Satunnaiset kuvat

Hopeaa rajan takaa

Uusimmat

Blogin arkisto

129 Vapaavuori rokkaa

Tiistai 5.6.2018 klo 10:20 - yrjöpoeka

Seurasin eilen mielenkiinnolla television A-studion lähetystä. Luvassa piti olla pääministeri Sipilän ja Helsinginpormestarin Jan Vapaavuoren ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun kohtaaminen. Homma lässähti melkolailla, kun ilmeisesti toimittajalle joku (Sipilä) oli laittanut kovat ehdot tulolleen. Siksi jokainen haastateltiin erikseen. Kaikkein surkeinta oli nähdä, kuinka pienipäisiä ovat tämän päivän pääministerit. Ohittaessaan seuraavan haastateltavan, ei edes moikattu tai kätelty.

Näköjään maailma on muuttunut ja tavat sen mukana. Sipilää on moitittu herkkänahkaiseksi ja se pitänee paikkansa. Hän pelkää kasvojensa menettämistä suorassa väittelyssä ja erityisesti näitä kahta vastaan. Heillä on huomattavasti kovempi kokemus politiikasta ja myös substanssi osaaminen on eri luokkaa. Krista Kiuru onnistui mielestäni todella hyvin haastattelussa. Hän pystyi perustelemaan asiat tarkoin. Perustellut mielipiteet eivät jättäneet mitään epäselvyyttä siitä, mistä jatkuva kitinä valiokunnan ja sen puheenjohtajan viivyttelystä johtuvat. Insinöörinjohtama kitinäkuoro saisi hävetä.

Jan Vapaavuori oli todella hyvä. Näin se on ollut ennenkin ja olen oppinut arvostamaan hänen osaamistaan. Useat tuttavani pitävät häntä ylimielisenä, mutta itse politiikassa mukana olleena näen hänessä hyvän asiaosaavan johtavan politiikon. Asiat ovat tarkoin järjestyksessä ja artikulointi selvää. Johtuneeko työtaustastani rajavartiostossa, mutta minä tykkään selvästä puheesta ja selkeästä päämäärästä. Vapaavuori rokkaa nyt todella hyvin.

Parasta antia Vapaavuori antoi puhuessaan kokoomuksesta puolueena. On suoranainen ihme, etteikö hänen puheillaan olisi vaikutusta kokoomuksen kentällä. Kokoomuksen puoluekokous on tulevana viikonloppuna ja nyt eiliset Vapaavuoren puheet iskivät todella kipeästi puoluejohtoon. Puolue on ollut todella hampaaton nysvääjä viimeviikkoina. Eduskuntavaalit ovat jo niin lähellä, ettei yhdelläkään suurten kaupunkien kokoomuslaisella kansanedustajalla ole varaa vähätellä Vapaavuoren kritiikkiä.

Olen tästä kirjoittanut jo aiemmin ja pidän Vapaavuoren puhetta selkeänä herättelynä kokoomuksen konservatiiviselle kentälle. Odotin innolla aamun lehtiä netissä ja uutisointia aiheesta. Normaalisti heti aamulla otetaan kantaa erityisesti pääministerin linjauksiin ja puheisiin. Nyt pääministeri vain uskoi ja toivoi kaiken jatkuvan kuten insinööri on suunnitellut. Hänestä ei uusia aiheita kukaan olisi saanut.

Vapaavuoren teksti oli sen verran kovaa, että se oli melkein suoraa huutoa. Minä ainakin kuulin sen sellaisena. Luulen sen huudon kaikuvan myös kokoomuksen kentällä. Mikäli Orpo haluaa toimia puolueensa johtajana, häneltä pitää tulla selkeä viesti viikonloppuna. Viesti, jossa torpataan menossa oleva hanke. Muutoin puheenjohtaja voi tuntea olonsa todella orvoksi tulevina aikoina.

En ole kokoomuslainen. Mutta minä todella kuuntelen Vapaavuoren puheet ja pidän niistä. Hänen ei tarvitse miellyttää ketään muuta politiikkoa oman vahvan karismansa takia.

Siksi Vapaavuori on nyt Rock!

Avainsanat: a-studio, pääministerisipilä, kristakiuru, janvapaavuori, vapaavuorionrock

097 Sääntö Suomi

Sunnuntai 22.4.2018 klo 20:30 - yrjöpoeka

Juha Sipilä uhkasi pääministeriksi tullessaan, että nyt alkaa sääntöviidakkojen perkaus. En tiedä mitä puolue aikoo säännöille tehdä ja mistä se aloittaa. Puolueen omat säännöt ovat olleet sen verran tulkinnanvaraiset, että siellä on jatkuvasti Väyrysen mentävä reikä.

Luen jokapäivä useita netissä näkyviä julkaisuja ja Maaseudun Tulevaisuus on vakioluettavaa. Nyt silmiini pompsahti uutinen eräästä säännöstä, joka on voimassa koko Suomessa. Lakia ei siitä ole, mutta suomalaiset viran saaneet ihmiset muuttavat järjen käytön kielletyksi. Raumalaisissa päiväkodeissa on tehty lasten kanssa leikkien lisäksi myös kotitöitä. Siellä töissä olevat haluavat säästää ja siksi aamupuuron jämiä ei heitetä roskiin. Muutamissa päiväkodeissa on leivottu sämpylöitä tästä aamupuurojen jämistä.

Nyt ovat pikkunilkit lyöneet nyrkkiä pöytään, että tuollainen ei sovi ja se on nyt siis kielletty. Syyksi on selitetty vain, että kun kaikissa ei tehdä näin niin se on lopetettava. Päiväkodeilla tulee olla näiden esimiesvallasta hurmaantuneiden mielestä samankaltaista teollista tuotetta. On sanottava, että esimiehet eivät ole sisäistäneet säästöjä ja kaiken ruoan hyvin tarkkaa hyötykäyttöä. Aamupuuron ylijäämän käyttäminen leipomiseen on suuressa osassa perheitä normaalia. Säästämisen lisäksi tämä on oiva keino kasvattaa lapsia pitämään kaikkea ruokaa arvossa.

Esimiesten järki on aina ollut kunnallisissa järjestelmissä jotenkin kadoksissa. Minä yleistän tätä ja teen sen siitä syystä, että olen toiminut kunnallisissa luottamustehtävissä kymmeniä vuosia. Samalla olen päässyt näkemään kuinka sääntöjä ryhdytään laatimaan heti kun jalat on saatu virkapöydän alle. Kainuun hallintokokeilun aikana vuosituhannen alussa sain kokea tuota samaa järjettömyyttä mitä Raumalla tapahtuu.

Suomussalmi on laaja pitäjä ja täällä oli rakennettu erittäin tiivis neuvolaverkosto sivukylille. Maakunnallisen soten alkumetreillä ne oli lopetettava ja syy oli se, ettei muissa kunnissa ollut vastaavia verkostoja. Virkanaisten mielestä harmonisointi oli tarpeen ja nyt neuvolapalvelut ovat kohta satojen kilometrien päässä, mikäli hallituksen sotesoppa valmistuu. Kaikki hallinnossa valmistelevat jo kaikessa kiireessä uusia sääntöjä, vaikka on hyvin epävarmaa toteutuuko sote.

Hallituksen toimet ovat mielestäni jatkuvasti pahentamassa sääntö Suomea. Työttömien aktivointimalli on siitä mielestäni erinomainen esimerkki. Sääntöjä joiden tarkoitus ei ole saada työtöntä työhön. Aktivointimalli on Sipilän hallituksen paras käyntikortti siitä, kuinka säännöt muutetaan aktivoinniksi.

Sääntö Suomi on näkyvissä myös toimittajien ja median tavassa käsitellä tapaus Harkimoa. Koska se ei sovi sapluunaan, sitä pidetään pelleilynä. Keskustelu siirretään Harkimon persoonaan ja hänen liikeyritystensä tilaan. Tulee mieleen ajat ennen ensimmäistä jytkyä. Kainuussa sain kuulla median ja muiden puolueiden satraappien toimesta, ettei tuollainen toimi ja turhaa pelleilyä. Silloinkin suuren yleisön parissa oli herkkiä korvia kuulemassa uudenlaista tapaa tehdä politiikkaa. Samoin on tilanne nyt.

Liike Nyt voi todellakin ravistella kenttää uudelleen ja tuoda puolueiden rinnalle avoimen kansalsjärjestön. Persut/Siniset laitostui puoluetukirahojen ansiosta vanhaksi puolueeksi.

Tässä kentässä on nyt saumaa. Siellä ovat petetyt äänestäjät.

Avainsanat: sääntösuomi, pääministerisipilänlupaus, maaseuduntulevaisuus, petetytäänestäjät

121 Kevätkin alkoi vatuloimaan ja jappasemaan

Torstai 1.6.2017 klo 16:13 - yrjöpoeka

Katsellessani ulos tiedän, että nyt on kesäkuun ensimmäinen päivä. Välillä kuva kertoo aivan muuta. Lunta ja rakeita lentää myrskytuulessa vaakasuoraan. Katsoessani sääennusteita tekee mieli lisätä välikerrasto päälle. Tulevan illan ja yön aikana ennuste kertoo runsaasta sateesta. Ennuste myös kertoo sen tulevan lumena. Olen jo kerran hakenut lumityövälineet varastosta takaisin ja niin taitaa käydä huomenaamuna uudelleen.

Useina öinä on ollut niin kipakoita pakkasia, että pihakukista myös narsissit kokivat pakkasella kovia. Yhtenä aamuna kukkanuppujen varret nyrjähtivät alas kun jäinen kukkavarsi alkoi auringonpaisteessa sulaa. Kukintoja kyllä on, mutta kuinka kauan. Kovaa talvista keliä on luvattu vielä ainakin kahdeksi yöksi. Ennusteissa on näkyvissä myös selkeä muutos seuraavalla viikolla. Tänä keväänä ennusteet ovat muuttuneet nopeammin kuin hallituksen mieli viinalain käsittelyssä.

Suomen talous on kohentunut hurjasti hallituksen kohelluksesta huolimatta. Maailmalla tapahtuneet muutokset ja edellisten hallitusten aikana tehdyt päätökset näkyvät nyt. Kepulaiset kyllä huokailevat onnesta soikeina. Heidän mielestään talouden nousu on vain heidän ansiotaan. Hallituksen jatustelua ja päättämättömyyttä seurattuani olen varma siitä, ettei hallituksella ole mitään osaa ja arpaa talouden kasvussa.

Yhdessä asiassa hallitus kyllä on ollut mukana. Paperia on tulostettu ja kopioitu suunnattomia määriä. Siksi on hakattava metsää, ettei tulostepaperi lopu vain kesken. Keskustan ikiliikkuja Pekkarinen on ollut hiljaa ja sen aseman on ottanut Lapin uusi Väyrynen, Mikko Kärnä. Aamun uutisvirrasta kopsahti silmilleni hänen uusin aloitteensa. Hän haluaa pelastaa lohikannan Torniojoessa ja se tapahtuu hänen mukaansa säätelemällä Itämeren kalastusta.

Kärnän olisi kannattanut taas kerran miettiä hetki ja olla hiljaa. Itämeren kalastusta on jo entisten hallitusten päätöksillä rajoitettu ja sen ansiosta lohi on päässyt Torniojokeen. Ei uskaltanut tehdä samankaltaista esitystä Tenon lohien tukemiseksi. Se olisi pitänyt esittää Norjan kalastuslaivastolle Tenovuonon suulla. Ei ole enää ihme, että gallupit eivät kunnioita kepuleja. On se ollut melkoista vatulointia ja jappasua.

Sitä minä tässä olen pohdiskellut, kuka ensimmäisenä herää hallituksen piirissä? Kuka uskaltaa sanoa, ettei tästä tule mitään. Kuka sanoo suoraan, että soteratkaisu on niin sekaisin, ettei siitä mitään tule. Ei tuommoisella vatuloinnilla valmista saada. Kukaan ei enää puhu säästöistä mitään. Jokainen on jo tunnustanut mielessään sen, että näillä hallituksen ajamilla asioilla on tolkuttoman kallis hintalappu. Lakia tuntevat asiantuntijat ovat pitkin matkaa varoitelleet sudenkuopista, vaan ei muuta kuin vatulointi on saanut lisää yllykettä. Odotellessa voisivat aloittaa vaikka tuosta todellisen työntekemisen.

Onneksi hallituksella on vielä aikaa vatuloida ja se voidaan käyttää maahanmuutosta kohkaamiseen (persut) ja puskaviinan vaaroista (kepu) vaahtoamiseen. Silla aikaa kokoomus hoitaa asialliset asiat ja Sauli Niinistö varmistelee jatkokautensa.

Oppositio voi oikeasti aloittaa jo tulevien eduskuntavaalien valmistelun. Samanlaista rupusakkia sielläkin on, mutta nyt on ainakin yhdessa asiassa löydetty pohjat.

Vatuloinnissa ja jappasemisessa. (Sipilä)

Avainsanat: vatuloidajajappasta, pääministerisipilä, otetaanpohjat, satukeisarinuusistavaatteista