 - yrjöpoeka

Saat mitä tilaat! Se on meidän tuttu sanontamme. Nyt tuntuu siltä, että tilasinko minä aivan kaikkea? Viimeiset viikot ja erityisesti viimeiset päivät ovat olleet vilkkaita kokouksien suhteen. Valmistautuminen niihin ja myös matkustaminen vaativat oman veronsa. Yöunet ovat olleet viimeaikoina kohtuullisen huonot. Tiistaina oli kunnanhallituksen budjettikokous ja jouduin menemään siihen flunssaisena. Eilinen oli alunperin minulla vapaapäiväksi merkitty. Sain kuitenkin pyynnön lähteä edustamaan puoluettamme TEHY:n alueellisten koulutuspäivien paneliin. Minä tietysti lupauduin.

Nyt tuntuu siltä, että jossakin vaiheessa olisi pitänyt hieman hellittää. Viimeyönä sain sitten tilauksena lisämausteen. Yskä lähtee yskimällä sanotaan. Ei lähtenyt viimeyönä. Vähän ennen aamukuutta lopulta tilanne rauhoittui ja sain vajaan tunnin unet. Pikaisen valmistautumisen jälkeen kävin hoitamassa vetovastuuni yhdessä tilaisuudessa. Nyt on tämän viikon hommat hoidettuna. Yksi asia on vielä. Yskä. Yöllä se ei loppunut ja kun kokeilin päivänokosia, lopetin kokeilun. Yskä loppunee aikanaan. Niin se on aina loppunut.

Eilinen TEHY:n tilaisuus Kuusamon Rukalla, oli todella hyvä. Soteasiat ovat usealle vaikeita ja eivät ne ole helppoja itsellekään. Eivät erityisesti tuossa tilaisuudessa, ammattilaisten edessä. Paikalla oli sosdem, vasemmisto, KD ja minä edustin perussuomalaisia. Keskusta ja vihreät loistivat poissaolollaan. Ammattijärjestöjen huoli on todella aiheellinen. Jokaisen mieltä kaihersi kysymys, mihin menet sote? Hallitus on tehnyt päätöksen soteasiassa ja nyt joka suunnasta kuuluu yksi kysymys. Mitä oikein on päätetty?

Itse olen alkanut todella pelätä sitä, että koko sote ratkaisu on myöhässä. Mikäli ratkaisu olisi saatu hallituskauden alussa, tilanne olisi toinen. OP-Pohjolan laajentaessa omaa lääkärikeskus konseptiaan koko valtakuntaan, näyttää tilanne muuttuvan. Jäävätkö tehdyt ratkaisut torsoiksi ilman asiakkaita? Tehdäänkö uusia rakenteellisia investointeja tyhjän päälle? Keskittyvätkö lääkärit näihin uusiin yksityisiin palvelukeskuksiin? OP-Pohjolan kokeilu pääkaupunkiseudulla kertoo siitä, että tehoa ja nopeutta uudella konseptilla saadaan. Kalliisti palkatut lääkärit eivät pyörittele peukaloitaan toimimattomien tietokoneiden edessä. Asiakkaiden pompottelu viikkojen ajan hoitojen perässä on kokeilussa loppunut.

Siirtyvätkö ihmiset tulevaisuudessa vakuutusten piiriin? Jäävätkö pienituloiset nauttimaan yleisestä terveydenhuollosta jonotteluineen viikkokausien ajaksi? Ovatko tulevaisuuden terveyskeskuslääkärit kaikki ulkomaalaisia, jotka tekevät työn halvemmalla? Tätä kankeata byrokraattista järjestelmää kuormittavat jatkossakin kankeat organisaatiot, koska kaikille poliittisille tahoille on löydettävä vastuullinen luottamustoimi.

Sote aiheuttaa varmasti kaikille toimijoille vielä pitkään kysymyksiä. En ole pohdintojeni kanssa ainoa. Toisaalta julkinen järjestelmä on niin kankea, ettei se ketterästi pysty muuttamaan tehtyjä suunnitelmia. Muutama vuosi sitten tehty suunnitelma viedään loppuun, vaikka maailma ympärillä on muuttunut aivan toiseksi.

Yksi asia on itselle varmistunut. Kuntaratkaisu olisi pitänyt päättää ensin valmiiksi mahdollisine liitoksineen. Perustuslaki suojaa huudetaan apuun ja siihen huutoon vastaa yksi gallup kasvanut puolue. Soppa on valmis. Soteasia siirtyy sivuseikaksi.

Avainsanat: saatmitätilaat, yskälähteeyskimällä, omasairaala