Satunnaiset kuvat

Aamu ja lohi

Uusimmat

Blogin arkisto

063 Sotkuinen sukupolvi

Tiistai 3.5.2016 klo 9:33 - yrjöpoeka

Tampereen Kalevankankaan hautausmaalla Vappuna loisti äly poissaolollaan. Vapun aikana sinne oli osallistava ”älymystö” suorittanut suoran toiminnan iskun sotkemalla hautakiviä ja muistomerkkejä punaisella maalilla. Ilmeisesti teolla on yritetty sanoa jotakin, mutta paikka oli sanomalle aivan väärä. Itse en voi ymmärtää sellaista, että muistomerkit ja hautakivet otetaan mielensäpahoittamisen kohteeksi. Siihen tarkoitukseen jokainen voisi varata oman asuintalonsa seinät. Siten sanoma tulisi tunnetuksi ja jokainen näkisi missä ääliö asuu.

Kaupunki alueilla on jatkuvasti näkymässä into sotkea maalilla jokainen paljas pinta. Sitä sanotaan myös graffititaiteeksi. Kaupat pursuavat värikkäitä ja erittäin helppokäyttöisiä spraymaali purkkeja. Osa näistä taiteilijoista ilmeisesti pitää itseään oikeina taiteilijoina ja että heillä on sen vuoksi vapaus ilmaista itseään. Joissakin tapauksissa tyhjä harmaa seinä on kieltämättä parempi näky silmille hieman väriä pinnassa. Valitettavasti suurin osa on pelkkää sotkua. Kunnille ja kaupungeille se aiheuttaa menoja paikkojen puhdistamisen takia.

Osallistavaa mielensäpahoittamista olen saanut seurata uutisvirrassa, kun Fenno-voiman rakennustyömaan välittömässä läheisyydessä ovat leiriään pitäneet maailmanpelastajat. Takkutukkaiset ikuiset opiskelijat, jotka eivät halua tehdä normaaleja ihmisten töitä. Heille tärkeää on näkyä sanomansa kanssa television uutisissa. Sanoma on se, että vastustetaan kaikkea sähkön tuottamista. Nämä vekkulit eivät ole ymmärtäneet, että omaa sanomaansa he eivät saisi esille ilman sähkön olemassaoloa.

Väkivaltaisten mellakoiden jälkeen poliisi pakotti pitkäaikaiset leiriytyjät paikalta pois. Pitkän leiriytymisen sotkut ovat jääneet jäljelle. Sosiaalisessa mediassa takkutukat perustelevat paikan sotkuisuutta sillä, että poliisi ajoi heidät pois. Sympatiaa kansalaisilta saadakseen, he voisivat käydä siivoamassa jälkensä rauhanomaisesti. Sitä lienee turha vaatia, koska he ovat lapsesta saakka tottuneet siihen, että kyllä vanhemmat huolehtivat. Näiden takkutukkien tärkein tehtävä on olla osa osallistavaa nuorisoa. +35 v.

Kevät tuo sotkuisuuden meidän jokaisen nähtäväksi. Mäyräkoiran nahkoja lojuu jokaisen viikonlopun jälkeen katujen varsilla. Tyhjiä tölkkejä ja pulloja heitellään joka paikkaan. Paperijätettä on kaikkialla, muovista puhumattakaan. Sotkuisuus ei pysähdy siihen. Jätteen keräilypaikoilla sotkut vain pahenevat. Juuri eilen lehtiä viedessäni paperin keräyssäiliöön, näin sinne työnnetyn kaikkea muuta. Peltipurkkeja ja lasipulloja lastenvaipoilla ryyditettynä. Tämä sotku kertoi paikalla käyneen nuoren vanhemman. Lukutaito oli jäänyt vajavaiseksi.

Ihmisten ymmärrys sen suhteen, mitä voi tehdä on jäämässä vajavaiseksi. Kuvitellaan kaiken olevan vain itseä varten ja että säännöt ovat niitä toisia varten. Keväällä puhutaan paljon koiran paskoista. Kuvitelkaa tilanne, että olette siivonneet putipuhtaaksi oman tonttinne ja myös tontin kadunvierustat. Yhtenä kauniina hetkenä juuri siihen oman tontin veräjän viereen puhtaalle nurmikolle ilmestyy taluttimen kanssa hevosen kokoinen koira. Murjaisee siihen sangollisen höyryävää paskaa.

Ei puhettakaan, että paska poistuisi siitä. Hihnan toisessa päässä oleva kylläkin.

Kolme pointtia. Osallistava, takkutukka, koiranpaska.

Avainsanat: osallistavanuoriso, takkutukatmellakoivat, keväisetkoiranpaskat