Satunnaiset kuvat

Pyhäinpäivä 2009

Uusimmat

Blogin arkisto

149 Keskusta kuihtuu ja lisääntyvä elinvoima

Keskiviikko 4.7.2018 klo 11:21 - yrjöpoeka

Minulla on aivan ilmeisesti hieman kieroutunut huumorintaju, koska sain naurukohtauksen lukiessani YLEn uutista. Siinä perhepalveluministeri Annika Saarikko haluaa tarjota kaikille nuorille ilmaisen ehkäisyn. Syntyvyys on suurinta keskustan kannatusalueiulla ja siksi Saarikon esitys nosti tunnelman kerralla kattoon. Mitä enemmän nuoret saavat tietoa ehkäisystä ja tietoa siitä, että se on ilmaista, sitä varmemmin keskustalta loppuvat kannattajat.

Kannatan erittäin lämpimästi tätä ministerin aloitetta. Saarikon kannattaisi naulata tämä asia jo nyt lukkoon. Seuraava hallitus ei välttämättä enää tartu tähän asian vaatimalla vakavuudella. Toinen asia on sekin, ymmärtävätkö muut puolueet millaisen aseen tämä antaisi toisille puolueille. Kaikille Tampereen pohjoispuolen asukkaille pakollinen ja ilmainen ehkäisy. Muutamassa vuodessa yksi ongelma olisi pelkkää historiaa. Toki naurun tyrskeen lomassa tiedän tässä olevan taustalla toki muutakin ja vakavaa asiaa. Abortti ei koskaan ole leikin asia. Se todella voi olla nuorelle traumaattinen asia. Se voi painaa myös vanhemmalla iällä.

Suomussalmi otti kaksi vuotta sitten lapsiperheitä pakolaisleiriltä. Tulijat olivat Syyrialaisia. Suurella innolla heistä odotettiin uutta verta Suomussalmen ikääntyneeseen väestöön. Heti alussa kotouttaminen läksi minun mielestäni täysin väärille urille. Sen lopputuloksena Suomussalmella on 26 tulijasta jäljellä enää yksi perhe. Ns. asiantuntijat kertovat julkiselle medialle, kuinka hyvin homma on toiminut. Kotouttaminen on ollut täydellistä.

Lapsille sopeutuminen kieleen ja kulttuuriin on helppoa. He saavat arkisin täydellisen kielikylvyn koululaisten joukossa. Vanhemmat säilyvät kielitaidottomina vielä vuosia ja siksi työpaikan saaminen on todella vaikeata. Kaiken lisäksi heillä on oppimista siinä, että kaikkeen tekemiseen tarvitaan ammattikortti ja niitä voi olla joillakin jo kymmeniä. Ne kortit eivät koskaan tee kenestäkään ammattilaista. Ne ovat pelkkää rahastusta. Voi olla lopulta niin, että kaikki arabimaista tulleet ovat yrittäjiä. Siinä ei tarvita ammattikortteja.

Pidän edelleenkin täysin virheellisenä sitä käsitystä, että naapurimaasta Venäjältä muuttanut voisi tietää mitä on olla pakolainen ja maahanmuuttaja. Siksi tunnen närästystä lukiessani taas kerran ylistyslaulua siitä, kuinka avioliittoon Suomeen tullut voi ymmärtää pakolaisten haasteet. Syyrialaiset tulevat sodantuhoamista kaupungeista. Heiltä on tuhoutunut kaikki ja osa omaisista haudattu raunioihin. Median edustajat eivät enää viitsi edes ajatella, mitä kirjoittavat. On aivan eri asia tulla avioon maahanmuuttajana, kuin tulla kaiken menettäneenä pakolaisena. Eri kultturista ja uskonnosta.

Suomen kieli ei ole helppoa, mikäli ei ole käynyt lapsena lävitse Suomen koululaitosta. Tämän kuulee helposti kotikyläni kaupoissa. Aikuisten kieli ei taivu 10-vuodenkaan avion jälkeen, vaan pysyy karkean murteellisena. Suomussalmen kunnanvaltuusto on taas tehnyt päätöksen ottaa pakolaisia. Pidän sitä pelkkänä rahastuksena, koska kukaan ei edes halua pakolaisten jäävän Suomussalmelle. Tässä on havaittu helppo keino työllistää muutamia tuttuja näihin projekteihin vuodesta toiseen. ELY-keskus on mukana tässä touhussa. Kielitaidottomat ”kotoutetut” joutuvat etelän kaupunkien maahanmuuttolähiöihin.

Suomussalmi kehuu hyvää kotouttamista. Nyt on lisätty kunnan elinvoimaa.

Avainsanat: peruspalveluministeriannikasaarikko, ilmainenehkäisynuorille, abortti, pakolaistenkotouttaminen, valtionrahastaminenpakolaisilla, kunnanelinvoimanlisääminen

168 Tiedämmekö mitä päätöksillämme saamme

Tiistai 29.8.2017 klo 16:00 - yrjöpoeka

Suomenvaltio ja kaikki kunnat tekevät usein hyvää tarkoittavia päätöksiä. Päätöksiä ei valvota loppuun asti ja sitten vuosien jälkeen ihmetellään sitä, ettei päätöksellä haluttu toive ole toteutunut. Otetaan esimerkiksi maahantulevien kielen opiskelu. Siitä puhutaan ja erityisesti kunnissa organisaatiot hehkuttavat kuinka hyvin he ovat onnistuneet. Valtiolla ja kunnilla on sama tapa. Organisaation perustamisen jälkeen ne alkavat elää omaa elämäänsä. Organisaatiossa työskentelevät alkavat pitää itse organisaatiota kaikkein tärkeimpänä.

Mikä sitten olis se tärkein asia? Tietysti se mitattavissa oleva asia. Kuinka kielikoulutus on omaksuttu maahantulijoiden osalta. Kuinka hyvin kielikouluttajat ovat onnistuneet. Tätä ei suinkaan tehdä. Organisaation johto hehkuttaa asioita julkisuudessa ja media nielaisee syötin kakistelematta. Heidän ei tarvitsesi kuin hieman raaputtaa pintaa syvemmältä ja itsepetos paljastuisi. Näin on jo käynyt kotikunnassani ensimmäisen vuoden osalta. Aikaa on hukattu media- ja somenäkyvyyteen johdon osalta.

Valtio ei valvo kokonaisuutta. Rahaa laitetaan palamaan ja tulokset ovat yhtä tyhjän kanssa. Miksi ulkomailta maahan tulevia ei istuteta valmiin organisaation penkille, eli peruskouluun? Kouluille voisi hyvin perustaa aikuisten ryhmiä iltapäiviksi. Nyt palkataan kielen opettajiksi ketä sattuu ja ilman mitään tulosvastuuta. Pääasia on, että palkka juoksee. Korruptiosta en sano sanaakaan, se on muiden tutkittavissa oleva juttu.

Toinen ja mielestäni vakavampi juttu on asumiseen liittyvä. Maahantuloa vastustava huutojoukko mestarin johdossa huutaa jatkuvasti, kuinka Ruotsissa on asumisalueita, joissa vallitsevat viidakon lait. Suomessa jokainen päätöksenteon parissa puuhaileva uskottelee, ettei sellaista meillä Suomessa tule koskaan tapahtumaan. Uskooko kukaan tällaiseen puheeseen? Miltä tilanne näyttää Suomussalmella ensimmäisen vuoden jälkeen? 

Suomussalmelle muuttaneet asutettiin kunnan tyhjeneviin kerrostaloihin. Kunta halusi lapsiperheitä ja niitä myös sai. Ongelmaksi onkin noussut se, että talojen asukaskunta elää aivan erilaista elämää kuin lapsiperheet. Alkoholi on valitettavan yleinen ongelma. Pakolaisleireiltä tulleet eivät käytä alkoholia ja lapsiperheille paikka on suorastaan peloittava. Uudet asujat ovat asiasta reklamoineet ja halunneet muuttaa sellaisille alueille, missä on ympäristössä muita lapsia. Valitettavasti ongelmiin ei ole haluttu tarttua.

Keskustelu siitä, että maahantulleiden palveluja on helpompi ja taloudellisempi hoitaa, kun he asuvat samassa kerrostalossa on vastuutonta. Asutetaanko seuraavat tulijat samoihin lokeroihin?  Tyhjiä tiloja täynnä olevassa kunnassa ei tällaista keskittämistä pidä miettiä. Kun valtio maksaa nämä ensimmäiset vuodet, olisi erittäin hyvä saada tulijat integroitumaan mahdollisimman hyvin ympäröivään yhteisöön. Nyt he joutuvat vain pohtimaan, kuinka päästä ahdingosta pois.

Jotkut tulijoista toivovat jo takaisin pääsyä pakolaisleirin toivottomuuteen. Voisin esittää kaikille kysymyksen: kuinka meni niinkuin omasta mielestä?

Avainsanat: pakolaistenkotouttaminenkunnissa, organisaatioidenitsetarkoitus, kielikoulutuksenpakollisuus, peruskoulukielenoppimisenympäristöksi, kuinkaniinkuinmeniomastamielestä