Satunnaiset kuvat

Hartaushetki/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

038 Trulleista trolleihin

Torstai 16.2.2017 klo 18:13 - yrjöpoeka

Joskus muinoin jonkin asian vastustaminen omilla mielipiteillä oli hidasta. Mikäli halusit ilmaista sen julkisesti, ainoa mahdollisuus oli kirjoittaa lehtien yleisönosastoille. Siellä oli vielä lehtien omat ”moderaattorit” jotka joko hylkäsivät tai julkaisivat jutun. Usein mielipide oli myöhässä ja sen arvo ei ollut aina kaksinen. Lisäksi vastustavan jutun myötälijöitä ei ollut tai sitten joku peesasi sitä seuraavalla viikolla. Muutoin märehdittiin asioita yön yli ja huomattiin, ettei maksa vaivaa.

Nykyaika on tuonut esille sosiaalisen median suurkäyttäjät. Otan esimerkiksi vaikka jonkin lehden uutisen, jossa kehutaan jotakin kaivosta, esimerkiksi nyt Terrafame. Välittömästi sitä jaetaan sosiaalisessa mediassa ammatti trollaajien toimesta heidän omilla kommenteillaa varustettuina. Näiden vastauutisten takoituksena on luoda mielikuva huonosta ja vastustettavasta uutisesta. Sitä komppaavat heti hänen kaverinsa ja trollaajalla on usein monia laitteita, joten hän pääsee itse vastaamaan itselleen ja kannattamaan omia ajatuksia.

Samoin lehden uutisen alla oleva keskusteluketju täyttyy välittömästi samojen henkilöiden toimesta. Jos joku erehtyy kannattamaan ja kehumaan uutisen antia, hänen postauksensa päälle vyörytettään täysi lasti ns. paskaa. Tämä on johtanut siihen, etteivät normaalista menosta nauttivat edes viitsi kommentoida näitä palstoja. Toimittajarukat luulevat vastustajia olean suuria määriä, vaikka heitä voi pahimmillaan olla vain kaksi kolme todella aktiivista ja asialle omistautunutta kiihkoilijaa.

Otan yhdeksi esimerkiksi erään Oulussa ilmestyvän poliittisen sanomalehden. Sen levikki on todella olematon. Nyt toimittajat ovat huomanneet, että kun itse kirjoittaa ensin jutun lehteen ja sitten jakaa sitä eri sosiaalisen median palstoille, tavoitettavuus nousee huimasti. Tämäkin lehti julkaisee oikein työkseen vihjailevia uutisia meille Kainuulaisille erittäin tärkeän Terrafamen asioista. Valtion saatua yhtiön rahoituksen kuntoon, on otettu vihjailevien viestien kohteeksi uuden pienosakkaan taustat.

Sinällään tämän vähemmistöosakkaan taustoilla ei ole mitään tekemistä Terrafamen tuotannon kanssa. Yhtiö on tuonut uutta rahaa kassaan ja se niomenomaan säästää suomalaisten veronmaksajien rahaa. Tästä tämän lehden toimittaja ei välitä, eikä myöskään yhtiön merkityksestä Kainuun aluetaloudelle. Tarkoitus on saada suuri yleisö uskomaan, että rahoittajan raha ei ole hyvää rahaa. Toimittaja kavereineen trollaa tätä vihjailua ympäri Suomea ja nyt kansanedustajat uskovat tähän, koska siitä on kirjoitettu lehdessä ja sitä on jaettu runsaasti.

Viehreän puolueen trolleista en edes viitsisi mainita mitään. Mikä tahansa aihealue aiheuttaa heissä trollikuumeen nousun. Ydinvoima, uraani, kaivokset, metsien käsittely ja suurien tuotantolaitosten rakentaminen. Siitä trollitehtaasta löytyy aina yksi joka kiertää ympäri Suomea eri tilaisuuksissa kertomassa näkemyksensä. Vaikka asia ei edes koskettaisi häntä mitenkään. Tapahtuman jälkeen hän jakaa ottamasa videon sosiaaliseen mediaan ja sitä sitten omat kaverit jakavat ja kehuvat.

Mikä tahansa sellainen, joka tuottaa jollekin alueelle hyvinvointia ja vientiä Suomelle, herättää sitkeimmänkin takkutukan. Olen surullisena seurannut Kainuussa trollien työtä omiin muroihin kusemisessa.

Ennen oli trullit. Nyt trollit. Molemmat pahanteossa.

Avainsanat: pääsiäistrullit, trollaminen, terrafame, omiinmuroihin