Satunnaiset kuvat

Elokuun 2

Uusimmat

Blogin arkisto

210 Porvarihallitus vs. ay-liike

Tiistai 9.10.2018 klo 9:55 - yrjöpoeka

Nykyinen puhelimeni ja erityisesti liittymäni on oikutellut viimeisten viikkojen aikana. Pystyn sillä soittamaan, mutta minun suuntaani on todella vaikea saada yhteyttä. Toisinaan joku puhelu tulee normaalisti lävitse. Hyvää on ollut se, että puhelinmyyjät ovat melkein sataprosenttisesti kadonneet. Olin operaattoriin kahdesti yhteydessä ja lopulta kävin liikkeessä asioimassa. Käynnin yhteydessä todettiin vikaa kortissa ja se vaihdettiin. Yhteyden saanti liikkeessä kyllä onnistui hyvin. Palattuani kotiin laitoin viestin veljelleni kokeilla toimiiko puhelin. Kolme kertaa kokeiltuaan hän uskoi, ettei se toimi. Eikä se todellakaan toimi kun vaimoni yrittää soittaa. Operaattori on sanonut, ettei linjoissa voi olla vikaa, mutta epäilen sitä suuresti. Onneksi minulla on toinen prepaid yhteys rajatun piirin tiedossa.

Tänä aamuna puhelimeni päätti toimia, kun toisessa päässä oli riittävän tulisieluinen ja rikinkatkuinen soittaja. Eilinen kirjoitukseni oli aiheuttanut suuren närkästyksen. Minulla ei olisi oikeutta arvostella yksittäistä mielipidekirjoitusta ja levitellä sitä julkisesti. Yritin kertoa, että kirjoitus oli tarkoitettu julkisuuteen ja haluttu painettuna lehden palstoille. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, minä sain kuulla olevani uskonnonvastainen. Kirjoituksessani ei ollut uskonnonvastaisuutta, enemmänkin ihmettelyä siitä, kuinka uskonto ja politiikka on Kuusamossa kietoutunut yhteen. Pidän mielipidekirjoituksen allekirjoitusta erityisesti arveluttavana, koska siinä kirjoittaja alleviivaa minkä yhteisön puheenjohtajana hän on asian ottanut esille. Suomeksi sanottuna vaalilampaille kerrotaan, että vain kepulaiset ovat hyviksiä. Vastustajat itsestään perkeleestä. Ja tämä kaikki seurakuntavaaleissa?

Päätoimittaja Petri Karjalainen on nyt ottanut pääkirjoituksessaan kantaa ay-liikkeen rooliin. Kirjoituksesta sain selville, että mikäli vaaleissa on valittu porvarihallitus ay-liikkeellä ei ole siihen sanomista. Tässä hän on oikeassa. Nykyinen hallitus on todella tehnyt porvarillista politiikkaa. Sitä ei ole ay-liike pystynyt, eikä voinut estää. Toinen asia on se, että ay-liike ei nielemättä sulata hallituksen puuttumista lakialoitteilla työelämän pelisääntöihin. Koska sananvaltaa ei ole hallituksen päätöksiin, on ainoa keino käyttää järjestöjen oikeutta lakkoilla. Porvarihallitus ei suinkaan tarkoittane sitä, että aikaisemmat sopimukset ay-liikkeen kanssa vedetään vessanpöntöstä? Sipilän vetämä hallitus on tätä kovasti yrittänyt tehdä ja nyt hallitus viimetöikseen päätti puuttua irtisanomisoikeuteen. Siitä syystä ay-liike sanoi, kiitti minulle riitti.

Sitä kyllä kummastelen, miksi halllitus saisi tehdä mitä tahansa ja ay-liikken pitäis hyväksyä kaikki kurmotus? Minusta tässä haisee vanha patruunain henki. Työnantaja on jumala ja työläisen osa on olla lakki kourassa portinpielessä. Kyllä suomalaisessa demokratiassa ay-liike toimii pitkäjänteiseti ja puolustaa omien jäsentensä etuja. Hallitus on ihan omilla toimillaan ajanut itsensä nurkkaan ja kun ei muuta voida uhriudutaan. Kukaan aikaisempi hallitus ei ole näin voimallisesti halunnut kokeilla mitä ay-liike sietää.

Kuten Timo Soini on sanonut: Saat mitä tilaat.

Avainsanat: koillissanomat, pääkirjoitus9.10.2018, seurakuntavaalienpolitisoiminenkuusamossa, vaalilampaat, petrikarjalainen, timosoini, saatmitätilaat

026 Kainuun Sampo

Torstai 25.1.2018 klo 19:53 - yrjöpoeka

Olen puolustanut Talvivaara/Terrafamea siitä syystä, että satojen miljoonien satsaus Kainuun korpeen tuo kaivattua elinvoimaa aluetalouteen. Tasaisin väliajoin vastustajat hakevat syytä kurmottaa sitä ja sen tuomaa hyvinvointia alueen asukkaille. Kieltämättä välillä roiskui kun vettä tulvi kaivosalueelle, mutta mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut. Vettä on virrannut alueelta paljon ja sen mukana hieman lietettä. Vihreitten ja muiden kaivosta vastustaneiden mielestä maailmanloppu on tulossa. Oululaiset kuolevat myrkkyihin ja Vuoksen vesistö ja lopulta Itämeri tuhoutuu.

Mittakaavana voisi käyttää Kainuun metsien muokkausta viimesten kymmenien vuosien aikana. Valtavan paljon enemmän epäpuhtauksia on virrannut Emäjokea myöten Oulujärveen ja siitä Oulun vedenottoon. Mittaamaton määrä pieniä puroja ja jokia on tuhoutunut lietteen takia. Näiden purojen ja jokien harjus- ja taimenkannat ovat kadonneet. Suot on ojitettu suoraan vesistöjen rannoille ja nyt suot kasvavat rakämäntyjä. Soitten tuhoutuminen hävitti esimerkiksi riekkokannat. Ei näitten puolesta pidetä messuja ja kerrota maailmanlopun tulevan. Sitä ei tehdä siitä syystä, että se ei ole mediaseksikästä.

Nyt Talvivaara/Terrafame ahdistaa vastustajia siitä syystä, että sen toimitusjohtaja on pystynyt nostamaan kannattavuuden ylös suunnitelmien mukaan. Vielä enemmän ahdistus lisäntyy toimitusjohtajan kertoessa sen nousun jatkuvan. Lauri Ratian aloitettua Terrafamen ruorissa, hänen puheitaan ei uskottu. Kuitenkin vesitasapaino on löydetty ja sen myötä on voitu keskittyä tuotantoon. Parin vuoden aikana tehty työ kantaa nyt hedelmää ja kaivokseen uskovien joukko kasvaa. Erityisen tärkeää se on meille Kainuulaisille.

Terrafamen työpaikat lisääntyvät siinä vaiheessa, kun uraanin talteenotto aloitetaan. Minä uskon sen myös alkavan, kaikki infra on valmiina. Terrafamen aloittama tutkimus akkutehtaan pystyttämiseksi kaivoksen teollisuusalueelle antaa lupauksia paremmasta huomisesta alueen asukkaille. Terrafame sai Lauri Ratiasta asiansa osaavan ammattilaisen johtoonsa ja tästä työstä hänelle on annettava tunnustus.

Kaivoksen olessa vastustajien hampaissa ei tukijoita liiemmin julkisuuteen astunut. Nyt maakuntalehti on palannut harhailujen jälkeen tukijoihin mukaan. Pahimpana aikana myös osa kanta-asukkaista läksi vastustajien kelkkaan.

Nyt heillä on kotiin tulon aika, kuten keskustalaisilla persuhuuman jälkeen.

Avainsanat: terrafame, uraanintalteenotto, toimitusjohtajalauriratia, velhomyösennustajana, kainuunsanomatpääkirjoitus, kainuunelinvoima

190 Aseriisuntaa

Torstai 5.10.2017 klo 14:17 - yrjöpoeka

Las Vegasin verilöylyn jälkimainingit ovat saapuneet kotoiseen maahamme. Tässä käy taas niin, että muualla tapahtuneitten murhien takia pian tiukennetaan aselakeja taas kerran Suomessa. Ensimmäisenä asialle ehti Iltalehden Kreeta Karvala pääkirjoituksessaan.

Pääkirjoituksen henki on se, että Suomessa on liikaa aseita ja se aiheuttaa suuren vaaran. Hänen mielestään vähemmän aseita tuottaa vähemmän murhia. Pitäisikö hänen tutustua Englannin tilanteeseen. Siellä ei pitäisi olla luvattomia aseita ja siellä ei pitäisi tapahtua murhia aseella ollenkaan. Kummallista kyllä siellä ei kuoleminen ole vähentynyt tiukoista aselaeista huolimatta. Jokainen alakoululainenkin tietää, että rikolliset ja murhaajat löytävät itselleen aseen. Heille ei ole mitään merkitystä sillä, että ne ovat luvattomia.

Aseita henkirikoksiin käyttävät hankkivat tappovehkeet rahalla. Myyjiä kyllä löytyy tarvitseville. Kuten Karvala itsekin kirjoituksissaan toteaa, ampuma-aseita käytettiin meillä henkirikoksissa vain 14% verran. Suurin osa käytetyistä aseista oli laittomia tai anastettuja. Tämäkin osoittaa sen, että myös meillä on toimivat asemarkkinat julkisuuden ulkopuolella. Laittomista aseista on suuri osa automaattiaseita, konepistooleja tai rynnäkkökivääreitä. Juuri näistä markkinoista meidän pitää olla huolissamme. Ei metsästäjien tai kilpa-ampujien aseista.

On ennustettavissa, että pian eduskunnassa joku maailmanparantaja esittää aseiden keräämistä pois. Meillä pitäisi päinvastoin lisätä aseita reserviläisille. Maailama on nyt niin levoton, että pieni Suomi tarvitsee tämänkaltaisen hybridi vaikuttamisen. Sillä kerrottaisiin ulkopuolisille, että me olemme aina valmiina. Voisimme ottaa mallia esimerkiksi Sveitsistä. Siellä on reserviin sijoitetuilla aseet ja varusteet kotona. Kriisin syntyessä niitä ei ehditä jakaa kenellekään. Siksi katson, että myös meillä pitäisi menetellä näin.

Suomalainen yhteiskunta säästäisi suuren summan sillä, että varusteet hajasijoitettaisiin. Uskallan väittää, että suomalainen reservin sotilas osaa huolehtia saaduista varusteita huolellisesti. Jo nyt suuri joukko suomalaisia säilyttää ja varastoi aseita ja patruunoita kodeissaan. Suurin osa käyttäää niitä metsästystarkopitukseen. Pienempi joukko kilpailukäyttöön. Nämä ryhmät varastoivat ne vapaaehtoisesti ja hyvin. Uskon reserviläisen tekevän samoin.

Kuten sanottu. Maailma on levoton. Se tuottaa monenlaista harmia. Yhteiskuntaan ja viattomiin sivullisiin käytetään raakaa väkivaltaa, kuten Las Vegasin tapahtuma osoittaa. Vaikka tekisimme mitä, me emme pysty estämään jos joku haluaa vahingoittaa muita. Voimme oppia kaikista terroriiskuista ja lisätä turvatarkastuksia ja aseellisia turvallisuusjoukkoja. Näissä joukoissa on omat vaaransa levottomassa maailmassa. Entäpä jos ne alkavat toimia muun kuin järjestäytyneen yhteiskunnan valvonnassa?

Aivan ensimmäiseksi aloitetaan pohtiminen aseiden poistamiseksi suomalaisilta, jotta murhat loppuisivat. Tämä on mahdollista vain Suomessa. 

Avainsanat: lasvegasinverilöyly, kreetakarvalanpääkirjoitusiltalehti, aseidensaatavuudenrajoiottaminen, puolustusvoimienvarusteethajasijoitettavareserviläisille, hybridivaikutus

046 Palttoo levällään

Maanantai 27.2.2017 klo 18:37 - yrjöpoeka

On ollut todella hupaisaa lueskella maakuntalehden julkaisemia uutisia Maarit Nurmen ja allekirjoittaneen julkaisemasta jutusta viimeviikon Ylä-Kainuu lehdessä. Maakuntalehti teki aivan asiallisen jutun joukkopaosta ja se vastasi kohtuullisen hyvin todellisuutta. Hupaisin osuus aukenee sitten kommentointien puolelta. Hupia on saatu nyt lisää, kun maakuntalehti pääkirjoituksessaan tänään 27.2 käsitteli samaa asiaa.

Vain yhdessä kohtaa voisin toimittajaa kehoittaa tarkkuuteen ilmaisuissaan. Me molemmat, Maarit Nurmi ja allekirjoittanut, olemme eronneet viimevuoden puolella Perussuomalaiset puolueesta. Toimittaja ilmaisee allekirjoittajien loikanneen. Me emme ole loikanneet mihinkään. Me olemme pitkällisen harkinnan jälkeen lähteneet uudelleen mukaan kuntavaaleihin. Hyvässä yhteisymmärryksessä vasemmiston kanssa olemme liittyneet heidän ryhmäänsä sitoutumattomina.

Kyseessä on valinta. Aivan samoin äänestäjäkin valitsee puolueensa vaalipäivänä. Hän ei loikkaa mihinkään, vaan valitsee itselleen parhaan ehdokkaan ja puolueen. Annettakoon toimittajalle kuitenkin pieni mahdollisuus kertoa lukijoille tarinaa loikkareista. Pääkirjoitus on siinä oikeassa, että mikäli puolueessa äänestetään puheenjohtajasta, Timo Soini häviää. Häviäminen alkoi heti viime eduskuntavaalien jälkeen. Soini olisi heti vaalien jälkeen voinut potkia Halla-Aholaiset pellolle. Nyt käenpoika on kasvanut varjoaan suuremmaksi.

Mutta ne hupijutut. Kirjoitin viime vaalien jälkeen, että kettu kanasensa niitylle ajoi. Nyt samainen kananen kommentoi kainarin pääkirjoitusta. Hän tuli mukaan vaalien alla ketunhännän tuomana, onneaan onkimaan. Samainen häntä toi näitä onnenonkijoita useamman ja siitä alkoi Kainuunpiirin alasajo. Nyt kananen on olevinaan paraskin politiikan tuntija. Juuri hän on se, jolle repolainen lupasi piirinpuheenjohtajan paikan, mutta sen hävisi surkeasti naiselle. Ja se korpeaa edelleen vietävästi.

Kanasella ja muilla persuarvostelijoilla on kummallinen kuva allekirjoittaneen poliittisesta toiminnasta. Näiden arvostelijoiden mukaan olen jatkuva riitelijä ja en tule ihmisten kanssa toimeen missään. Omasta vaatimattomasta mielestäni, minulla on erittäin hyvin toimivat suhteet kaikkin muihin puolueisiin kunnassa ja maakunnassa, paitsi persuihin. Mistä se kertonee? Minulla on erittäin hyvin toimivat suhteet kuntani virkamiehiin, samoin maakunnallisiin virkamiehiin. Kukaan heistä ei koskaan ole valittanut minun riitelystäni.

Vain yksi on ollut poikkeus ja ne löytyvät Kainuun-soten sisältä. Parilla virkanaisella oli kanssani kestämistä. Siinä olivat vastassa erilaiset näkemykset ja niistä oli hieman erimielisyyttä.

Poliittisia vastustajiani on aina ottanut pattiin tapani avata suuni ja kertoa julkisesti mielipiteeni. Minun ei ole koskaan tarvinnut julkisen kokouksen jälkeen mennä ulos uhoamaan muille, että olin vähällä sanoa. Minä sanon asiani kaikille. Julkisesti. Ja heti tapahtumapaikalla. Minun ei tarvitse jurnuttaa pahaaoloa vuosikaupalla.

Kettulan kanatarhalle on tulossa ankea kevät. Ankeista ajoista johtuen kanatarhan kokoa on pakon edessä pienennettävä.

Halla tuo kylmän tullessaan.

Avainsanat: kainuunsanomat, pääkirjoitus, puolueenvalinta, äänestäjänvalinta, hallanvaara

068 Hyvä pääkirjoitus!

Keskiviikko 5.5.2010 klo 20:28 - yrjöpoeka

Tämän päivän Kainuun Sanomien pääkirjoitus oli todella hyvin tehty! Sitä lueskellessa tuli tunne, että onhan nyt toukokuu ja viides päivä. Toimittaja oli laittanut kirjasimet kohdalleen ja tulos oli sen mukainen. On harvinaista herkkua maakuntalehdeltä, että se ottaa positiivisen kannan perussuomalaisten mahdollisuuksiin tulevissa eduskunta vaaleissa. Kaiken lisäksi paljon parjattu Kreikka tuo nostetta ja se on hyvä asia. Jotakin hyvää löytyy Kreikasta ja lehden mukaan ”Eurooppa kantaa vaalimenestystä hopeatarjottimella perussuomalaisille”!

EU:sta löytyy hyviäkin puolia, kun oikein asiat mutkistuvat. Lehden uutisessa oli myös yksi mielenkiintoinen seikka, perussuomalaiset ovat jo nyt neljänneksi suurin puolue! En löytänyt mistään sellaista tutkimustulosta ja jäin pohtimaan, onko sellainen tehty ja sitä ei uskalleta julkistaa? Erityisesti luin tarkkaan tuon pääkirjoituksen toiseksi viimeisen kappaleen. Puolueen kenttäväki on asian tietänyt, että noste on olemassa. Puolueen kannatuksen kasvu on näkynyt koko maassa, erityisen hyvin ehdokas asettelun yhteydessä.

Uutiskynnyksen ylittäminen on kuitenkin vaikeata, ainoastaan silloin se onnistuu, kun puoluetta mollataan. Kajaanin vapputorilla se näkyi hyvin, perussuomalaisten keltaisia liivejä oli torilla enemmän kuin vasemmiston punaisia. Silti lehti teki näyttävän jutun vasemmistosta ja unohti yhden suurimmista uutisista, PerusS-nuorten näyttävän esiinmarssin! Millään muulla puolueella ei ole nostetta nuorten parissa tällä hetkellä, tulevaisuus on valoisa seuraavissa kuntavaaleissa. Toimittajilla on selvästi vaikeuksia siirtyä perinteisistä asetelmista uusiin.

Astman takia saamani kortisoni kuuri vei elimistön vastustuskyvyn alas ja kuumeet ja räkätaudit tarttuvat kuin liimapaperiin. Yöllä elimistö alkoi kuumeilla ja aamulla oli todella vaikea olo. Päivän mittaan olo on palannut suhteellisen normaaliksi ja hikisen nuhruinen olo helpottui saunan jälkeen.

Avainsanat: kainuunsanomat, maakuntalehti, pääkirjoitus, kreikaltavaalitukeaperussuomalaisille, neljänneksisuurinpuolue, perinteitäkunnioittavattoimittajat