Satunnaiset kuvat

Syysmyrskyn satoa

Uusimmat

Blogin arkisto

075 Pääasia ei muutu

Tiistai 27.3.2018 klo 22:17 - yrjöpoeka

Suomussalmella on tämän vuosituhannen aikana päädytty siihen tulokseen, että jokin suku vuorollaan johtaa kuntaa. Pääasia on, että valittavan pitää olla keskustalainen. Vasemman laidan ehdokas on nyt heikoilla tämän illan kunnanhallituksen jäljiltä. Valintatyöryhmä esitti Pauli Piilmaa äänestyksen jälkeen, sen tulos oli täpärä 4-3. Tänään kunnanhallitus äänesti keskustan enemmistöllä Erno Heikkisen 7-4 tuloksella kunnajohtajakisan kärkeen. Molemmat valintatilanteet ovat näin päättyneet äänestykseen ja koska yksimielisyyttä ehdokkaasta ei ole, kaikki ehdolla olevat nimet ovat valtuutettujen käytössä.

Tiedän sen, että suurin ryhmä keskusta jyrää muiden esitykset mennen tullen. Keskustan tukemalla ehdokkaalla on kivinen tie edessään, mikäli ottaa viran vastaan. Voisin antaa ja annakin Erno Heikkiselle neuvon, älä missään tapauksessa ole kauempaa mukana valintaprosessissa. Vanhoillisten talutusnuorassa saamastasi koulutuksesta ei ole mitään hyötyä Suomussalmelaisille. Täällä et saa, etkä pääse, toteuttamaan omia visioitasi kunnan kehittämiseksi. Tiedän sinut sellaiseksi, että visioita kotikunnan kehittämiseen sinulla on. Valitettavasti ne joutuvat hukkaan, koska meillä on totuttu tekemään asioita tietyllä tavalla. Vanhoillisella ja varovaisella.

Se tarkoittaa kunnan säilömistä naftaliiniin ja odottamista, että jostakin ilmestyy suuri tehdas ja tuo satoja työpaikkoja. Hossan kansallispuisto hanke oli jo siinä rajoilla, että uskallettiin lähteä. Kunnajohtajalla oli siinä melkoinen rooli. Kunnan lähialueella olevan Säynäjäsuon soidensuojelualueen tiimoilta väännettiin ruuvia jo tiukemmalle. Kaikkien metsäalueiden hakkaamista kannattava ryhmä keskustan sisällä hermostui lopullisesti kunnajohtajan neuvoteltua Metsähallituksen kanssa Säynäjäsuon reuna alueiden ostosta kunnalle.

Tulevalla kunnajohtajalla on heti edessään moottorisaha, joka pitää viedä jokaisen metsäpuskan juurelle. Hyvin harvennettu nuori metsä on tämän ryhmän mielestä oikea metsä. Matkailuntarpeita varten ei puita tarvita muuhun kuin makkaranpaistoa varten merkityilla taukopaikoilla. Siksi uudella kunnajohtajalla on edessään risukkoinen tie. Matkailu on kuitenkin se, jonka varassa Suomussalmi kehittyy lähivuosina. Valitettavasti sen ymmärtäminen on loppunut patavanhoilliselta keskustaryhmältä. Täällä asumme me ja meille ei tarvitse tulla neuvomaan, miten meidän metsiämme hoidetaan he sanovat. Matkailijalle riittäköön Hossan kansallispuisto.

Odotan mielenkiinnolla ensimmäisenä Pauli Piilman ilmoitusta vetäytymisestään valintaprosessista. Odotan samoihin aikoihin myös Erno Heikkisen ilmoitusta kisasta luopumisesta. Koskaan ei tiukoista äänestystuloksista ole syntynyt hyvää ja toimivaa suhdetta luottamushenkilöiden ja kunnajohtajan välille. Se on aina johtanut helpoimman tien käyttöön, jossa kunnan kehittämiselle ei ole mitään edellytyksiä.

Tämä episodi on nyt taputeltu ja kunnavaltuustolla on edessään huhtikuun lopussa mielenkiintoinen valintakokous. Pidän sormeni näillä näppäimmillä herkkinä. Kenen suku on lopussa vahvoilla. Pääasia ei kuitenkaan muutu.

Kunnanjohtaja on jatkossakin keskustalainen.

ps. kaikki nämä arvioinnit ovat omiani ja tarkoitettu helpottamaan valtuutettujen työskentelyä valintakokouksessa.

Avainsanat: suomussalmenkunnajohtajanvalintakiemurat, kunnahallitusesittääkinernoheikkistä, paulipiilma, hossankansallispuistoriittäämatkailijalle, kunnajohtajanoltavakeskustalainen