Satunnaiset kuvat

INKA

Uusimmat

Blogin arkisto

103 Palokuorma

Tiistai 14.7.2020 klo 19:50 - yrjöpoeka

Pelastusalan viranomaiset tietävät mitä tämä sana tarkoittaa. Jokainen meistä kerää huomaamattaan ja ajattelematta asiaa mitenkään, omaan kotiinsa erittäin paljon palavaa materiaalia. Erityisen vaarallista on sijoittaa palavaa materiaalia talon ylimpään kerrokseen, eli ullakko tiloihin. Yleensä se on vaatetta ja paperia. Vuosikymmenten uurastuksen jälkeen tavaraa on paljon. Nailonin vallankumous toi mukanaan erittäin herkäsi palavan materiaalin. Tänään ullakko tilat ovat täynnä tätä. Jos se pääsee syttymään, se humahtaa hetkessä täyden palon tilaan. Siinä ei ehdi palokunta enää hätiin.

Myös kaikki muut kodin tyhjät tilat pakkaavat täyttymään pahveista ja muusta roinasta. Olemmeko edelleenkin keräilijä kansaa? Parhaiten taidetaan pitää tyhjinä kerrostalojen rappukäytävät, mutta pientaloissa tilannetta ei valvo kukaan. Nuohooja käy vuosittain tarkistamassa tulisijat, palotarkastajaa ei sen sijaan näy. Pidän tätä kummallisena seikkana, koska kaikkea muuta tekemistämme vahditaan liiankin kanssa. Rakenna jokin pieni vaja, niin joissakin vaiheessa joku joko ilmiantaa rakennuksen, tai se tulee ilmi vaikkapa ilmakuvista. Sanktiot ovat ankarat. Ketään ei kuole. Palotarkastuksia sensijaan ei ole ja kuolemia syntyy turhaan.

Ammattilaisen kehoitukset taatusti otettaisiin kuuleviin korviin, muuta on tyhjä väittää. Aikoinaan aloitettiin kansan valistaminen jätteiden kierrätykseen ja se on uponnut mekoisen hyvin katajaisen kansan umpiluisiin kalloihin. Säännöllisillä palotarkastuksilla vältettäisiin monta turhaa kuolemaa. Miksikö minä tästä aiheesta olen kiinostunut? Olen muuttanut 2000-luvulla useamman kerran ja muutojen aikana olen huomannut itsekin, kuinka helposti tyhjiin tiloihin tungetaan palavaa materiaalia. Poissa silmistä, poissa mielistä.

Viimeiset muutot olen tehnyt vanhoihin taloihin ja juuri näissä olen saanut nähdä vuosikymmenten tallentamisen nurjan puolen. Valtavasti tavaraa ja niistä ei raskita luopua. Vaatteita on jokan paikassa, vaikka niitä ei olisi käytetty kymmeniin vuosiin. Pahvia ja paperia jokaisessa lokerossa. Pölyä ja villakoiria nurkat täynnä. Juuri nämä villakoirat ovat tulelle antoista tavaraa.

Suomessa palaa yllättävän paljon puusepänteollisuuden toimitiloja. Se ei ole ihme, kun kaikki paikat täyttyvät sahaus- ja hiontapölystä. Kun siihen lisää sen, että tätä kerryttämistä on jatkunut 10-, 20-, 30-vuotta niin ei ihme että palaa. Ja tänään voin itsekin sen todeta, kun ostin puusepän teollisuuden kiinteistön. On järjetöntä, ettei palotarkastuksia todellakaan tehdä. Vakuutusyhtiöt myyvät kalliita vakuutuksia ja tuhon tultua aloitetaan selvitys palokuormista. Helposti käy niin, ettei tuhoa korvata täydestä vakuutuksen määrästä. Vastuussa on tietysti omistaja, mutta olisiko häntä voinut jeesata palotarkastuksella etukäteen?

Tänään purin lauatavarastoa ja totesin varaston alusen olevan täynnä muovia ja muuta pakkauspaperia. Lisäksi alustaa oli täytetty epäkurantilla puun sälällä. Valtavia määriä. Kuivaa ja paloherkkää materiaalia.

Hiukseni nousivat pystyyn, kun löysin rakennuksen alta nuorten jäljiltä istuin tilan. Tilassa oli poltettu vuosien mittaan paljon muovikuorisia kynttilöitä. Ja nautittu ensimmäisiä siidereitä.

Nyt varaston alus tyhjenee ja vastaisuudessa rakennuksen alle ei pääse

Avainsanat: palotarkastustenpuute, palokuorma, täydenpalontila