Satunnaiset kuvat

Spu Varo ja minä ite

Uusimmat

Blogin arkisto

112 Elokuun loppu

Tiistai 31.8.2010 klo 20:23 - yrjöpoeka

 

 

Kesästä on puhuttu lämpimänä, mutta jo useita viikkoja täällä ylävesillä on ollut todella kolea keli. Pari – kolme hellepäivää oli koko kesänä, jos mittarina pidetään yli 25 astetta. Niin sanottujen helteiden aikaan yölämpötilat eivät nousseet, vaan yöt olivat viileitä. Nyt  ilmat ovat olleet päivisin alle 10 astetta ja yöllä lämpötila on pysytellyt nollan paikkeilla. Kesällä kuuntelin ihmisten valitusta muutamasta lämpimämmästä päivästä, samat valittajat matkustavat usein joka talvi  viikoiksi Thaimaahan. Siellä on yötä päivää paljon kuumempaa, ruskettuneena sitä sitten kehutaan! En ymmärrä sitä logiikkaa?

Taivalkosken elomarkkinat olivat viikonloppuna ja siellä oli todella puheliasta sakkia. Pienen pitäjän markkinoiksi, siellä kävi todella paljon pitäjäläisiä. Taivalkoskisten mukaan ihmiset kokoontuvat raatailemaan joukolla muutaman kerran vuodessa. Ulkopaikkakuntalaiset olivat hyväntahtoisen uteliaisuuden kohteina. Vakavanmieliset koillismaan ihmiset olivat todella aktiivisia puhumaan myös politiikasta. Paikalliset valtapuolueen edustajat pyrkivät vaikuttamaan ihmisten mielipiteisiin, kertomalla kuinka heidän arvonsa ovat kohdallaan. Käydyissä keskusteluissa muistutin heitä siitä, kun pääministeri sanoo mitä pitää tehdä, he kiltisti sen tekevät. Minä en oikein ole ymmärtänyt sellaista logiikkaa, että omat perusarvot voi heittää romukoppaan? Kaiken kaikkiaan toritapahtuma oli todella hyvä ja siitä kiitos paikallisille perussuomalaisille.

Viikonloppuna käväisin vielä kesän viimeisen reissun Kuusingilla. Vettä oli todella vähän ja myös kalastajista oli puutetta, koska taimenet ovat joesta loppumassa. Kalastuspaineen nousu syönnösalueella on ollut tuhoisaa, vaikka yhtä aikaa on joella pienennetty kalastuskiintiöitä. Aikaisemman rajoittamattoman saalismäärän pudottaminen 5 kalaan kesässä, ei ole auttanut asiaa. Nyt osa kalastajista päästää osan saamistaan kaloista takaisin jokeen. Jokien pelastamiseksi ei nyt enää auta kalastajien keskinäiset keskustelut. Nyt olisi aika aloittaa Suomen ja Venäjän valtioiden välisen kalastussopimuksen osalta uudet neuvottelut.

Joella oli kuitenkin sen verran muuta kalaa, että sopan ainekset sain kasaan. Kaksi mitallista harria toi kattilaan makoisat keitto ainekset. Kuluneen kesän kruunuksi Saunaniemestä paukahti tuttu maastopukuinen luupää, eli hauki. Reilu parikiloinen hauki antoi kunnon vastuksen ja siihen tuli myös koko kesän päätös. Paikalle saapuneen vaimoni kanssa vietimme oikein antoisan vuorokauden. Pimenevä elokuun lopun yö, nuotiolla nautitun aterian kera kruunasi kaiken.

Vihreät siviilipalvelusmiehet ovat tänään olleet ahkerina ja esittelivät uutta ajattelua suomen armeijan kohtalosta. Saman sortin erikoismiehet talvisodan alla tekivät kaikkensa suomen puolustuksen tuhoamiseksi. Malli Kajanderin tilalle ollaan puuhaamassa malli Haavistoa. Sukupuolineutraalissa liitossa elävä siviilipalvelusmies on varmasti paras kertomaan, kuinka suomen puolustus hoidetaan tulevaisuudessa. Jostakin kummasta syystä tulee mieleen, olisivatko aivot vahingoittuneet?

 

Avainsanat: kesänloppu, taivalkoskenelomarkkinat, pääministerinarvot, kesänviimeinenreissujoelle, kuusinki, valtioidenvälinenkalastussopimus, pienetvihreätmiehet, suomenpuolustuksentuhoaminen