Satunnaiset kuvat

Inka

Uusimmat

Blogin arkisto

154 Mitä me oikein halutaan

Maanantai 7.8.2017 klo 15:56 - yrjöpoeka

Suomussalmi on saanut ensimmäiset pakolaisensa ja heidät on asutettu mielestäni kaikkein pahimpaan paikkaan Hakadun yksinäisten asukkaiden taloihin. Taloissa ei asu lapsiperheitä, koska siellä on ollut ja on edelleen ongelmia asukkaiden elämänlaadun kanssa. Siksi näiden talojen valinta oli suuri virhe. Lapsiperheet olisivat tarvinneet ympärilleen sellaisia perheitä, joilla on lapsia. Lapset ovat keskenään kaikkein parhaimpia kotouttajia. Nyt saapuneet pakolaiset puuhailevat keskenään ja neljän seinän sisällä.

Kaikissa keskusteluissa ennen pakolaisten tuloa, luottamushenkilöstö erityisesti kunnanhallituksen pöydän ääressä, vannoi perheiden valinnan nimeen. Perheissä toivottiin olevan kouluikäisiä ja nuorempia lapsia. Keskusteluissa korostettiin sitä, että Suomussalmi tarvitsee uutta verta, mutta erityisesti lapsia elämän jatkumiseen. Valinta tehtiin ja perheitä on saatu. Kaikki näytti aluksi oikein hyvältä, mutta mitä on sen jälkeen tapahtunut.

Mielestäni uudet luottamushenkilöt eivät ole ajantasalla. Kunnan hallintovirkamiehet eivät näytä haluavan kuntaan uusia asukkaita, vaan valtiolta korvauksia. Hallinto on suunnittelemassa uuden pakolaiserän ottamisesta ja sitä ei mielestäni saa tehdä, ennekuin poliittinen koneisto on selvillä kokonaisuudesta. Sitä en sitten tiedä haluaako sitä kukaan. Nykyinen meno hallinnon suunnalta ei anna hyvää kuvaa Suomussalmesta asuinpaikkana sotaa pakeneville. Huono kello kauas kuuluu ja nykyaikainen tiedonvälitys kyllä kertoo muille pakolaisille sen.

Olen seurannut kohtalaisen tiiviisti pakolaisten tulon jälkeen sivusta, kuinka perheet asettuvat asumaan. Pakolaisten parissa puuhailee jonkinlainen hyväätarkoittavien kansalaisten joukko ja siitä ei minulla sinällään ole pahaa sanottavaa. Pahaa sanottavaa on siitä, että huonolla kotouttamisella ja välinpitämättömyydellä luottamusmiesten ja -naisten tekemällä päätöksellä pyyhitään suoraan sanottuna sitä ihteään. Pakolaisten ei haluta jäävän Suomussalmelle, se kuva on varmistunut tämän kevään ja kesän aikana.

Tietämäni mukaan ja siinä on osa kuulopuheita, pakolaiset ovat muuttamassa kiireesti kunnasta ulos. Kyse on nimenomaan perheistä ja erityisesti lapsista. Uutta päätöstä sorvatessa luottamushenkilöiden on syytä tutustua oikein kunnolla siihen, mitä kotouttaminen on ja kuinka siinä on onnistuttu. Samalla on otettava selvää mitä kenellekin koneistossa maksetaan ja millä edellytyksillä. Ovatko kaikki hallinnossakaan selvillä siitä, mitä siellä puuhastellaan. Samalla on sisäistettävä se, halutaanko pakolaisia vain valtion korvausten takia, vai halutaanko heistä oikeasti kuntamme pysyviä asukkaita.

Yhteenvetona voisi todeta hirtehisesti, että kuntamme tarjoaa asuinpaikkaa vain itärajan takaa tuleville. He kaikki tulevat Suomen paremman elintason, sosiaaliturvan ja elämänlaadun takia. Oikeasti sotaa pakenevat eivät kiinnosta. Sen verran kiinnostusta on, että lypsetään valtiolta veronmaksajien roposia kunnan kuihtuvaan kirstuun. Siksi pyydän kunnan luottamushenkilöitä katsomaan ennen uutta päätöstä, montako pakolaista kunnassamme on vuoden lopussa. Todennäköisesti tulos on pyöreä nolla.

Minua riepoo tämänkaltainen toiminta. Tekisi mieli sanoa voimasana, mutta jätän sanomatta.

Avainsanat: sotapakolaiset, valtionkorvauksetpakolaisistakunnille, pakolaistenintegroituminensuomalaiseenyhteiskuntaan, siksipakolaisetghettoutuvat