Satunnaiset kuvat

Kuva kertoo oleellisen

Uusimmat

Blogin arkisto

033 Vanhusten huoltoon EU-direktiivi

Keskiviikko 18.4.2012 klo 16:47 - yrjöpoeka


Meillä uskotaan sokeasti muualta tulevaan komentoon. Ennen se oli Neuvostoliitto ja nyt EU. Siksi olisi syytä pysäyttää kansallinen kohellus ja vääntö vanhuspalvelulaista. Pyydetään armollisesti EU:ta määrittämään vanhusten oikeudet elämään. Direktiivi määrittää kotieläimillekin omat sääntönsä ja niitä suomessa tiukasti noudatetaan. Sitä valvoo lisäksi tiukkaotteiset paperinpyörittäjä armeijat. Voi sitä joka joutuu sen hampaisiin.

Tiistain paikallislehti Ylä-Kainuu julkaisi kaksi hyvää vanhusten kohtelusta lähtevää mielipidekirjoitusta. Kirjoitukset olivat niin hyviä, että minun sormeni syyhysivät välittömästi ja olin pakotettu vastakirjoitukseen. Saa nähdä tuleeko siitä julkaisukelpoista? Kirjoittajien asema poliittisina päätöksentekijöinä jäi hieman epäselväksi. Molemmat ovat Suomussalmen kunnanvaltuutettuja ja ovat myös kunnanhallituksen jäseniä. Heitä ihmetytti suuresti maakunnan sote-toimialan säästöt ja he peräsivät vastuullisia esiin. Molemmat unohtivat (ehkä autuaasti) kuka antaa talouden raamit sosiaali- ja terveydenhuollon palveluille. Kunnanjohtajien tekemä malli on myös Suomussalmen kunnanvaltuuston yksimielisesti hyväksymä.

Samasta tapahtumasta lähti liikkeelle paikallislehden uusi juttu vanhusten palveluista Kainuussa ja erityisesti Suomussalmella. Tämä juttu tulee todennäköisesti huomiseen lehteen. Nyt on erinomainen aika kaikkien, niin myös kuntien poliittisten päättäjien pohtia tulevaa vuotta 2013. Mikäli rahoitusmalli uudelle sote-palvelulle säilyy samanlaisena, niukkuus ja keskittäminen pahenevat entisestään.

Tällä pohtimisella alkaa olla todella kiire, koska päätös uudesta mallista tehdään kesäkuun aikana ja siinä päätetään myös vuoden 2013 rahoitusmallista. Painetta on nyt lisättävä kaikilla kansalaisilla kunnanvaltuustojen suuntaan. He päättävät minkä verran rahaa annetaan. Sote tekee sen pohjalta päätökset palveluista. Mitä palvelua ja missä tuotetaan. Karsitaanko palveluverkkoa ja samalla keskitetään palveluja Kajaaniin?

Vaikka kevät ja kesä painaa päälle tärkeitä asioita riittää edelleenkin pohdittavaksi. Kuntavaalit ovat syksyllä ja ne ovat tietysti tärkeät. Kaikista tärkeintä on nyt saada kuntien päätöksentekijät uskomaan soten asiantuntijoita siitä, mikä on kainuulaisten palvelutarve.

Kuntalaiset ovat siinä oman asiansa parhaat asiantuntijat.

Ylä-Kainuu lehti julkaisi mielipidekirjoitukseni ja se löytyy tuolta julkaistut kirjoitukset osiosta.

Avainsanat: direktiivilehmille, paperinpyörittäjienarmeija, kainuunmaakunnanrahoitusmalli, psalveluidenkeskittäminenkajaaniin, kunnanvaltuustopäättää, parasasiantuntija