Satunnaiset kuvat

teno 3-8.72007 073

Uusimmat

Blogin arkisto

011 Normi talvea

Torstai 21.1.2016 klo 22:22 - yrjöpoeka

Viimeisen viikon aikana on pakkanen lopultakin äreytynyt normaaleihin lukemiin. Viime vuonna samaan aikaan nautittiin leudommasta talvesta ja silloin tuli lunta vaikka muille asti annettavaksi. Tämä talvi on vähäluminen ja nyt pakkanen pääsee maaperään helpommin. Kovina pakkastalvina 1980-luvulla luonto putsasi samalla haittaeläimistä minkin aivan yhdettömiin.

Silloin jäätyivät kaikki mahdolliset virtaavat vedet ja minkin ruokalistalle tuli eioota. Sama ilmiö toistuu jälleen ja se on hyvä. Kova pakkanen poistaa myös luonnosta heikoimmat yksilöt ja vahvimmat jäävät jäljelle. Olisi sittenkin pitänyt riistakeskuksella lyhentää reilusti syksyn metsästysaikoja maalintujen osalta. Tällaisena talvena juuri ne vanhimmat yksilöt olisisvat tarpeen suvun jatkumisen kannalta. Mutta se ihmisen ahneus!

Normi talveen kuuluvat myös ulkoiluun liittyvät seikat. Ensimmäiset äreät pakkaspäivät menevät totutellessa. Sen jälkeen muistuu hyvin mieleen kuinka pitää pukeutua. Samoin muistiin palautuu yksi tärkeimmistä pakkasen kestämiseen liittyvistä säännöistä. On syötävä hyvin ja keittoruoat ovat niitä pakkaspäivien parhaita tuotteita. Samoin riittävä nesteen saanti kuuluu toisena tärkeänä kohtana perus asioihin.

Katselin eilen vaimoa töihin viedessäni, kuinka nuorten pukeutumisen kanssa oikein on. Nyt alkoi olla jo käsineet käsissä ja lakit päässä, samoin muut asut olivat soveliaan näköisiä. Muutamalla tytöllä oli sitten ylävartalo hyvin puettu, mutta alosa oli peitetty ohkaisilla legginseillä. Suomeksi sanottuna pitkillä kalsareilla. Sääliksi kävi katsella, kuinka nuoret yrittivät kiskoa takkia alemmas peittämään reisiään. Kaikki on itse lasten kokeiltava, ennekuin uskoo.

Tästä äreästä talvesta on myös hyötyä maatamme koettelevaan ihmistulvaan. Lämpimistä maista tulevat ihmiset näkevät, millainen maa Suomi oikein on. Voi olla, että monen mieli vielä muuttuu. Pitkä pimeys ja kunnon pakkaset koettelevat lämpimien maiden ihmisiä. Ne jotka oikeasti turvaa hakevat, eivät varmaan säätilasta huolestu. Toisin voi olla niillä, jotka ovat lähteneet muuttovirtaan seikkailun halusta. Kotimaa voi muuttua yllättävän hyväksi vaihtoehdoksi, sodista huolimatta.

Normi talveen on kuulunut, että koirani on nukkunut aina talvella enimmäkseen ulkona. Koirallani on erittäin hyvä koppi ja siitä huolimatta päivät ovat menneet vahtiessa kulkijoita ja pikkuisen haukkumisen merkeissä. Tämän talven kuluessa koirani ei sitten ole halunnut tehdä muuta, kuin olla sisällä lämpimässä. Karvanlähtö on hirmuinen ja sitä tuntuu riittävän. Koirallani on ikää 10-vuotta. Narttukoirani ei ole penikoinut kertaakaan ja nyt ilmaantui nisäkasvain, joka piti leikata pois.

Tulin juuri vaimoni kanssa Kajaanista. Ajokeli oli erinomainen. Mennessä tasainen 31-astetta ja palatessa 33-astetta. Leijona merkkinen kulkupelini pelasi pakkasessa erinomaisesti. Koputan maalamatonta puuta. Huomenna nähdään, pitävätkö ennusteet kutinsa ja pakkanen lauhtuu.

Sitä odotellessa, huomenna keitän kunnon annoksen savuluukeittoa!!

Avainsanat: pakkastalvi1985, riistakeskus, savuluukeittoapakkaspäiviin

217 Joulu meni

Maanantai 28.12.2009 klo 15:02 - yrjöpoeka

Joulu meni aivan vilahtamalla ohitse, vaimoni sairasti koko joulun ajan ja se vielä jatkuu. Ilona sairastui myös ja jo jouluaaton iltana lähti Kajaaniin isän ja äidin kanssa. Pienellä porukalla emme saaneet kinkun kylkeen kummoista koloa.

Joulun alla oli oikein tuulinen keli ja lunta tuli vaakatasossa, eilinen ja viime yö oli taas samanlainen keli. Joulunpyhinä kuiva pakkaskeli, -25 - -30 ja tänään kiristyy taas kunnolla. Kelien puolesta on pitkästä aikaa tulossa oikea talvi, riittävästi pakkasia jotta lauhkeiden talvien ansiosta levinneet pöpöt saa kyytiä. Tästä talvesta selviävä riistakanta on sitä parasta A – ryhmää, kannat lähtevät parin vuoden päästä taas nousuun. Kasvitaudit saa myös kyytiä, kuten perunavarsia tuhoava rutto, olen tampannut pottupellon lumet tiiviiksi, jotta routa pääsee peltoon.

Kävin joulun pyhinä keveitä lumikenkä reissuja ja tänään sitten kovensin tahtia. Ei ole hengityselimet kunnossa, rasituksesta alkaa hengitys vinkua kunnolla. Liikunta tuntuu kyllä oikein mukavalta taas, tauon jälkeen on puhtia ja joulun syömiset pitäisi kuluttaa jotenkin?

Joulun alus liikenne oli todella rauhallista, todella huono keli rauhoitti autoilijoita. Sama ilmiö oli osittain näkyvissä myös eilen, kun vein vanhimman tyttäreni Kontiomäelle junalle. Muutama urheilumielinen Volvo-kuski kokeili yltiöpäisiä ohituksia, muu liikenne väisti, ettei mennyt liian vaikeaksi.

Joulu jälkeiset uutiset ovat tuntuneet aika normaaleilta. Tarinoita on Nykäsen jouluvietto tavoista, jotka ovat entisellään. Muutama puukotus ja todella vähän tulipaloja, vaikka oli talven kovimmat pakkaset?

Kööpenhaminasta puhuttiin muutama viikko todella ahkerasti ja ilmaston lämpenemisestä. Aivan kuin piruillakseen luontoäiti on järjestänyt näytöksen siitä, kuka ilmastoa säätää, ihminen vai luonto. Pakkaset ja lumisateet ovat tulleet vauhdilla koko Eurooppaan ja osansa on saanut myös Yhdysvallat. Ilmasto vouhkaajat ovat hiljenneet ja odottelevat ensimmäisiä lämpimiä kelejä, jotta meuhkaaminen voitaisiin aloittaa uudelleen. Suomessa tulee vallitsemaan nyt oikein hyvät talvikelit seuraavien kuukausien ajan ja ihminen yrittää pysytellä lämpöisenä jollakin keinolla. Kunnon pakkastalven jälkeen ihminen osaa nauttia luonnon suomasta lämmöstä, tällä iällä se tuntuu oikein hyvältä.

Avainsanat: joulu, kajaani, pakkaskeli, riistakanta, lumikenkä, luontoäiti, ilmastonlämpeneminen, pakkastalvi