Satunnaiset kuvat

Metsäkurjenpolvi

Uusimmat

Blogin arkisto

051 Paljastus ja kummallisuus

Tiistai 12.4.2016 klo 12:18 - yrjöpoeka

Viikko on odoteltu malttamattomian MOT-toimituksen paljastuksia veronkierrosta ja Panamasta. Julkisuuteen vuodettiin ennakkoon, että listoilla on yli 300 suomalaisen nimet. Yksityishenkilön tai yhteisön. Mitä jäi eilisen illan annista käteen? Surkea mitäänsanomaton puolituntinen. Kerrottiin Puolimatkasta ja Metsosta. Huippuna nostettiin niinsanottu suomalainen Keke Rosberg. Puoli tuntia aivan puhdasta potaskaa.

Jotenkin jäi sellainen olo, ettei toimituksella ollut mitään. Mutta piti viikko odotella ja antaa kiihkon kasvaa. Toisaalta tulee myös tunne, ettei ole kunnolla tohdittu tonkia sitä tunkiota. Sieltä voisi pullahtaa kotimaan politiikan nimiä esille. Jokaisessa maassa kiinnostaa nimenomaan politiikkojen suhde rahaan. Rahaa omistavien rikkaiden tapaan käyttää varojaan on totuttu. Muualla maailmassa toimittajat etsivät ensimmäisinä esille politiikkojen kytkökset.

Listalla on siis yli 300 nimeä. Odotan toimittajilta nyt jämerää otetta. Heillä on mahdollisuus kaivaa esille erityisesti yhteisöjen takaa ne nimet, joiden rahoja on kierrätetty Panaman kautta. Niistä 300 nimestä löytyy varmasti enemmän uutista, kuin eilisen illan annista. Yksittäinen rikas ei minua todellakaan kiinnosta niin paljon kuin politiikko. Toimittajien on uskallettava tarttua näihin nimiin ja julkistettava niitä. 3 nimeä ei riitä. Rosberg ei ole suomalainen, vaikka kieltä puhuukin. Sipilä on ja hänen kytköksistään ovat muutkin kiinnostuneita.

Suomi on entinen tunnettu kännykkämahti. Nokia loi suomalaisiin uskon, että vain ja ainoastaan meillä osataan tämä vaativa työ. Maailma on muuttunut. Suomessa on tuotanto loppunut. Loppu mikä loppu. Kännyköitä ei meillä enää rakenneta. Ylpeys suomalaiseen osaamiseen on kuitenkin sisään rakennettu. Muuta ei voi sanoa, kun seuraa uutisia Saloon avattavasta kännykkä tehtaasta.

Asiantuntijat ja tavallinen yleisö lyttäävät yrittäjän ajatukset täysin. Kaikki tuntuvat tietävän sen, ettei ole mitään mahdollisuuksia tuottavaan tehtaaseen. Kun Nokia ei pystynyt siihen, ei siihen joku ulkomaan pelle kyllä pysty. Ketään ei tunnu kiinnostavan se, että yritys on laittamassa miljoonia tehtaaseen ja palkkaa työväkeä. Tarjoaa työtä alueella, jossa kännykkäosaamisella on vahvat juuret. Siitä huolimatta, että juuri siksi yritys on tulossa Suomeen ja Saloon.

Kuntapolitiikassa on toisaalta tottunut siihen, että joskus hurahdamme uskomattomiin yritysrakennelmiin. Jostakin Afrikasta odotellaan miljoonia, jonkin autokaupan rakentamiseen Suomeen. Niin suuren autokaupan, että muualla Euroopassa ei edes unta nähdä. Vasta sitten kun kupla puhkeaa, löytyy jälkiviisaita. Nämä sitten kertovat vastustaneensa, mutta he eivät ole uskaltaneet ääneen sitä sanoa. Mutta kukaan ei sano alkuvaiheessa, ettei tuollainen rahoitus ja kaupan koko ole Suomessa mahdollista.

Nyt odotellaan uusia paljastuksia. Odotellessa lytätään kaikki, jotka tulevat meille opettamaan älykännykän rakentamista.

Suomi suomalaisille. Maassa maan tavalla.

Avainsanat: panamapaljastukset, politiikotjaraha