Satunnaiset kuvat

Ilves pariskunnan jälkijono

Uusimmat

Blogin arkisto

058 Tyhjät seinät, vai palvelut 2

Lauantai 30.11.2013 klo 16:54 - yrjöpoeka

Kirjoitin edellisessä päivityksessä uudesta sairaalasta ja siitä, onko meillä enää varaa sen rakentamiseen. Käytin aiheesta jymäkän puheenvuoron soten virka- ja luottamusjohdon vieraillessa torstaina 28.11 Suomussalmella. Suunnitteluun aiotaan soten hallituksen ja valtuuston päätöksellä edelleen laittaa satojatuhansia euroja. Soten luottamusjohto on tällä hetkellä täysin virkajohdon talutettavissa. Soten hallituksen puheenjohtaja Raili Myllylä yritti vastata puheenvuorooni ja kritiikkiini. Hän kehoitti kunnan virka- ja luottamusjohtoa kutsumaan hankkeen yhtenä puhemiehenä toimineen Terho Pekkalan kuntaan. Myllylän mukaan Pekkalan kalvosulkeiset valottaisivat asiaa meille enemmän kuin hyvin.

Valitettavasti Myllylä ei ole koskaan ollut missään tekemisissä luottamusuransa aikana soteen ja hän ei ymmärrä, että me muut olemme jo saaneet niitä esityksiä enemmän kuin tarpeeksi. Virkajohto mykistyi puheistani niin, ettei sieltä suunnasta oikeastaan kuulunut mitään. Yrittävät ilmeisesti vaikenemalla hiljentää minun puheeni. Toivottavasti paikalla olleet luottamushenkilöt ottivat palautteeni kuuleviin korviinsa. Kunnan ja koko Kainuun työttömyys on kasvamassa siihen malliin, että jotakin on pian tehtävä. Talvivaara on lisäämässä sitä tuskaa jatkossa vielä rajummin.

Kukaan ei ole pysähtynyt miettimään, että ”Uusi sairaala” hanke ohjaa koko ajan kiihtyvällä tahdilla päätöksentekijöitä tekemään sellaisia ratkaisuja, johon kunnat eivät ole antaneet suostumustaan. Sotejohtaja Maire Ahopelto yritti kuulijoille vakuutella, että kunnat ovat antaneet yksimielisen tukensa hankkeelle. Samaa kertoi sairaalainsinööri Keränen puheenvuorossaan. Hänelle kuuluu kiinteistöjen suunnittelun eteneminen.

Tärkein asia luvan antamisessa on minun mielestäni se, että lupa suunnitteluun annettiin 60 miljoonan hankkeelle. Nyt Ahopellon mukaan ”virallinen” arvio on yli 120 miljoonaa. Se on yli kaksinkertainen! Sellaisen hankkeen suunnittelun Kainuun kunnat eivät ole antaneet lupaa. Muutamissa vaiheissa on jo tuotu esille huomattavasti isompi summa. Mielestäni 60 miljoonaa on jo kipurajalla. 120 miljoonaa on suurta mielettömyyttä kuihtuvassa Kainuussa. Väestömäärämme ei tue tuollaista kerskarakentamista.

Nyt on aika pysähtyä ja miettiä, turvataanko palvelut oikeasti mammutti rakentamisella. Mikäli rakennetaan, kaikki palvelut tulevat keskittymään Kajaaniin. Silloin ei ole enää varaa pitää yllä mitään kansalaisten tarvitsemia peruspalveluja reuna-alueilla.

Pallo on nyt Kainuun kunnilla.

Avainsanat: uusisairaala, kerskarakentaminen, peruspalvelujenturvaaminen

005 Huonosti nukuttu

Keskiviikko 23.1.2013 klo 14:00

Kaksi viimeistä vuorokautta on sujunut nukkumisen osalta heikosti. Alkuillasta noin 21 – 22 välillä minua on nukuttanut oikein hyvin. Vuoteeseen menon jälkeen nukahtaminen ei ole sujunut kuin elokuvissa. Pätkittäinen uni loppuu sitten tarkasti 02.30. Vuoteessa on aivan turha lojua, niimpä olen noussut kuntoilemaan. Autotalliin pysäköity polkupyörä on sitten saanut vastustelineessä kyytiä. Tämä valvominen sopisi kesään erinomaisen hyvin. Toivottavasti silloin ei nukuta?

Luottamustehtävät on jaettu ja takana ovat ensimmäinen kunnahallitus ja puheenjohtaja palaveri. Illat ovat sujuneet nopeasti ja ei ole tarvinnut juurikaan seurata television mitättömiä ohjelmia. Luottamustehtävissä ei ole tullut vastaan mitään erikoista ja uutta. Kaikki on ollut selkeätä ja sujuvaa. Ympäristö luottamus- ja virkahenkilöineen on jo valmiiksi tuttua. Kuluva vuosi on vielä edellisen valtuuston tahdon mukainen. Seuraavan vuoden budjetin valmistelu alkaa keväällä ja sen myötä tulee nähtäväksi, kuinka me perussuomalaiset saamme omia tavoitteita näkyviin?

Tämän kevään ensimmäinen meille tärkeä tavoite on saada hallituksen ajamaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen Kainuulainen näkökulma. Hallintokokeilun päätyttyä yhteistyö jokatapauksessa jatkuu vaikeuksista huolimatta. Toisena kovana asiana on sitten hallituksen toinen kova paketti, kuntien määrän vähentäminen. Vaikka puolueemme suhtautuu kielteisesti ”pakkoliitoksiin”, me Kainuun perussuomalaiset näemme tärkeänä tarkastella avoimesti koko Kainuun kuntarakennetta.

Perussuomalaisten Kainuunpiirin vaalitavoitteena oli ja on vähintään kolmen kunnan Kainuu. Kainuu ei tarvitse vähenevälle väestölle tällaista määrää palkattua henkilöstöä. Tärkeintä on saada vanhenevalle väestölle riittävästi auttavia käsiä. Juuri nyt on oikein hyvä hetki tarkastella kuntien henkilöstörakennetta. Suuret ikäluokat siirtyvät nyt kiihtyvällä vauhdilla eläkkeelle kuntien palkkalistoilta. Nyt on aika pysäyttää uusien palkkaaminen toimistoihin ja miettiä tarkasti, minkä verran johtajia ja toimistohenkilöstöä me Kainuussa tarvitsemme.

Sote-uudistuksen osalta nyt on myös aika tehdä selväksi, mitä palveluita ja toimipisteitä sosiaali- ja terveydenhuollon alueelle jää. Kaikesta sellaisesta, mikä jää pois käytöstä erityisesti kiinteistöjen osalta, on luovuttava heti. Ensisijaisesti myymällä, mutta huonokuntoisten homevaurioisten osalta on helpointa purkaa ne. Kunnilla ei ole varaa pitää lämpiminä tyhjiä seiniä. Tämän pakon sanelee vähenevä veronmaksajien joukko.

Kyllä tässä pientä puuhaa riittää. Jokaiselle luottamushenkilölle riittää työtä ja vastuuta tulevaisuuden rakentamisessa. Vaikka nämä asiat, sote ja kuntaliitokset, ovatkin hallituksen ajamia asioita, emme Kainuussa ja Suomussalmella voisi näiltä välttyä.

Muutos on tehtävä.Avainsanat: unirytmi, rytmihäiriö, luottamustehtävätjaettu, vaalitavoitteidenkirkastaminen, kuntauudistus, palvelujenturvaaminen