Satunnaiset kuvat

Kuusinki keväällä

Uusimmat

Blogin arkisto

088 Hiljaisuuden retriitti

Sunnuntai 16.4.2017 klo 18:10 - yrjöpoeka

Avasin mietiskelyn ja pohtimisen eilen, vieraillessani paikallisessa terveyskeskuksessa. Istuin aulassa tunnin jos toisenkin. Kiire oli kadonnut ja paikka oli todella hartaan tuntuinen. Jostakin kumman syystä juuri nyt pääsiäisenä tuli mieleeni kirkko. Nyt odotustilat olivat melkein tyhjät. Talo oli aivan hiljainen. Kolme ihmistä ja jokainen omassa nurkassaan.

Joskus aulatilat ovat olleet täynnä. Silloinkin ihmiset käyttäytyvät aivan kuin kirkossa. Jokainen miettii yksin hiljaa omia ajatuksiaan. Minä pysähdyin miettimään niitä onnettomia, joille on varattu vuode hiljaisesta talosta. Ei ihmisiä, ei askelia, ei ääniä. Vain kolkko kaiku, jos avaat ja suljet oven. Talo hiljenee viikonlopuksi kokonaan, kun päivystys siirtyy silloin Kajaaniin.

Yksinäiset potilaat makoilevat kolkoissa huoneissa, odottaen arkipäivän tuloa ja ihmisten näkemistä. Ei ole miellyttävä paikka tämä ihmisen olla, varsinkaan iäkkään ihmisen. Näitä mietiskellessä kuului lopulta kolinaa ja lääkäri otti yksinäiset eksyneet kuultavikseen. Hieman ennen kello 15 pääsin minäkin ulos. Oli aikakin, koska juuri silloin päivystys päättyi. Sen jälkeen olisi pitänyt lähteä kohti Kajaania.

Eilisen illan ja tämän päivän hiljaiseen mietiskelyssä olen pohtinut tulevaisuutta. Hyvinkin pian meillä on tilanne, että käväisemme Kajaanissa päivystyksessä. Siellä sitten lääkäri määrää joko buranaa tai vuodelepoa. Kysymys siltä osin kuuluukin, missä se vuodelepo sitten pidettäisiin? KAKSn mäellä, jossa on hoitajia ja lääkäreitä. Vai jossakin Kainuun terveysasemista, joissa saa itsepalvella sitten itsensä. Parhaassa tapauksessa vielä vetoisella käytävällä.

Pois synkät mietteet. Hyvä hallitus on luvannut valinnanvapauden. Minusta kuitenkin tuntuu, että minun puolestani se on jo hallituksen toimesta päätetty. Kyllä se on jokin Kainuun kuppaisista ja vetoisista terveysasemista. Itse olen nyt asiaa vuorokauden pohdiskellut. Tulin siihen tulokseen, että kannattaa pysytellä mahdollisimman pitkään kotonaan, turvallisessa ja tutussa ympäristössä. Oman talon lämpö on hyväksi ihmiselle. Tämä on parasta ikääntyvälle. Tämän valinnanvapauden olen nyt ajatellut ottaa käyttööni.

Jatkakaamme pääsiäisen viettoa. Mietiskelyn ja yhdessäolon juhlaa. Hyvän ruoan juhlaa. Erityisesti valon juhlaa.

Kesä on päivä päivältä lähempänä.

Avainsanat: hiljaisuudenretriitti, palvelujenvalinnanvapaus, pääsiäisensanoma, valonjuhla